Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι: Οι άδειες- Το αλκοόλ- Οι αντιδράσεις

Η μίσθωση θέσης από τραχήλατο μπαρ Ηρακλειώτη επιχειρηματία για τις καρναβαλικές μέρες στο Ρέθυμνο, που προέκυψε στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης έχει ήδη απασχολήσει  πολίτες και πολιτικούς φορείς της πόλης, οδηγώντας αρκετούς  μάλλον σε ένα κυνήγι εντυπώσεων.

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση αφορά έναν επιχειρηματία τραχήλατου μπαρ, ο οποίος ζήτησε από το δήμο άδεια για να λειτουργήσει το «κατάστημα» του το Σάββατο 9/03 τέσσερις ώρες στον Άγνωστο Στρατιώτη, 4 ώρες στην πλατεία Μικρασιατών και στις 10/03 πέριξ του σινεμά Παντελής. Παράλληλα, όπως τόνισε η Πέπη Μπιρλιράκη, ο εν λόγω επιχειρηματίας, θέλησε αποτελέσει χορηγό του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, καταβάλλοντας το ποσό των 2.000 ευρώ.

Αυτά είναι τα δεδομένα.

Η στιγμή της έγκρισης αυτής της άδειας από το δημοτικό συμβούλιο ήταν και η αρχή του σάλου που προκάλεσε η όλη ιστορία.

Στα Παραπολιτικά Κρήτης μίλησαν η πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ, Πέπη Μπιρλιράκη και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρής Νίνος, σχετικά με το θέμα.

Η κ. Μπιρλιράκη δήλωσε απογοητευμένη από τη μικροπολιτική που ακολουθείται, καθώς, όπως η ίδια υποστήριξε ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει τις απαραίτητες άδειες και ζήτησε απλώς από την οργανωτική επιτροπή του καρναβαλιού την άδεια να λάβει μέρος σαν επιχειρηματίας στην καρναβαλική δράση. Η ίδια τόνισε τη σημασία της στήριξης κάθε νέας επιχειρηματικής ιδέας και προσπάθειας, ειδικότερα σε τέτοιες δραστηριότητες που ενώνουν τόσους πολίτες.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως, η χορηγία του επιχειρηματία στο καρναβάλι ουδεμία σχέση έχει με την άδεια στάθμευσης της επιχείρησης του, καθώς η θέση θα μισθωθεί και θα πληρωθεί αναλόγως.

Τέλος, δεν παρέλειψε να απαντήσει σε δημοσιεύματα που θέλουν τον ίδιο επιχειρηματία να δουλεύει στην πόλη μας την Τσικνοπέπμτη, πριν ακόμα το θέμα περάσει στο δημοτικό συυμβούλιο, λέγοντας πως « Ο άνθρωπος έχει μια επιχείρηση, συνεργάστηκε και με ομάδες του καρναβαλιού και τη συγκεκριμένη νύχτα είχε συνεργασία με κάποια ομάδα και βρισκόταν εκεί για το πάρτυ εκείνης και ουδεμία σχέση έχει αυτό με το δήμο». Αξίζει να επισημανθεί πως η ίδια η κ. Μπιρλιράκη συμφώνησε με την παράταξη του Θοδωρή Νίνου αναφορικά με το ότι είναι απαράδεκτο να δοθεί άδεια πώλησης αλκοόλ κοντά στο σινεμά Παντελή, που βρίσκεται στην αρχή της παρέλασης.

Την αντίθεση του εξέφρασε ο Θοδωρής Νίνος, αφού έχει ταχθεί ενάντια σε οποιαδήποτε δραστηριότητα προωθεί, όπως δηλώνει, την κατανάλωση αλκοόλ ειδικά αυτές τις μέρες, όπου κάθε χρόνο το Ρέθυμνο βιώνει δεκάδες περιστατικά υπερβολικής κατανάλωσης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά « Είναι λάθος πολιτικό μήνυμα που εκπέμπουμε σαν σύστημα. Δε μπορείς σε ένα νομό που κατέχει πρωτιά στην κατανάλωση αλκοόλ σε εφήβους, να την προτάσεις βάζοντας μεγάλο χορηγό εμπορίας αλκοόλ και να θέλεις να  το διοχετεύεσεις στην παρέλαση και το προηγούμενο βράδυ».

Παράλληλα, ο κ. Νίνος επισήμανε την επικινδυνότητα μιας τέτοιας απόφασης, δεδομένου ότι η πώληση αλκοόλ από κάποιον «πλανόδιο» πωλητή γίνεται χωρίς κανένα έλεγχο και εποπτεία και ξεκαθάρισε πως δε θέλει σε καμία περίπτωση να συνδέεται το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι με το αλκοόλ, για αυτό και παίρνει κάθετη θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία ώστε να δοθεί άδεια στον επιχειρηματία μόνο για το Σάββατο για όσες και όποιες ώρες ζητηθούν και μόνο για την πλατεία Μικρασιατών.

Είναι αλήθεια πως το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι αποτελεί πλέον θεσμό για την πόλη μας. Είναι επίσης αλήθεια πως δυστυχώς πολλοί συνδέουν την κατανάλωση αλκοόλ με τη διασκέδαση. Είναι όμως και ευθύνη όλων μας να γνωρίζουμε τα γεγονότα και να κρίνουμε αναλόγως. Η στήριξη μιας επιχειρηματικής ιδέας έχει πάντα αξία. Η στήριξη των νέων και η αποχή από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ έρχεται σαν προτεραιότητα. Ποιος σκοπός αγιάζει ποια μέσα; Όταν τα όρια είναι λεπτά, η ενημέρωση και η κριτική σκέψη είναι οι τελευταίοι σταθμοί.

Α.Χ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.