«Πρόωρη αποπληρωμή χρέους θα μείωνε το κόστος δανεισμού»

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει για την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου, δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις.

Σε συνέντευξή του τόνισε ότι αν συμβεί αυτό, τότε θα μπορούσε να μειωθεί το συνολικό κόστος δανεισμού της χώρας.

Ο Τζέρι Ράις, σε ερώτηση αν η Αθήνα έχει ενημερώσει το Ταμείο για το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, μιλώντας στον ιστότοπο Hellas Journal, εξήγησε ότι τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν υψηλό επιτόκιο.

«Η πρόωρη αποπληρωμή είναι κάτι που θα αποφασίσει η Ελλάδα», τόνισε. Όπως εξήγησε, η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων δεν θα επηρεάσει την μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας, η οποία, όπως είπε, θα συνεχιστεί κανονικά.

Όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, θέμα που τέθηκε και στη συνεδρίαση της Τετάρτης στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ο Τζέρι Ράις παρέπεμψε στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει το Ταμείο την ερχόμενη Τρίτη.

Όπως είπε, «η ανάγκη ενίσχυσης των ισολογισμών των τραπεζών ώστε να δίνουν πιστώσεις στην οικονομία είναι σημαντικό ζήτημα».

Να σημειωθεί ότι μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 6 Μαρτίου, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ είχαν εκφράσει την πεποίθησή τους ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας ωστόσο ότι παραμένουν ανοιχτές διαφορές σε ορισμένα ζητήματα, όπως αυτό των «κόκκινων» δανείων και των τραπεζών.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και η πρώτη έκθεση που εκπόνησε ο οργανισμός στο πλαίσιο του μεταπρογραμματικού ελέγχου και, σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του Ταμείου, κοινός τόπος ήταν η ανάγκη παρακολούθησης της πορείας της οικονομίας, καθώς η Ελλάδα είναι η τρίτη σε σειρά χώρα κάτοχος δανείων από το ΔΝΤ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.