Όλα τα Νέα

Ρέθυμνο: Η φωτιά αποκάλυψε τις ελλείψεις – Γλίτωσε από ανυπολόγιστη καταστροφή η πόλη

Γλίτωσε από ανυπολόγιστη καταστροφή η πόλη – Πάνω από 40 στρέμματα έκαψε η πυρκαγιά στις νότιες παρυφές του Ρεθύμνου – Ερωτηματικά για τον ελλιπή καθαρισμό των ρεμάτων και των οικοπέδων που “έστρωσε” το έδαφος στην εξάπλωση της φωτιάς

351

Οι ισχυροί νότιοι άνεμοι, η απερισκεψία ή ακόμα χειρότερα το εγκληματικό μυαλό κάποιων, η ανυπαρξία ιδιωτικής, αλλά και κρατικής συνείδησης στον καθαρισμό των δημόσιων (έστω και αν είναι ιδιωτικοί) χώρων κόντεψαν να οδηγήσουν σε μία ανυπολόγιστη καταστροφή χθες την πόλη του Ρεθύμνου. Το ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε στις νότιες παρυφές της πόλης έκαψε τελικά μόλις 40 στρέμματα χαμηλής κυρίως βλάστησης και έμεινε μακριά από σπίτια, επιχειρήσεις και δεν απείλησε ανθρώπινες ζωές, είναι εν μέρει και θέμα τύχης.Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι όπως όλα προκύπτουν μέχρι στιγμής από την εθνική οδό, περίπου στο ύψος της γέφυρας του Μασταμπά, λίγο πριν τον κόμβο Σπηλίου.

Το σημείο έναρξης προκαλεί προβληματισμό, καθώς περίπου την ίδια ώρα την προηγούμενη μέρα, δηλαδή την Πέμπτη, από άγνωστη αιτία είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στο ίδιο περίπου σημείο, η οποία αντιμετωπίστηκε αμέσως και δεν εξαπλώθηκε.

Αυτό λοιπόν δημιουργεί υποψίες στο ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, πως η χθεσινή πυρκαγιά μπορεί να είναι «συνέχεια» της προηγούμενης και πως υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να είναι αποτέλεσμα εσκεμμένου εμπρησμού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό θα προκύψει μόνο από την έρευνα του ανακριτικού τμήματος της Π.Υ. Ρεθύμνου.

ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΕΣΤΙΕΣ

Οι ισχυροί νότιοι άνεμοι που έπνεαν χθες γύρω στα 8 και κατά τόπους 9 μποφόρ ήταν το «καλύτερο» μέσο για την αστραπιαία εξάπλωση της πυρκαγιάς. Ξεκίνησε από την εθνική οδό και πολύ γρήγορα «κατέβηκε» προς τον Μασταμπά, πήρε ανεξέλεγκτη δυτική κατεύθυνση και επεκτάθηκε προς την περιοχή της Κορφής και από εκεί προς τα κάτω, προς τον Τίμιο Σταυρό.

Οι κάτοικοι της περιοχής έβλεπαν τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά τα σπίτια τους, οι περισσότεροι φρόντισαν να φύγουν από αυτά, ενώ την ίδια στιγμή οι εστίες και τα μέτωπα ήταν πολλά. Εκκενώθηκαν, δε, άμεσα και τα δύο δημοτικά σχολεία της περιοχής, που είχαν ολοήμερο πρόγραμμα, δηλαδή το 16ο και το 15ο δημοτικό, και τα παιδιά δεν κινδύνευσαν.

Αρχικά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν λίγες, ακολούθως κι όσο η φωτιά δυνάμωνε αναπτύχθηκαν περισσότερες, ενώ συνέδραμαν στο έργο της πυρόσβεσης με καθοριστικό τρόπο οι υδροφόρες του δήμου Ρεθύμνου και της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Παράλληλα, έσπευσαν και οι εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας του δήμου Ρεθύμνου, αλλά και του δήμου Αγίου Βασιλείου, άνθρωποι του Ερυθρού Σταυρού, ενώ τεράστια προσπάθεια κατέβαλαν με κάθε μέσο και οι πολίτες, κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής.

