Ρέθυμνο : Σχετικά με το πρόβλημα των σεμιναρίων στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παν. Κρήτης.

Με την αρχή αυτού του εξαμήνου εμφανίστηκε στο τμήμα μας πάλι το πρόβλημα με την επιλογή των φοιτητών στα σεμινάρια. Πιο συγκεκριμένα, απαραίτητη προυπόθεση για να πάρουμε πτυχίο είναι να δηλώσουμε και να παρακολουθήσουμε 5 σεμινάρια, στα οποία επιλέγονται το πολύ 20 φοιτητές ανά σεμινάριο. Αυτό, σε συνδυασμό κυρίως και με τον μικρό αριθμό προσφερόμενων σεμιναρίων, έχει ως αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να καθυστερούμε κατά πολύ να πάρουμε το πτυχίο μας. Αυτό σε συνδυασμό με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα (αβάσταχτα έξοδα για την στέγαση, την σίτιση, την επιβίωση ενός φοιτητή) αναγκάζει πολλούς από εμάς να να εγκαταλείπουμε το Ρέθυμνο πριν καν πάρουμε το πτυχίο μας!

Φυσικά , το πρόβλημα δεν έπεσε απ’ τον ουρανό.Είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης του Πανεπιστημίου μας! Με ευθύνη και παλαιότερων και τωρινών κυβερνήσεων τα Ανώτατα Ιδρύματα έχουν φτάσει σε σημείο να λειτουργούν με το 80% της κρατικής χρηματοδότησης που είχαν το 2012!.Αυτό εκτός των άλλων σαν επακόλουθο έχει την χρόνια υποστελέχωση και του δικού μας τμήματος , με τα μέλη ΔΕΠ να είναι ελάχιστα μπροστά στο πλήθος των φοιτητών.

Μετά τον εντοπισμό του προβλήματος με πρωτοβουλία μας καλέστηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στην οποία αποφασίστηκε να γίνει κινητοποίηση στον πρόεδρο του τμήματος για να τονιστεί το πρόβλημα και να διεκδικηθεί η λύση του. Σε αυτήν μέσα σε ένα πνεύμα αποδοχής της άθλιας κατάστασης που επικρατεί στο τμήμα, ο πρόεδρος του τμήματος χαρακτήρισε τα αιτήματά μας «δίκαια μεν αλλά ανέφικτα».
Εμείς βάλαμε αιτήματα τα οποία έχουν να κάνουν και με κάποιους τρόπους άμεσης ανακούφισης του προβλήματος στο παρόν εξάμηνο, αλλά και με κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν για να δωθεί οριστική λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, ο κ. Ζαϊμάκης τόνιζε πως πολλά από αυτά είναι αδύνατον να γίνουν. Σε αυτό συνέβαλαν και οι άλλες δυνάμεις του ΔΣ,όπως η ΠΑΣΠ και τα ΕΑΑΚ που κράτησαν λίγο – πολύ στάση παρατηρητή και δεν φώτισαν την πραγματική αιτία του προβλήματος.

Αποτέλεσμα αυτής μας της δράσης ήταν να υπάρξει δέσμευση ότι θα εξεταστούν όλα τα σεμινάρια άλλη μια φορά και θα καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις από σεμινάρια που οι υπεύθυνοι καθηγητές είχαν αρνηθεί να συμπληρώσουν τον αριθμό των 20 ατόμων.
Φυσικά αυτή μας η κατάκτηση μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση. Ωστόσο χρειάζεται να συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να δωθεί οριστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές και τη ζωή μας!
Διεκδικούμε:
• Κάλυψη όλων των κενών θέσεων στα σεμινάρια.Δημιουργία δεύτερων τμημάτων.Κανείς έξω από υποχρεωτικά σεμινάρια!
• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου και των τμημάτων στο ύψος των αναγκών.
• Χορήγηση έκτακτου χρηματικού κονδυλίου για την άμεση κάλυψη όλων των αναγκών.
• Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού καθηγητών για να λειτουργεί κανονικά το τμήμα και να καλύπτονται οι ανάγκες των φοιτητών.
• Ένα πτυχίο υψηλού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο.Πτυχίο που να ενσωματώνει όλη την απαραίτητη γνώση για το αντικείμενο,τις νέες εξελίξεις των επιστημών και τεχνολογιών
• Το πτυχίο να αποτελεί τη μόνη προυπόθεση για δουλειά,όχι στις κατηγοριοποιήσεις πτυχίων-αποφοίτων-πανεπιστημίων.
• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα και Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να εξασφαλίζει σύγχρονους κι αξιοπρεπείς όρους δουλειάς.

Καλούμε όλους τους φοιτητές να συσπειρωθούν στον φοιτητικό τους συλλόγο και να ενώσουν την φωνή τους με αυτούς που παλεύουν σήμερα για τα σύγχρονα δικαιώματά μας και μπαίνουν μπροστά στην διεκδίκηση για κάθε τι μικρό και μεγάλο καθημερινά.

Εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στον Φ.Σ. Κοινωνιολογίας

Τα σχόλια είναι κλειστά.