Πρυτανεία ΤΕΙ Κρήτης: Μέρα χαράς … για ολόκληρη την Κρήτη!

Σε Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΜΠ) “επαναβαπτίστηκε” το ΤΕΙ Κρήτης, αντί της ονομασίας “Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης” , όπως προβλέπονταν στο αρχικό πολυνομοσχέδιο. Τη σχετική πρόταση έκανε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο Πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης κ. Ν. Κατσαράκης.

Επί τη ευκαιρία της ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου, για την ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, στη θέση του ΤΕΙ Κρήτης, η Πρυτανεία του ΤΕΙ Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζεται η απόλυτη ικανοποίηση της Πρυτανείας αλλά και το όραμα από εδώ και πέρα του νέου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Να σημειωθεί ότι το ΤΕΙ Κρήτης ονομάστηκε τελικά “Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο”, αντί του αρχικά ανακοινωθέντος “Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης”,  έπειτα από πρόταση που έκανε ο Πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης κ. Κατσαράκης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για να μην υπάρχουν αντιδράσεις και νομικοί προβληματισμοί, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης λόγω του ήδη υπάρχοντος brand name.

Στην ανακοίνωσή της η Πρυτανεία του ΤΕΙ Κρήτης, αναφέρει:

Η ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, με έδρα το Ηράκλειο, αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Η εξέλιξη του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Κρήτης σε Πανεπιστήμιο, μετά από μια εξαιρετική πορεία τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα όμως από το 2001 που εντάχθηκε στον τεχνολογικό τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, είναι ένα βαρυσήμαντο γεγονός για την ακαδημαϊκή κοινότητα της Κρήτης και, κυρίως, για την κρητική κοινωνία.

Σήμερα είναι μέρα χαράς, ικανοποίησης και αναγνώρισης για την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ Κρήτης και για ολόκληρη την Κρήτη. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν σκληρά και αδιάκοπα όλα αυτά τα χρόνια, πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες, για την επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου.

Η λειτουργία έντεκα πανεπιστημιακών Τμημάτων από τον Σεπτέμβριο του 2019 και η ίδρυση άλλων έξι Τμημάτων στα επόμενα χρόνια, σε σημαντικά επιστημονικά πεδία όπως για παράδειγμα των επιστημών Μηχανικής, της Γεωπονίας, της Υγείας, της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού, των Μουσικών Σπουδών και της Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σηματοδοτεί μια νέα, λαμπρή σελίδα για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Κρήτη.

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το μόνο στην Κρήτη με εγκαταστάσεις από άκρη σε άκρη του νησιού, από τη Σητεία μέχρι τα Χανιά, θα πρέπει να στηριχτεί από την Πολιτεία, τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία, για να εκπληρώσει τους φιλόδοξους στόχους του:

Υψηλού επιπέδου προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, ποιότητα στην έρευνα και έμφαση στην καινοτομία, διαρκής εξωστρέφεια, ανάπτυξη στενών δεσμών με την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, υποστήριξη των φοιτητών με αύξηση των πόρων για τη φοιτητική μέριμνα.

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο θα επιδιώξει, ακόμη περισσότερο, τις συνέργειες με τα άλλα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της Κρήτης.

Έχει ήδη υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας για την από κοινού διοργάνωση διδακτορικών σπουδών με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το οποίο θα ενεργοποιηθεί από το Σεπτέμβριο του 2019, ενώ πρόκειται να ακολουθήσουν κι άλλες κοινές δράσεις.

Όραμά μας είναι, σύντομα, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο να αποτελέσει ακαδημαϊκό πόλο ποιότητας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο ξεκινά σήμερα το ταξίδι του. Ένα ταξίδι δύσκολο, φιλόδοξο, απαιτητικό, που θα οδηγήσει στην καταξίωσή του στις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων και της κοινωνίας.

Προσδοκία μας αλλά και πεποίθησή μας είναι ότι θα τύχει της υποδοχής που του αρμόζει, από όλους τους ακαδημαϊκούς και μη φορείς, οι οποίοι προσβλέπουν σε ένα δημιουργικό αύριο.

Πρυτανεία ΤΕΙ Κρήτης
Ηράκλειο, 23 Απριλίου 2019

Τα σχόλια είναι κλειστά.