Ρέθυμνο : Τι απαντά ο Δήμος Ρεθύμνης για την οδό Παπαναστασίου

Με αφορμή τη διατύπωση απορίας εκ μέρους συμπολιτών είτε στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας με την Υπηρεσία ή με σχόλια που ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , σχετικά με παρέμβαση ιδιώτη σε χώρο πρασιάς πολυκατοικίας επί της οδού Παπαναστασίου και δοθέντος ότι στην εν λόγω οδό, ο Δήμος Ρεθύμνης έχει ήδη σχεδιάσει και προγραμματίζει παρεμβάσεις εξωραϊσμού, θα ήθελα να κάνω τις εξής επισημάνσεις:

Σε ότι αφορά την περίφραξη του αύλειου χώρου της πολυκατοικίας (πρασιά) από ιδιώτη, κατόπιν έρευνας που διενήργησε η Πολεοδομία Ρεθύμνης, διαπιστώθηκε κατ αρχάς ότι δεν πρόκειται περί καταπάτησης δημόσιου χώρου. Ωστόσο, η εν λόγω υπηρεσία θα διερευνήσει εάν υφίσταται πολεοδομική αυθαιρεσία στην κατασκευή και θα πράξει τα νόμιμα. Αυτονόητο είναι πως δεν θα δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της λόγω απορρήτου που επιβάλλει ο Νόμος.

Κατά την άποψη μου, το πρόβλημα στην οδό Παπαναστασίου είναι η απουσία πεζοδρομίων ένθεν και ένθεν, η οποία σε συνδυασμό με την περίφραξη των πρασιών των πολυκατοικιών, εξαναγκάζει τους πεζούς να περπατούν στο οδόστρωμα, διακινδυνεύοντας της ασφάλεια τους. Μάλιστα, θα περίμενε κανείς εκεί να εστιάζεται το ενδιαφέρον και η ανησυχία όλων μας.
Η αιτία απουσίας πεζοδρομίων οφείλεται για το μεν ανατολικό τμήμα της οδού, σε χρονίζουσες εκκρεμότητες αποζημιώσεων, για τις οποίες ο Δήμος Ρεθύμνης βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνησης της επίλυσης τους, προκειμένου να εφαρμοστεί η ρυμοτομία και να επιτραπεί η κατασκευή πεζοδρομίου. Επειδή η προαναφερόμενη συνθήκη, αναχαιτίζει την πρόθεση του Δήμου να παρεμβαίνει συνολικά στις οδούς και να επιλύνει προβλήματα, ο Δήμος Ρεθύμνης δίδοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των διερχόμενων πεζών, αποφάσισε να επέμβει αποσπασματικά, με κατασκευή πεζοδρομίου καθ όλο το μήκος της δυτικής πλευρά της οδού Παπαναστασίου.
Ήδη διερευνώνται οι τεχνικές λεπτομέρειες κατασκευής και σύντομα θα ενημερώσουμε τους συμπολίτες για την εκτέλεση του έργου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.