Στην περιοχή βρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Δ. Λελεδάκης, Θ. Κρεβετζάκης, Αγγ. Μαλάς, Γ. Σκορδίλης, ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Ν. Βότσογλου, ο περιφερειακός σύμβουλος Γ. Παρασύρης, ο δημοτικός σύμβουλος, Μ. Μανουσογιάννης, ενώ έσπευσε και η εθελοντική ομάδα πυρόσβεσης από τον δήμο Αγίου Βασιλείου μαζί με τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας Β. Καπετανάκη και τον πρόεδρο του Δ.Σ. Αντ. Τσουρδαλάκη.

Η ΦΩΤΙΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΔΥΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΠΟΦΟΡ

Παρά τις διαμαρτυρίες των πολιτών για ολιγωρία των πυροσβεστικών δυνάμεων και, όπως φάνηκε, στην αρχή έλλειψη συντονισμού, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Κρήτης, Νίκος Λαγουδάκης, που έσπευσε αμέσως στο Ρέθυμνο τόνισε πως η πυρκαγιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε πολλά μέτωπα και αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από 18 οχήματα, 2 πεζοπόρα τμήματα και τουλάχιστον 40 πυροσβέστες. Επιπλέον, καθοριστική, στο τέλος, ήταν η παρέμβαση και του πυροσβεστικού ελικοπτέρου Ερικσον, το οποίο έκανε ρίψεις νερού και κατάφερε να σβήσει και τις τελευταίες εστίες.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι καταφέραμε να μην φτάσουν οι φλόγες στα σχολεία και κυρίως στο 16ο, καθώς και ότι δεν μπήκε στην δασική έκταση πολύ. Επίσης, δεν απειλήθηκε ουσιαστικά ούτε σπίτι ούτε κατάστημα και τελικά τέλος καλό όλα καλά», σχολίασε ο κ. Λαγουδάκης στην Κρητική Επιθεώρηση.

Μιλώντας για την πυρκαγιά, ο ίδιος τόνισε πως οι φλόγες αναπτύσσουν τη δική τους δυναμική και ειδικά σε καιρικές συνθήκες όπως τις χθεσινές τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, ιδιαίτερα όταν είναι δεδομένο ότι «εντός» της εστίας αναπτύσσονται τουλάχιστον δύο ακόμα μποφόρ!

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ;

Η χθεσινή πυρκαγιά εγείρει μία σειρά από ερωτηματικά, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιπυρική προστασία της πόλης. Το Ρέθυμνο κινδύνευσε κυριολεκτικά και για μία ακόμα φορά διαπιστώθηκε ότι είναι ανέτοιμο να αντέξει μία τέτοια φυσική καταστροφή.

Η περιοχή, στην οποία εκδηλώθηκε η φωτιά, είναι γεμάτη ξερά χόρτα και καλαμιές, δηλαδή ιδανική βλάστηση και γρήγορη εξάπλωση της φλόγας. Ποια είναι λοιπόν η μέριμνα των αρμοδίων υπηρεσιών και φυσικά και των ιδιωτών για την υποτυπώδη αντιπυρική προστασία; Ποιοι καθαρισμοί έχουν γίνει από τις υπηρεσίες στους δημόσιους χώρους και το ρέμα της περιοχής; Αντίστοιχα, ποιοι ιδιώτες έχουν φροντίσει για να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους από τα χόρτα και τα καλάμια;

Σύμφωνα με την νομοθεσία, αναφέρει ο κ. Λαγουδάκης, κατά την αντιπυρική περίοδο και οι ιδιώτες υποχρεούνται να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους. «Γι’ αυτό φωνάζουμε συνεχώς, αλλά δεν εισακουγόμαστε», συμπληρώνει.

Πάντως, η εικόνα της περιοχής μετά την χθεσινή πυρκαγιά, όπως την αποτυπώνει ο φωτογραφικός φακός, είναι αποκαρδιωτική. Το ευτύχημα είναι ότι δεν θρηνήσαμε ζωές και περιουσίες.ΠΗΓΗ goodnet.gr