Ρέθυμνο: Παράκληση επιχειρηματιών στο Δήμο για μείωση τελών και χορήγηση αδειών

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόθεση διερεύνησης δεδομένων του δήμου Ρεθύμνης σχετικά με την δυνατότητα που θα δοθεί στις επιχειρήσεις για παραχώρηση χώρου και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, λόγω του πλήγματος που υπέστησαν οι επιχειρήσεις με την πανδημία, προκλήθηκε βροχή διαμαρτυριών, αποριών και ερωτήσεων διευκρίνησης.

Πιο συγκεκριμένα, Ρεθεμνιώτες εκφράζουν την ανησυχία τους στα Παραπολιτικά Κρήτης, όσον αφορά τα τέλη για τις ήδη υπάρχουσες άδειες τραπεζοκαθισμάτων, δεδομένου ότι έχουν αλλάξει τα χρονικά πλαίσια. Ενδεικτικά, μια επιχείρηση με άδεια εξωτερικού χώρου για τραπεζοκαθίσματα 12τμ, πληρώνει 600 ευρώ για ολόκληρο το χρόνο σε τρεις δόσεις, μια δόση το Μάϊο, μια τέλη Ιουλίου και μια τέλη Αυγούστου. Δεδομένου όμως ότι φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού οι επιχειρήσεις έκλεισαν το Μάρτιο και -ενδέχεται να ανοίξουν τέλη Μαϊου, οι ίδιοι οι επιχειρηματίες αναρωτιούνται κατά πόσον είναι σωστό και δίκαιο να πληρώσουν κανονικά τα τέλη από τη στιγμή που τα καταστήματα τους δε λειτουργούν για ένα μεγάλο διάστημα, και επί της ουσίας οι άδειες που πληρώνουν δεν είχαν κανένα οικονομικό αντίκρισμα υπέρ των ίδιων για το εν λόγω διάστημα.

Αρκετοί επιχειρηματίες δηλώνουν στα Παραπολιτικά Κρήτης, ότι από τη στιγμή που έχει γίνει σαφές πως θα είναι μια δύσκολη σεζόν, και ειδικά το Ρέθυμνο που βασίζεται στον τουρισμό έχει ήδη ζημιωθεί, θα ήταν σωστό φέτος να μη ζητηθούν πληρωμές από τις άδειες ώστε να προσπαθήσουν όσο μπορούν να τα καταφέρουν. Χαρακτηριστικά δηλώνουν ” Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει αύριο, δεν ξέρουμε καν αν θα μας αφήσουν να μείνουμε ανοιχτά όλο το καλοκαίρι γιατί μπορεί τον Ιούλιο πχ να αυξηθούν τα κρούσματα και να ξαναμπούμε σε καραντίνα. Άρα ζητάμε από το δήμο να μην πληρώσουμε φέτος αυτές τις άδειες. Για εμάς που έχουμε μικρά μαγαζιά, ίσως το ποσό σε κάποιους να ακούγεται αμελητέο, αλλά ακόμα και αυτά τα χρήματα εμάς θα μας διευκολύνουν σε κάποιον ουσιαστικό τομέα της ζωής μας”.

Παράλληλα, προέκυψαν αρκετές διαμαρτυρίες από επιχειρηματίες του παραλιακού μετώπου οι οποίοι αισθάνονται αδικημένοι,παρόλο που υπάρχει υπεραρκετός χώρος μπροστά από το κατάστημα τους, τους έχει δοθεί η οδηγία απαγόρευσης τοποθέτησης προιόντων και τραπεζοκαθισμάτων, τη στιγμή που βλέπουν άλλες επιχειρήσεις της πόλης να λειτουργούν κανονικά έχοντας κατακλύσει τα πεζοδρόμια αφήνοντας μόνο ένα μέτρο κενό για τους πεζούς και ΑμεΑ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, το μόνο που ζητούν από το δήμο αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε σαν τουριστική πόλη, είναι να δοθούν άδεις σε όλους όσους διαθέτουν τον ανάλογο χώρο έξω από την επιχείρηση χωρίς να εμποδίζεται η διέλευση.