Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση ελαιοπαραγωγών και Βορίδη στο Ηράκλειο

Τι είπαν στον Μάκη Βορίδη οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και των παραγωγών του νησιού

Θέμα βιοπορισμού αντιμετωπίζει η πλειονότητα των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης, τόνισε οι εκπρόσωποι του νησιού στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στην Αθήνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στο cretalive o πρόεδρος της Ομάδας αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, το πρόβλημα έχει πάρει διαστάσεις και πρέπει να υπάρξει πρωθυπουργική παρέμβαση .

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το παρών έδωσαν, ο Υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, οι τέσσερις χωρικοί αντιπεριφερειάρχες της Κρήτης ο αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης Μανώλης Χνάρης (Πρωτογενούς Τομέα), ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ο Ανδρέας Στρατάκης, ο κ. Ιερωνυμάκης, ο Μιχάλης Καμπιτάκης από την Ένωση Ηρακλείου, ο Γιώργος Ξυλούρης από τον Συνεταιρισμό Κόφινα από την Ένωση και οι αντιδήμαρχοι Φαιστού Γιάννης Φασομυτάκης και Αντώνης Κωνσταντουλάκης

Ο Υπουργός, που όπως έγινε γνωστό θα επισκεφθεί την Κρήτη στις 4 και 5 Δεκεμβρίου ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας για τη δακοκτονία.

Οι εκπρόσωποι του νησιού, υπογράμμισαν ότι η Κρήτη διαθέτει ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες αλλά και ότι η τοπική παραγωγή “πληρώνει” τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.
Όπως είπαν, οι εκτιμήσεις είναι δυσμενείς, διότι όλα αυτά συμβαίνουν στη μέση της ελαιοσυγκομιδής
Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους αγρότες, ειδικά εκείνους των οποίων η ζωή εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από την ελιά και λόγω της φετινής “πρωτοφανούς” καταστροφής θα βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο κι ενώ οι λογαριασμοί τους θα “τρέχουν”, έχοντας μπροστά τους υποχρεώσεις σε ασφάλιστρα, τράπεζες, ρεύμα κλπ.

Σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη: “το θετικότερο όλων είναι ότι υπήρξε σύμπνοια και κοινή γραμμή από όλους τους εκπροσώπους της Κρήτης. Τονίστηκε πως χρειάζεται και η παρέμβαση κι άλλων Υπουργείων, όπως το Οικονομικών για την αντιμετώπιση αυτής της τραγικής κατάσταση, καθώς αρκετοί αγρότες θα αναγκαστούν να κάνουν στάση πληρωμών ελλείψει εσόδων και πόρων“.
Υπογραμμίστηκε επίσης ότι είναι σημαντικό να κατατεθεί ένας πλήρης φάκελος για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μια και τα στοιχεία της ζημιάς υπάρχουν.

“Είναι θετικό το ότι ο Υπουργός αναγνώρισε ότι είναι δίκαιο το αίτημά μας για αποζημίωση. Το έθεσε εξάλλου και στο Συμβούλιο των ομολόγων του στις Βρυξέλλες“, δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον Πρωτογενή Τομέα, Μανώλης Χνάρης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 5 Δεκέμβρη που αναμένεται να έρθει στην Κρήτη, θα έχει γίνει μία πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος της ζημιάς, από τις Υπηρεσίες του. Η διεκδίκηση αποζημιώσεων από την ΕΕ θα γίνει στη βάση (και στην τεκμηρίωσή τους κατά την κατάθεση του σχετικού φακέλου) ότι τα προβλήματα και οι καταστροφές προέρχονται από την Κλιματική Αλλαγή.

cretalive.gr