Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τις αυξήσεις στα φάρμακα

Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροπολογία για την αλλαγή της τιμολόγησης των φαρμάκων, με την οποία δίνεται για πρώτη φορά αύξηση έως 10% των τιμών ετησίως, ενώ για τον υπολογισμό της τιμής θα λαμβάνεται υπόψη οι δύο χαμηλότερες τιμές της ευρωζώνης και όχι οι τρεις της ΕΕ, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει αναφορά στα όσα υποστήριζε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής σχετικά με τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων παγκοσμίως.

«Στις 10 Φεβρουαρίου του 2017 ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στη Βουλή τα εξής: “Το σκάνδαλο της Novartis είναι η έκφραση ενός αδιαφανούς τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, ο οποίος έχει βασιστεί σε συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα. Καθοριστικός παράγοντας υπήρξε το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελούσε χώρα αναφοράς για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων σε άλλες 55 χώρες.

Κατά συνέπεια, μια υψηλή τιμή στη χώρα μας εξασφάλιζε αυξημένα κέρδη σε άλλες 55 χώρες για τις εταιρίες, οι οποίες 55 χώρες συνιστούν και τη μεγαλύτερη αγορά» σημειώνει η Πειραιώς, προσθέτοντας ότι «ο κ. Τσίπρας που τα δήλωνε αυτά, ψηφίζει σήμερα στη Βουλή νόμο με τον οποίον αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων και επιτρέπονται για πρώτη φορά αυξήσεις έως 10% ετησίως στις τιμές τους. Δηλαδή βάσει των όσων ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ισχυριζόταν και αφού η χώρα μας αποτελεί χώρα αναφοράς για όλες τις άλλες χώρες, ο σημερινός νόμος θα αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως και άρα οι πολυεθνικές εταιρείες θα κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

«Συγκεκριμένα, ενώ ο νόμος της ΝΔ προέβλεπε ότι η τιμή των φαρμάκων καθοριζόταν από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε., από σήμερα οι τιμές θα καθορίζονται με βάση τις δύο χαμηλότερες τιμές όχι της ΕΕ, αλλά μόνο της ευρωζώνης. Έτσι όμως αποκλείονται όλες οι φτωχότερες χώρες με τις χαμηλότερες τιμές και διευκολύνονται για πρώτη φορά οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων σε 55 χώρες», επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει ένα τόσο μεγάλο δώρο στις πολυεθνικές εταιρείες, το μόνο που βρήκε να πει ο υπουργός Υγείας είναι ότι κάποιες από αυτές απείλησαν ότι θα αποσύρουν τα φάρμακά τους από την Ελλάδα λόγω των χαμηλών τιμών. Με απλά λόγια ο κ. Ξανθός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί αυτό το δώρο εκβιαζόμενη. Μόνο που οι πολίτες καταλαβαίνουν πια ποιος δήθεν πολεμά τα μεγάλα συμφέροντα, ενώ στην πραγματικότητα τα υπηρετεί με σκανδαλώδη τρόπο», καταλήγει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Κεγκέρογλου : Delivery συμφερόντων η κυβέρνηση

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου έκανε λόγο για delivery boys συμφερόντων.

«Η αλλαγή τιμολόγησης φαρμάκων εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Τα delivery boys εξυπηρετούν συμφέροντα καθώς η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς και επηρεάζει τις τιμές πανευρωπαϊκά» υπογράμμισε ο κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Παραχωρούνται κλινικές του νοσοκομείου Αττικό σε ιδιώτες για »μαύρες» συναλλαγές. Πρέπει να παρέμβει η επιθεώρηση εργασίας. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου καταγγέλλουν αυτή τη διαδικασία» συμπλήρωσε κάνοντας αναφορά στο θέμα που είδε τις προηγούμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας σχετικά με το Αττικό Νοσοκομείο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.