Όλα τα Νέα

Ρέθυμνο: Η Λαϊκή Συσπείρωση για την επιβολή αντιτίμου στα Αρκάδια

272

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής των 78ων Αρκαδίων αγώνων, στην οποία τον πρώτο λόγο έχουν η Περιφέρεια και ο Δήμος, να εισπράττει από τους αθλητές του Αρκάδιου δρόμου και άλλων αθλημάτων αντίτιμο για τη συμμετοχή τους στους αγώνες. Στην ιστοσελίδα του Δήμου μάλιστα η Οργανωτική Επιτροπή, σαν καλός εμπορικός πλασιέ, ενημερώνει τους πελάτες – αθλητές για το τι ακριβώς πληρώνουν με το αντίτιμο που καταβάλλουν!!!

Ειλικρινά δεν βρίσκουμε λόγια να χαρακτηρίσουμε την απόφαση αυτή. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα όλων μας και ιδιαίτερα των νέων. Συμβάλλει καθοριστικά στην συγκρότηση της προσωπικότητάς τους. Στην κατανόηση της σημασίας της συστηματικής προσπάθειας για την ανάπτυξη των φυσικών και πνευματικών τους ικανοτήτων. Στην καλλιέργεια πνεύματος ανιδιοτέλειας, άμιλλας κλπ. Είναι μεγάλη ασπίδα απέναντι στις κοινωνικές μάστιγες του αλκοολισμού, των ναρκωτικών, που καταστρέφουν ό,τι πολυτιμότερο έχει ο κάθε ένας από μας. Τα παιδιά μας.

Τα παραπάνω είναι «ψιλά γράμματα» στην επιχειρηματική λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών. Ενώ δαπανούν πολύ μεγάλα ποσά για την στήριξη επιχειρηματικών συμφερόντων, τσιγκουνεύονται και το ποιο ευτελές ποσόν που περιορίζει την εμπορευματοποίηση ακόμη και των Αρκαδίων αγώνων ή υπηρετεί λαϊκές ανάγκες και πολύ περισσότερο ανάγκες των παιδιών μας.

Των παιδιών μας, που από μικρά καλούνται να αποβάλουν τις «κακές συνήθειες» των κατακτημένων δωρεάν κοινωνικών αγαθών και των υποχρεώσεων του κράτους προς αυτά. Να προσαρμοστούν στην επιχειρηματική του λειτουργία και στην εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών.

Να «εκπαιδευτούν» να πληρώνουν και τον αέρα που αναπνέουν. Να μάθουν, πως ακόμη και η συμμετοχή στις αθλητικές διοργανώσεις, η απόδοση τιμής σε γεγονότα και θυσίες μεγάλης ιστορικής σημασίας, δεν είναι ηθικό αξιακό ζήτημα.

Είναι εμπόρευμα κι αυτό, που αγοράζεται ανάλογα με το πορτοφόλι κάθε ενός και επομένως μπορεί να εξαργυρώνεται στο χρηματιστήριο της αυτοπροβολής, των διασυνδέσεων κλπ. όπως ακριβώς εξαργυρώνονται οι λογής λογής χορηγίες των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Όπως ήταν φυσικό, η ενέργεια αυτή προκάλεσε έντονα αρνητικές αντιδράσεις. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων οι αθλητές, που αντιδρώντας έμπρακτα, συμμετείχαν στον αγώνα, αρνούμενοι να πληρώσουν το αντίτιμο. Αδιαφόρησαν για τις επί πληρωμή λίστες της Οργανωτικής Επιτροπής και τα επίσης επί πληρωμή αναμνηστικά έπαθλα, διπλώματα και μετάλλια.

Ζητούμε από την Δημοτική αρχή να ενημερώσει το ΔΣ πως τοποθετείται στο θέμα αυτό. Να μας ενημερώσει επίσης πως γίνεται η επιβολή αντιτίμων, φόρων και τελών, που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των αιρετών οργάνων, να ασκείται από την όποια Οργανωτική Επιτροπή, εν αγνοία των αρμόδιων οργάνων.

Αν και το δικαίωμα στην άθληση κάθε άλλο παρά εξαντλείται στην τέλεση των Αρκαδίων, για να μην επαναληφθούν τα ίδια φαινόμενα και την επόμενη χρονιά, ζητούμε στον υπό σύνταξη Π/Υ του δήμου να προβλεφθεί το αναγκαίο ποσόν, που αφορά την συμμετοχή του Δήμου στην οργάνωση των αγώνων. Ανάλογη πρόβλεψη πρέπει να υπάρξει και στον Π/Υ της Περιφέρειας.

Κυρίως όμως πρέπει να απαιτήσουμε η Κυβέρνηση και η Γ.Γ. Αθλητισμού αυτές τις διοργανώσεις να επιχορηγεί όπως και τα ερασιτεχνικά σωματεία για την τεράστια προσφορά τους στον αθλητισμό των παιδιών μας κι όχι τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που κάνουν μπίζνες στις ΠΑΕ, ΚΑΕ κοκ. Για δικό τους χατίρι κόπηκαν οι επιχορηγήσεις των σωματείων, των αθλητικών διοργανώσεων κλπ
Μανουσογιάννης Μανούσος

Δημοτικός Σύμβουλος του ΚΚΕ
Εκλεγμένος με την ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.

ΥΓ. Κε Πρόεδρε,

Λόγω της επικαιρότητας του θέματος και παρά το γεγονός ότι το αίτημά μας κατατίθεται μετά την υπογραφή της πρόσκλησής σας για το ΔΣ της Τετάρτης 14/11, διατυπώνουμε την πρόταση το θέμα να συμπεριληφθεί στα εκτός ΗΔ του Συμβουλίου αυτού. Παίρνουμε επίσης υπ’ όψιν ότι η αμέσως επόμενη συνεδρίαση θα είναι πιθανότατα υποχρεωτικά μονοθεματική αφιερωμένη στην ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019.