Όλα τα Νέα

Ρεσιτάλ παροχολογίας από την κυβέρνηση με αναδρομικά-προσλήψεις

252

Με προεκλογικά δώρα σε πολλές κοινωνικές ομάδες, όπως τα αναδρομικά, το κοινωνικό μέρισμα, αλλά και οι εξαγγελίες για χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, προχωρά η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες, σε μία προσπάθεια να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει από τους πολίτες.

Aύριο Πέμπτη αναμένεται να βγει η απόφαση που θα καθορίζει τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα 2018 και την Παρασκευή θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα koinonikomerisma.gr για να μοιραστούν σε περίπου 3.5 εκατ. δικαιούχους περί τα 710 εκατ. Ευρώ, όπως είχε προαναγγείλει προ ημερών σε πανηγυρικούς τόνους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Εκτός όμως από το κοινωνικό μέρισμα το οποίο έχει προέλθει από την υπερφολόγηση των Ελλήνων, η κυβέρνηση δίνει ένα απρόσμενο «δώρο» σε χιλιάδες δικαιούχους αναδρομικών, όπως ένστολοι, πανεπιστημιακοί , δικαστικοί λειτουργοί και γιατροί του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα τα «ΤΑ ΝΕΑ», μετά την εφάπαξ επιστροφή των αναδρομικών που έρχεται εντός των επόμενων ημερών, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή τροπολογία η οποία θα προβλέπει ότι, κατ΄ εξαίρεση, η φορολογοική υποχρέωση των δικαιούχων για το εισόδημα αυτό εξαντλείται με την παρακράτηση φόρου 20% στο καταβαλλόμενο ποσό.

Ως εκ τούτου, θα παρακρατηθεί φόρος με συντελεστή 20% και δεν θα φορολογηθούν στη συνέχεια με βάση τους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας.

Προσλήψεις στο Δημόσιο

Στις 3 Δεκεμβρίου έληξε η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για 5.550 θέσεις στο Δημόσιο που αφορούν νέες άνεργους πτυχιούχους. Οι θέσεις αφορούν σε νέους άνεργους μεταξύ 22 και 29 ετών που είναι κάτοχοι πτυχίων τριτοβάθμιας πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης.

Λίγες ημέρες πριν, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ανακοίνωσε ότι εντός του 2019 θα γίνουν πάνω από 15.000 προσλήψεις. ανακοίνωσε ότι θα γίνουν 8.000 τακτικές προσλήψεις, επιπλέον 3.257 στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και 4.500 στην ειδική αγωγή.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πάντως, είχε φροντίσει και τα προηγούμενα χρόνια για τη γιγάντωση του Δημοσίου καθώς με βάση στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο «μητρώο ανθρώπινου δυναμικού του ελληνικού Δημοσίου» φαίνεται πως προσελήφθησαν σχεδόν 22.000 άτομα.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός συνασπισμός κατάφερε να προσλάβει σε θέσεις μόνιμου και έκτακτου προσωπικού στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα 21.924 άτομα τα τελευταία 2,5 χρόνια με την δαπάνη να υπολογίζεται για το 2018 να αγγίξει τα 18 δις. Ευρώ, λόγω και των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια.

Κατά τα λοιπά, με διάταξη στο Πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες, διαγράφονται πρόστιμα πρατηριούχων καυσίμων ή και όσων υπέπεσαν σε λάθη κάνοντας χρήση των διατάξεων για την «εθελοντική αποκάλυψη» αδήλωτων εισοδημάτων (ν.4446/2016).