Ρέθυμνο:Ανακοίνωση Δ.Α.Σ Ρεθύμνου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων

ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ – ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ !

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι του Τουρισμού στον νομό μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους του νησιού βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία την έναρξη της σαιζόν και τις αφίξεις επισκεπτών να πραγματοποιείται, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την πανδημία του Κορωναιού.

Από την μία έχουμε τους περιορισμένους προληπτικούς ελέγχους στις μεταφορές που αφορούν τον τομέα του τουρισμού, υπό τον φόβο της αποθάρρυνσης των «πελατών» τουριστών. Από την άλλη κουνάνε το δάχτυλο στους εργαζομένους να αναλάβουν την δική τους ατομική ευθύνη για μέτρα προστασίας. Βλέπουμε την κυβέρνηση με την στήριξη και άλλων κομμάτων του κεφαλαίου να «παίζει» στο χρηματιστήριο των κερδών των επιχειρηματιών στον τουρισμό ότι κερδήθηκε από τον λαό την περίοδο της πανδημίας

Πρώτα και κύρια εκτεθειμένοι είναι οι εργαζόμενοι του κλάδου. Τα ξενοδοχεία που ανοίξανε στην πλειοψηφία τους, δεν έχουν προσλάβει τον απαραίτητο αριθμό εργαζομένων ώστε να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του ιού.

Το εργατικό δυναμικό δεν μπορεί να ισούται με το αντίστοιχο περσινό αφού χρειάζεται πλέον περισσότερος χρόνος και χέρια να πραγματοποιηθούν οι ίδιες εργασίες, να υπάρχει ο χρόνος για το τακτικό πλύσιμο χεριών αλλά και να κάνουν αν τακτά διαστήματα διάλειμμα ώστε να βγάλουν την μάσκα και να πάρουν μια ανάσα. Ήδη στο νησί καταγράφονται οι πρώτες λιποθυμίες εργαζομένων. Η τελευταία μάλιστα σε 5στερο ξενοδοχείο στο Ηράκλειο συνοδεύτηκε απευθείας από την απόλυση του εργαζόμενου που “τόλμησε” να λιποθυμήσει.

Παράλληλα στο σύνολο της εφαρμόζεται όλη η γκάμα εργαλείων που έδωσε η κυβέρνηση στα χέρια των εργοδοτών. Η δυνατότητα αναστολής και εκ περιτροπής εργασίας καταπατώντας την κλαδική σύμβαση που σημαίνει μειωμένες απολαβές.
Καθημερινά εργαζόμενοι καταγγέλλουν μια σειρά αυθαιρεσίες: ότι δεν πληρώθηκαν την καθαριότητα στα ανοίγματα των μονάδων, ή ότι παρέμειναν στην αναστολή και μετά το άνοιγμα των μονάδων ενώ εργάζονταν κανονικά. Σε γνωστή μονάδα του νομού ο ξενοδόχος προχώρησε σε πρόσληψη ενοικιαζόμενων εργαζομένων από δουλεμπορικό γραφείο άλλης χώρα ώστε να του «κοστίσουν» λιγότερο αδιαφορώντας για το δικαίωμα επαναπρόσληψης των εργαζομένων. Σε άλλη μονάδα οι εργαζόμενοι ασφαλίζονται μισά ενώ δουλεύουν πλήρες ωράρια, στο όνομα της κρίσης. Σε άλλη μονάδα οι εργαζόμενοι στερούνται το δικαίωμα του μεσημεριανού φαγητού με αφορμή την αποφυγή συνωστισμού.

Την διάχυτη ανασφάλεια στους εργαζόμενους συμπληρώνει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων. Το πετσόκομμα της χρηματοδότης από το κράτος, που ούτε στην αρχή της πανδημίας δεν ενισχύθηκε, παρά τις εκκλήσεις ακόμα και του ίδιου του νοσηλευτικού προσωπικού . Έτσι οι εργαζόμενοι και ο λαός του νησιού μαζί με τόσους επισκέπτες από το εξωτερικό είναι στο χείλος μιας υγειονομικής κατάρρευσης αφού οι ελάχιστες μονάδες ΜΕΘ στο νησί βρίσκονται σε ένα νοσοκομείο στο Ηράκλειο.

Και μέσα σε αυτήν την αγωνία η πλειονότητα των εργαζομένων στον Τουρισμό που όλα αυτά τα χρόνια σήκωσαν τα τουριστικά κέρδη στα ύψη, τώρα περιμένουν πάνω από το ακουστικό τους μήπως και ξαναπιάσουν δουλειά. Καλούνται να επιβιώσουν με αυτά τα 534 ευρώ και καμία άλλη διευκόλυνση στις υποχρεώσεις όπως με τα χρέη στις τράπεζες, στη ΔΕΗ, στη ΔΕΥΑΡ, ενώ ταυτόχρονα δέχονται και απειλές. Ούτε από τα δημοτικά τέλη δεν απαλλάχτηκαν οι άνεργοι του κλάδου όταν την ίδια ώρα η δημοτική πλειοψηφία απάλλαξε τους ξενοδόχους!!!

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους τους κλάδου και να ορθώσουν το ανάστημα τους! Οι αγώνες του πρόσφατου διαστήματος δείχνει πεντακάθαρα πως μόνο με την οργανωμένη και συλλογική διεκδίκηση μπορούμε να κερδίσουμε κάτι! Η δύναμή μας βρίσκεται στην συσπείρωση γύρω από το σωματείο μας, την μαζικοποίηση του, σε γραμμή σύγκρουσης με τα συμφέροντα της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων της, που απαιτούν όλο και μεγαλύτερες θυσίες από εμάς. Έτσι θα διασφαλίσουν λιγότερη χασούρα στα κέρδη φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια, αδιαφορώντας για το πως θα ζήσουμε εμείς.
Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους! Συνεχίζουμε τους αγώνες μας μέχρι να ικανοποιηθούν όλα μας τα αιτήματα!
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
• Όλα τα πόστα να στελεχωθούν επαρκώς, με κριτήριο την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής εργαζομένων και πελατών!
• Καμία εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας. Εφαρμογή της ΚΣΣΕ ως βάση για αυξήσεις στους μισθούς.
• Ένταξη στον μηχανισμό στήριξης όλων των ελαστικά απασχολούμενων. Να καταβληθούν τα επιδόματα χωρίς άλλη καθυστέρηση.
• Ακύρωση χρεώσεων σε ΔΕΗ, Νερό, Τηλέφωνο, Εφορία, Τράπεζες, Απαγόρευση πλειστηριασμών .
• Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για όλους τους εργαζόμενους. Δωρεάν τα τεστ για τον Covid-19 για όλους τους εργαζόμενους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.