Πτώση 60 – 70% στον τζίρο καφέ και εστιατορίων από τον αντικαπνιστικό νόμο

Σύμφωνα με τα πρώτα μηνύματα που έλαβε η Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων από επιχειρηματίες, είναι ότι η κίνηση σε καφέ και εστιατόρια ήταν μειωμένη την Παρασκευή και το Σάββατο ενώ σε κάποιες περιοχές εκτός του κέντρου της Αθήνας η εικόνα ήταν απογοητευτική

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου βρίσκεται ήδη σε ισχύ και παρότι είναι νωρίς, ήδη τα πρώτα σημάδια από τις συνέπειες που έχει στο τζίρο των καταστημάτων μόνο αρνητικά μπορούν να χαρακτηριστούν.

Οι ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων, καταγράφουν σημαντική πτώση του τζίρου στα καταστήματά τους το πρώτο Σαββατοκύριακο της πλήρους εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, μιλώντας στο insider.gr, ανέφερε ότι η μείωση φτάνει το 60%-70% την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο.

Ο ίδιος επισήμανε ότι τις πρώτες μέρες εφαρμογής του νόμου, ο κόσμος προσπαθεί ακόμα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και αρκετοί ήταν εκείνοι που προτίμησαν να μη βγουν.

Σύμφωνα με τα πρώτα μηνύματα που έλαβε η Ομοσπονδία από επιχειρηματίες, όπως λέει, η κίνηση σε καφέ και εστιατόρια ήταν μειωμένη την Παρασκευή και το Σάββατο ενώ σε κάποιες περιοχές εκτός του κέντρου της Αθήνας η εικόνα ήταν απογοητευτική.

Αναφορικά με τους ελέγχους και τα πρόστιμα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων επανέλαβε ότι ο νόμος, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, έχει ασάφειες.

Σημειώνει παράλληλα πως τα περισσότερα πρόστιμα που κόπηκαν τις πρώτες μέρες είχαν σχέση με το ποιος χώρος θεωρείται εξωτερικός και ποιος όχι.

Ο κ. Καββαθάς τόνισε παράλληλα ότι η Ομοσπονδία θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες συνάντηση με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να υπάρξουν οι σχετικές διευκρινίσεις.

Ίδια εικόνα και στη Θεσσαλονίκη

Καταστηματάρχες του κέντρου της πόλης της Θεσσαλονίκης που μίλησαν στο TyposThes έκαναν λόγο για την εμφάνιση ενός νέου είδους «τζαμπατζή» του… «καπνιστή πιστολέρο».

Όπως εξήγησαν, με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αυξήθηκαν και αυτοί που φεύγουν χωρίς να πληρώσουν.

Η μέθοδος του «καπνιστή πιστολέρο»

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, οι «τζαμπατζήδες» έρχονται στο κατάστημα, κάθονται συνήθως στο μπάρ – παρέα 2 ατόμων- παραγγέλνουν ποτά, ακριβά συνήθως, και πηγαίνουν έξω από το κατάστημα για να καπνίσουν φορώντας και τα μπουφάν τους λόγω του κρύου.

Αυτό επαναλαμβάνεται δύο με τρείς φορές για να μην υποπτευθεί τίποτα κανείς.

Έπειτα, και αφού έχουν πιεί αρκετά ποτά βγαίνουν για να καπνίσουν… και δεν ξαναγυρνούν ποτέ για να πληρώσουν. Μάλιστα όπως ανέφεραν για να μην υποπτευθεί κανείς κάτι, αφήνουν τα ποτά τους στη μέση.