Ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες

Ψηφίστηκαν οι τέσσερις συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, από την Ολομέλεια της Βουλής. To σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εταιρείας “Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία” για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή 10, Ιόνιο Πέλαγος, Ελλάδα», έλαβε επί του συνόλου 180 ψήφους “υπέρ”, 27 “κατά” και 75 “παρών”.

Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών “Repsol Exploracion S.A.” και “Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία” για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή “Ιόνιο”, Δυτική Ελλάδα», έλαβε επί του συνόλου 181 ψήφους “υπέρ”, 27 “κατά” και 74 “παρών”.

Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών “Total E&P Greece B.V.”, “ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V”, “Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία” για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή “Νοτιοδυτικά Κρήτης”, Ελλάδα», έλαβε επί του συνόλου 172 “υπέρ”, 36 “κατά” και 74 “παρών”.

Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών “Total E&P Greece B.V.”, “ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V.” και “Ελληνικά Πετρέλαια Ανώνυμη Εταιρεία” για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια Περιοχή “Δυτικά Κρήτης”, Ελλάδα», έλαβε επί του συνόλου 172 “υπέρ”, 36 “κατά” και 74 “παρών”.

“Όχι” από 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Απώλειες μετρά ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή, καθώς τέσσερις βουλευτές του επέλεξαν να ψηφίζουν κόντρα στην επίσημη γραμμή στο νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες.

Παρά το γεγονός ότι η θέση της Κουμουνδούρου ήταν “παρών”, οι Νίκος Φίλης, Σάκης Παπαδόπουλος, Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, είπαν “όχι” στο νομοσχέδιο που είχε προετοιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση.

Ο Νίκος Φίλης είχε από προχθές στείλει το μήνυμά του. Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια, είχε πει πως η μετατόπιση στο “παρών” δεν αρκούσε. Την απόσυρσή τους είχε ζητήσει ο Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος ωστόσο, σήμερα πειθάρχησε και ψήφισε “παρών”.

Η στάση των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης

Από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε και τις τέσσερις συμβάσεις. ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν. Η Ελληνική Λύση ψήφισε “υπέρ” των δύο συμβάσεων για το Ιόνιο, αλλά καταψήφισε τις άλλες δύο συμβάσεις για την Κρήτη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.