Ρέθυμνο : Λύσεις για την αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων που αφορούν τους νέους της Κρήτης ζήτησε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου από εκπροσώπους την περιφέρειας.

Τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τους μαθητές και τους νέους της Κρήτης ετέθησαν υπόψη εκπροσώπων φορέων σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, και σε κατ ιδίαν επαφές, την περασμένη Δευτέρα, καθώς επίσης τονίσθηκε η αναγκαιότητα ανάληψης σχετικών πρωτοβουλιών και δράσεων.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με
α) τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κο Μανώλη Καρτσωνάκη β) στη συνέχεια με τον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής κο Βαμβακά,

γ) τέλος με την Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς κα Έφη Κουτεντάκη.

Βιώνοντας από τη θέση του εκπαιδευτικού , του υπεύθυνου παιδείας του δήμου Αγίου Βασιλείου αλλά και του απλού δημότη το μέγεθος και την ποικιλομορφία των σύγχρονων προβλημάτων όπως: α) η χρήση αλκοόλ από ανήλικους, β) οι εξαρτήσεις γενικότερα, γ) η μαθητική διαρροή, δ) ο σχολικός εκφοβισμός-bullying, ε) η ενδο-οικογενειακή βία στ) η έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής κ.ά., αισθάνομαι όπως όλοι μας, επιτακτική την ανάγκη για την αναζήτηση μεθόδων προσέγγισης και αντιμετώπισης τους.

Για μας στον Άγιο Βασίλειο, ισχυρό εργαλείο εντοπισμού και ανάλυσης των προβλημάτων αυτών αποτελεί το πρόγραμμα «Ψυχολόγοι στα σχολεία» που τρέχει ο Δήμος ανελλιπώς για 5η συνεχή χρονιά σε όλες τις σχολικές μονάδες.
Το πρόγραμμα, έχοντας εντάξει ειδικούς ψυχικής υγείας και καθιστώντας τους μόνιμο μέλος στη σχολική κοινότητα, δίνει την δυνατότητα στους μαθητές και στις οικογένειες τους να βρουν ενημέρωση καθοδήγηση και στήριξη, ενώ βοηθά επιπροσθέτως στο να χαρτογραφηθούν και να μελετηθούν σε επιστημονική βάση, τα σοβαρά αυτά ζητήματα της τοπικής μας κοινωνίας.

Τα δεδομένα που προκύπτουν είναι τέτοια που μας έχουν προβληματίσει !
Ταυτόχρονα μας έχουν ωθήσει ως δημοτική αρχή, να υλοποιήσουμε σειρά παρεμβάσεων και δράσεων ευαισθητοποίησης τα τελευταία χρόνια, εντός των γεωγραφικών ορίων της αρμοδιότητας μας.
Τα ζητήματα αυτά βέβαια όπως είναι φυσικό, δεν αφορούν μόνο στο δήμο Αγίου Βασιλείου. Προφανώς εκδηλώνονται με ανάλογο τρόπο σε όλη την Κρήτη.
Δυστυχώς σε κάποια από αυτά, όπως αυτό της χρήσης αλκοόλ από ανήλικους, το νησί μας πρωταγωνιστεί πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά, ενώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν και επιπλέον σοβαρά ζητήματα με ιδιαίτερο τοπικό, «κρητικό» χαρακτήρα.

Στη συνάντηση αναφέρθηκε εμφαντικά ότι : Ο ασφαλέστερος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών, είναι η ενημέρωση που στοχεύει στη διαμόρφωση νέων υγειών συνειδήσεων και τρόπων σκέψης και κυρίως ορθών στάσεων και συμπεριφορών των νέων απέναντι σε όλα αυτά. Εκ των υστέρων και με κατασταλτικού τύπου μέτρα και ελέγχους, τα αποτελέσματα δεν μπορεί παρά να είναι ανεπαρκή. Αν θέλουμε ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο αύριο για τον τόπο μας θα πρέπει αυτό να το προετοιμάσουμε από σήμερα δουλεύοντας μέσα στην οικογένεια και μέσα στο σχολείο!
Στις συναντήσεις αυτές κατέθεσα επίσης προφορικά ως δήμος Αγίου Βασιλείου το αίτημα μας, για την αναγκαιότητα ύπαρξης τολμηρού στρατηγικού σχεδιασμού σε επίπεδο Κρήτης, ο οποίος θα εφαρμοστεί, θα λειτουργεί σε βάθος χρόνου και θα μπορεί να αποδώσει καρπούς άμεσα, αλλά κυρίως μακροπρόθεσμα.

Η Περιφέρεια Κρήτης, μέσω των αρμόδιων εκπροσώπων της έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρότασή μας. Με δεδομένη τη μέχρι τώρα δράση της για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων σε βάθος χρόνου μας ενθάρρυνε για την πρωτοβουλία μας, προγραμματίζοντας νέα συνάντηση μαζί μας στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Αντώνης Τσουρδαλάκης
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου & Υπεύθυνος Παιδείας Αγίου Βασιλείου
Εκπαιδευτικός Βθμιας Ρεθύμνου

Τα σχόλια είναι κλειστά.