Ρέθυμνο : Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό από το ΧΩΡΑφΙ

Έξω από το Τετράγωνο - Εργαστήριο Πρόληψης του Σχολικού Εκφοβισμού

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Genderhood έρχεται από τη Θεσσαλονίκη στο Ρέθυμνο την Κυριακή 22 Μαρτίου και προσκαλεί παιδιά 5-8 ετών στο ΧΩΡΑφΙ-Κέντρο Προαγωγής Ψυχικής Υγείας & Παραστατικών Τεχνών, στο βιωματικό εργαστήρι «’Εξω από το τετράγωνο».
Το εργαστήρι έχει ως θέμα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού λόγω το φύλου και εκπονείται στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (6 Μαρτίου).

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Το φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying) αποτελεί μια ιδιαίτερη μορφή επιθετικής συμπεριφοράς που εμφανίζεται κυρίως στη σχολική πραγματικότητα και όχι μόνο, με σοβαρές επιπτώσεις για τη διαδικασία της μάθησης και την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού και του εφήβου. Συγκεκριμένα, εκφοβισμός και η άμεση συνέπειά του που είναι η θυματοποίηση είναι η επανειλημμένη και για αρκετό χρονικό διάστημα έκθεση του/της μαθητή/ριας σε αρνητικές πράξεις άλλου ή άλλων μαθητών, που εκδηλώνονται ως μορφές βίαιης ή επιθετικής.

Η σχολική βία και εκφοβισμός δεν είναι φαινόμενα άγνωστα στο ελληνικό σχολείο. Τα ποσοστά του σχολικού εκφοβισμού έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ χαρακτηριστικά ένα στα δύο παιδιά αναφέρει ότι κάποια στιγμή στη ζωή του έχει πέσει θύμα εκφοβισμού.

Η διαφορετικότητα, οτιδήποτε δηλαδή ξεφεύγει από το μέσο φυσιολογικό μπορεί να μην είναι εύκολα αποδεκτή. Διαφορές στο χρώμα, την εθνικότητα, τα ευρέως διαδεδομένα πρότυπα ομορφιάς, το νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο ενός ατόμου αποτελούν αντικείμενο χλευασμού όταν δεν υπάρχει παιδεία, καλλιέργεια σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. είτε στις επιδόσεις, είτε στην εμφάνιση, είτε στη συμπεριφορά.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα σχολεία φτιάχτηκαν για τα παιδιά. Για να μαθαίνουν, να κοινωνικοποιούνται, να παίζουν. Με άλλα λόγια να δημιουργούν αυτό που μετά θα είναι μια ανάμνηση στο σχολικό τους λεύκωμα. Τα προαύλια χωράνε γέλια, τρεξίματα, μπάλες, σκοινάκια, τσιχλόφουσκες, σάντουιτς και σπρωξίματα.

Τί γίνεται όμως με τα παιδιά που κάπως διαφέρουν από τα άλλα; Τί γίνεται με τα αγόρια που δεν τους αρέσει το ποδόσφαιρο και με τα κορίτσια που τους αρέσει να σκοράρουν;
Τί γίνεται με όσους θέλουν να περπατούν ξυπόλυτοι και με όσες δε βολεύονται μες στα φορέματα τους;

Μέσα από το σενάριο «Έξω από το τετράγωνο» χτίζουμε μια πραγματικότητα προαυλίου που χωράνε όλα τα παιδιά, που κανένα δεν πετιέται απ’ έξω γιατί δεν είναι όπως «πρέπει» να είναι. Δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε το προαύλιο να είναι για όλους και όλες και κανένας και καμία να μην αισθάνεται στο περιθώριο.

Η δράση στοχεύει στην εξερεύνηση των ρόλων και των στερεοτύπων που φέρουν τα παιδιά επειδή γεννήθηκαν αγόρια ή κορίτσια. Αναζητούν ποια θέλουν να είναι η θέση τους στην κοινωνία και μαθαίνουν πώς να τη δημιουργήσουν. Το “Έξω από το τετράγωνο” είναι ένα εργαστήρι βιωματικής μάθησης για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
• Μορφή: Βιωματικό εργαστήρι
• Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Genderhood
• Πού: ΧΩΡΑφΙ-Κέντρο Προαγωγής Ψυχικής Υγείας & Παραστατικών Τεχνών (Κονδυλάκη 10, Ρέθυμνο)
• Πότε: 22 Μαρτίου 2020
• Διάρκεια: 2 σχολικές ώρες, 11:30-13:00
• Απευθύνεται: σε παιδιά από 5 έως 8 ετών
• Μεθοδολογία:
(α) συμμετοχικές δραστηριότητες,
(β) παιχνίδια ρόλων, και
(γ) εικαστικές τέχνες
• Γιατί: στοχεύει να εμπνεύσει τα παιδιά προς μια κατεύθυνση αλληλοσεβασμού ανεξαρτήτως φύλο, ώστε να μεγαλώνουν χωρίς διακρίσεις, με ελευθερία έκφρασης, κριτική σκέψη και αυτοπεποίθηση.
• Κόστος: 12€/παιδί (18€ για τα δύο αδέρφια)
• ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η Δηλώση Συμμετοχής & Κράτηση Θέσης στο τηλ. 6974 762014

Facebook Event: http://bit.ly/39ueWyX

~ Περισσότερες πληροφορίες για τους “Genderhood” και τα βιωματικά εργαστήρια για την ισότητα των φύλων:

*Το Genderhood είναι μία οργάνωση για την «έκφραση των φύλων μας». Οι δράσεις του απευθύνονται σε παιδιά από 4 έως 9 ετών και σχετίζονται με θέματα όπως τα έμφυλα στερεότυπα, η ισότητα των φύλων, οι ρόλοι εξουσίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, οργανώνει σεμινάρια για εκπαιδευτικούς.
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Σοφία Κωνσταντοπούλου
τηλέφωνο: 6978315745
email: info@genderhood.org
website: www.genderhood.org
fb: Genderhood

Ελισσάβετ Δ. Κουτουξίδου
Προσωποκεντρική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Pg.D, M.Sc
Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Αποτελεσματικού Γονέα
Attachment & Positive Parenting
Σύμβουλος Ζεύγους EFT, tr.
Βοηθός Μητρότητας
Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Βρεφικού Μασάζ ΙΑΙΜ
Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού
Σύμβουλος Ανθοϊαμάτων dr. Bach
Bowtech Practitioner
Neo-craniosacral Practitioner
Flowidity Practitioner

CHORAfI – Elisavet Koutouxidou
Person Centered Counsellor, Pg.Dip, M.Sc
Certified Parent Effectiveness Trainer
Attachment Parenting
Emotionally Focused Couples Therapy, tr
Perinatal Doula
Certified Infant Massage Instructor IAIM
Therapeutic Play Practitioner
Dr. Bach’s Remedies Counsellor
Bowtech Practitioner
Neo-craniosacral Practitioner
Flowidity Practitioner

Τα σχόλια είναι κλειστά.