ΣΕΠΕ Χανίων: «Η απόφαση που μετατρέπει το μάθημα σε ριάλιτι δε θα εφαρμοστεί»

«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Χανίων την υπουργική απόφαση για την αναμετάδοση τού μαθήματος, επισημαίνει ότι «μετατρέπει το μάθημα σε ριάλιτι» και τονίζει ότι «δεν θα εφαρμοστεί».

«Την Τρίτη 26/5 βγαίνουμε ξανά στους δρόμους για να μην κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο, για να καταργηθεί η τροπολογία για τις κάμερες», σημειώνει και καλεί στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 12.30 μ.μ., σημειώνοντας ότι για τον λόγο αυτό το Δ.Σ. του Συλλόγου κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. με 2 μ.μ.).

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του, ο ΣΕΠΕ Χανίων αναφέρει τα εξής:

«Με μια αλαζονική ενέργεια, το Υπουργείο Παιδείας «γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια» τις πάνδημες αντιδράσεις ενάντια στην μετατροπή του μαθήματος σε Big Brother, προχώρησε σε έκδοση Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α.) (ΦΕΚ 1859-15/5/2020) επικυρώνοντας πλέον τη δυνατότητα να μπαίνουν κάμερες στις τάξεις με σκοπό την on – line αναμετάδοση του μαθήματος! Mε την υπουργική απόφαση η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη που την υπογράφουν, νομίζουν πως μπορούν να περισώσουν το επικοινωνιακό τους αφήγημα, πως είναι οι μόνες που ενδιαφέρονται για τους μαθητές, αλλά δεν τις αφήνουν να υλοποιήσουν το έργο τους, ομάδες οργανωμένων συμφερόντων (εκπαιδευτικοί, Σύλλογοι γονέων, πολιτικά Κόμματα, Πανεπιστημιακή κοινότητα, κοινωνία).

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζουν να προκαλούν λες και δεν είναι αυτοί που δεν πήραν ούτε ένα μέτρο για την εξασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής όλων των μαθητών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Το Υπουργείο Παιδείας ανοίγει το δρόμο για την παγίωση της κάμερας μέσα στην τάξη, δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ένα τεράστιο κύμα πιέσεων και εκβιασμών προς τους συνάδελφους ώστε στην πράξη το «δύναται» να γίνει υποχρεωτικό. Στα ιδιωτικά σχολεία, πριν καν δημοσιευτεί η Υ.Α., έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες ένα «όργιο» πιέσεων. Πολλοί σχολάρχες τοποθέτησαν ήδη ηλεκτρονικό εξοπλισμό μέσα σε τάξεις.

Όσο και να προσπαθούν είναι αδύνατο να κρύψουν, πως όλη αυτή η «παράσταση» στήθηκε για να αφαιρεθεί η δυνατότητα να μην πληρώσουν δίδακτρα, οι γονείς των μαθητών που τα παιδιά τους φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία και δεν θα πηγαίνουν μετά το άνοιγμα των σχολείων γιατί έχουν συγγενικά πρόσωπα, σε ευπαθείς ομάδες.

Για αυτόν τον λόγο, εφευρέθηκε η παγκόσμια πρωτοτυπία της ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων από τη σχολική αίθουσα, ένα εκπαιδευτικό «Big Brother» δηλαδή, ώστε τα ιδιωτικά σχολεία να απαιτούν την καταβολή των διδάκτρων σε αυτούς που δεν πηγαίνουν σχολείο, καθώς τους εξασφαλίζουν τη δυνατότητα δήθεν παρακολούθησης.

Για 2η φορά, μέσα σε 4 μήνες, η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως πιάστηκε να μας λέει ψέματα, παραπλανώντας την εθνική αντιπροσωπεία και την κοινωνία, για να περάσει τα απαράδεκτα νομοθετήματά της, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, εργαλειοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την κρίση. Βασικό επιχείρημα υπεράσπισης της τροπολογίας για τις κάμερες ήταν ότι έχει υπάρξει διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και εξασφάλιση έγκρισης για την εφαρμογή της. Αμέσως μετά την ψήφισή της ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Σ. Πέτσας, διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους ότι έχει γίνει διαβούλευση και υπάρχει έγγραφη έγκριση της Α.Π.Δ.Π.Χ. Η συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ αποκάλυψε τα κυβερνητικά ψέματα. Καμία έγγραφη έγκριση δεν έχει δοθεί στο υπουργείο παιδείας για το ζήτημα μόνο κατεύθυνση για να υπάρξει μελέτη εκτίμησης αντίκτυπου και αυτή να αποτελέσει προϋπόθεση για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης την οποία η Α.Π.Δ.Π.Χ. θα ελέγξει.

Μετά τον απόλυτο εμπαιγμό της βουλή και της κοινωνία από την Υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως και την τακτική που ακολουθεί ασκώντας πολιτική βασιζόμενη σε ψέματα, εμπλέκοντας μάλιστα ανεξάρτητες θεσμικές αρχές, σε απαξίωση των θεσμικών οργάνων και των δημοκρατικών θεσμών, σε απουσία κάθε θεσμικού διαλόγου με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και την εκπαιδευτική κοινότητα, δεν διαθέτει καμιά αξιοπιστία και κύρος έναντι της εκπαιδευτικής, μαθητικής και γονεϊκής κοινότητας.

Με αποφασιστικότητα απαντάμε και εμείς!

Εμείς, οι εκπαιδευτικοί που καθημερινά δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για τη μόρφωση των παιδιών, που σταθήκαμε δίπλα τους και στις οικογένειές τους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας διαβεβαιώνουμε ότι:

Δε δύναται να αντικατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή.

Δε δύναται ο μαθητής να γίνει αντικείμενο χλευασμού για μία λάθος απάντηση ή μία άτυχη συμπεριφορά.

Δε δύναται να διαπαιδαγωγήσουμε τους μαθητές μας να συνηθίζουν στην παρακολούθηση.

Δε δύναται η τάξη να γίνει κλειδαρότρυπα

Οι μαζικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονιών, τα χιλιάδες άρθρα, posts, συζητήσεις αυτών των ημερών δίνουν μια και καθολική απάντηση: η επαίσχυντη για την παιδαγωγική διαδικασία, τροπολογία δεν πρόκειται να εφαρμοστεί!

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, γνωρίζει πάρα πολύ καλά πως δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί τίποτα από όλα αυτά στην πράξη, όχι επειδή κάποιοι το εμποδίζουν αλλά επειδή η παιδαγωγική επιστήμη και η σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα δεν το εγκρίνουν. Ο στόχος της όμως που σχετίζεται με όσα παραπάνω αναφέραμε, υπηρετείται, και αυτό είναι το μόνο που την ενδιαφέρει.

Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εφαρμόζουμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία καμία σχέση δεν έχει με τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε καθώς αντιλαμβανόμαστε το χρέος της ευθύνης μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, όλους τους συλλόγους διδασκόντων, να μην εφαρμόσουν την απαράδεκτη από κάθε πλευρά τροπολογία!

Την Τρίτη 26/5 βγαίνουμε ξανά στους δρόμους για να μην κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο, για να καταργηθεί η τροπολογία για τις κάμερες!

Συγκέντρωση Πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 12.30 μ.μ.

Για το λόγο αυτό το Δ.Σ. κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας 11 π.μ. με 2 μ.μ.