Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, κ. Ευγένιος: «Πρέπει να αποκτήσουμε κοινή συνείδηση του χρέους μας απέναντι στην ιστορία».

συναντήσαμε τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.Ευγένιο

Είμαστε εν αναμονή! Αυτή είναι ίσως η πιο σύντομη πρόταση για να περιγράψει κανείς ευγενικά το αλαλούμ που επικρατεί αναφορικά με το περίφημο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

υπογράφει ο Νίκος Νεβεσκιώτης

Παρά τις δεσμεύσεις του κ. Γαβρόγλου, οι Ιεράρχες αναμένουν ακόμα και σήμερα το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου. Η Συμφωνία των Πρεσπών και η διασφάλιση των αναγκαίων «πρόθυμων» βουλευτών φαίνεται πως μονοπώλησε το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα. Φυσικά, δεν είναι όλοι καλόπιστοι. Υπάρχουν και κύκλοι που πιστεύουν πως ο Υπουργός επιχειρεί να κρυφθεί πίσω από τις εξελίξεις, «ροκανίζοντας» με αυτό τον τρόπο τον όποιο διαθέσιμο χρόνο που θα έχει στην διάθεση της η Εκκλησία να διαβουλευτεί.

Οι Ιεράρχες αναμένουν με αγωνιά, με την Ένωση Κληρικών της Κρήτης να εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια για την ξαφνική ματαίωση της προγραμματισμένης συνάντησης του περασμένου Δεκεμβρίου με τον κ. Γαβρόγλου. «Η Εκκλησία της Κρήτης τέθηκε για άλλη μια φορά στο περιθώριο», μας τονίζουν. Υπενθυμίζοντας πως «η Εκκλησία της Κρήτης είναι μια συντεταγμένη Εκκλησία, με δικό της καταστατικό χάρτη και έχει την κανονική της εξάρτιση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Με αυτές τις σκέψεις βρεθήκαμε στα γραφεία της Μητρόπολης Ρεθύμνου, όπου συναντήσαμε τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ. Ευγένιο. Μέσα από το μικρόφωνο των Παραπολιτικών Κρήτης 102,4 και την καθημερινή εκπομπή «Τα λέμε ΟΛΑ», με τον Παντελή Σπυριδάκη, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα.

  • Έτοιμο το νομοσχέδιο για αλλαγές στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Πότε θα έρθει στη Βουλή;
  • Ο επιχειρούμενος διάλογος και τα αποτελέσματα της συνάντηση των Ιεραρχών της Κρήτης με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.
  • Η «τιμωρία» των κληρικών, το Μακεδονικό και στάση της εκκλησίας στα συλλαλητήρια που επισπεύδει αποφάσεις.
  • Η στάση της Εκκλησία της Κρήτης, ο προγραμματισμός και η επόμενη μέρα.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη:

Τα σχόλια είναι κλειστά.