Όλα τα Νέα

«Οι «σκιές» πρέπει να απομακρυνθούν πάνω από την ΚΕΔΗΡ»

Συναντήσαμε τον κ. Μ. Παλαφούτη, Δημοτικό Σύμβουλο και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΗΡ, συζητώντας για ομόφωνη απόφαση για διαχειριστικό έλεγχο στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση, καθώς και όλες τις εξελίξεις που προκύπτουν από αυτήν την απόφαση.

641

«Οι «σκιές» πρέπει να απομακρυνθούν πάνω από την ΚΕΔΗΡ»

Η ομόφωνη απόφαση παραπομπής της ΚΕΔΗΡ σε διαχειριστικό έλεγχο φαίνεται να δρομολογεί εξελίξεις που κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει με ασφάλεια. Για πρώτη φορά, ειπώθηκαν δημόσια, όσα μέχρι σήμερα λέγονταν μόνο κατ’ ιδίαν. Υπόνοιες για ενδεχόμενο μεταφοράς χρημάτων σε προσωπικούς λογαριασμούς, υπεξαιρέσεις χρημάτων που εν τέλη επιστράφηκαν, καθώς και ύπαρξη χρημάτων εκτός τραπεζικών λογαριασμών συνθέτουν το τοπίο δημιουργώντας αναπόφευκτα «σκιές»  που πρέπει γρήγορα να απομακρυνθούν.
υπογράφει ο Νίκος Νεβεσκιώτης
Το Ρέθυμνο, μια πόλη έντονα πολιτικοποιημένη ζητάει απαντήσεις. Επιθυμεί να διώξει τις «σκιές». Να απομακρύνει υπόνοιες και να διαλευκάνει το τοπίο. Σε αυτή την κατεύθυνση ο έλεγχος ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαίος. Βλέπεις εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με χρήματα. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους. Με υπολήψεις. Με έναν άτυπο στιγματισμό. Αυτό δεν αξίζει σε κανέναν. Χρειαζόμαστε δεδομένα. Σε μια κλειστή κοινωνία οφείλουμε να είμαστε προσεχτικοί. Για το καλό της πόλης. Για το καλό όλων μας.

 

Με αυτές τις σκέψεις συναντήσαμε τον κ. Μ. Παλαφούτη, Δημοτικό Σύμβουλο και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΗΡ. Μέσα από την καθημερινή εκπομπή «Τα λέμε», του Παντελή Σπυριδάκη και το μικρόφωνο των Παραπολιτικών Κρήτης, επιχειρήσαμε «ανοίξουμε» τον φάκελο «ΚΕΔΗΡ». Συζητώντας για ομόφωνη απόφαση για διαχειριστικό έλεγχο στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση, καθώς και όλες τις εξελίξεις που προκύπτουν από αυτήν την απόφαση.

Η αρχή της ιστορίας

«Όλη αυτή η ιστορία έχει ξεκινήσει γύρω στον ένα μήνα πριν όπου ουσιαστικά υπήρξε μια καταγγελία από ραδιοφωνικό σταθμό σχετικά με κάποιο θέμα που υφίσταται, στην ΚΕΔΗΡ, εάν υποθέσουμε ότι υφίσταται διότι πληροφορίες αναφέρθηκαν.

Υποχρέωση όλων η διερεύνηση  – έκτακτος διαχειριστικός έλεγχός

«Από εκεί και πέρα όπως καταλαβαίνεται, εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι αυτήν την καταγγελία και την οποιαδήποτε «σκόνη» να προσπαθήσουμε να την εξαλείψουμε. Να την διαλευκάνουμε. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Θεωρήσαμε λοιπόν, ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέρα από το να ζητηθεί έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος.

Ομόφωνη απόφαση παραπομπής παρά τις  αντίθετες γνώμες

«Έτσι λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, με αίτημα που κατατέθηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης, ζητήσαμε αυτό να υλοποιηθεί. Κάτι που ουσιαστικά στο Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου εγκρίθηκε ομόφωνα, παρά τις όποιες αντιδράσεις και όποιες αντιρρήσεις υπήρχαν τόσο από τον Δήμαρχο Ρεθύμνου, κ. Μαρινάκη, όσο και από την Πρόεδρο της ΚΕΔΗΡ, κα . Μπιρλιράκη. η οποία ουσιαστικά ζήτησε να μην προχωρήσουμε σε διαχειριστικό έλεγχο».

Η συμπολίτευση αναγκάστηκε να αποδεχτεί

«Αυτό που κατάλαβα εγώ εχθές και φαντάζομαι ότι το καταλάβανε όλοι όσοι παρακολούθησαν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ότι η Συμπολίτευση σύρθηκε κατ΄ουσίαν στο να αποδεχτεί το αίτημα της αντιπολίτευσης. Δεν μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό πολιτικά εκείνη τη στιγμή».

Υπήρξαν φωνές να αποφευχθεί ο έλεγχος

«Υπήρξαν οι φωνές να μην προβούμε ε διαχειριστικό έλεγχο ακόμα και κατά τη διάρκεια  της  ψηφοφορίας. Για όσους ήταν παρόντες ή είδανε το τι συνέβη. Υπήρξαν προτάσεις το θέμα να επιστρέψει στο ΔΣ της ΚΕΔΗΡ και μετά να το επαναφέρουμε».

Ο έλεγχος έπρεπε να προταθεί άμεσα από την ίδια τη Δημοτική Αρχή

«Κατά τη γνώμη μου η ίδια η Συμπολίτευση θα έπρεπε να έχει προβεί από μόνη της σε διαχειριστικό έλεγχο από την στιγμή που υπήρχαν υπόνοιες και καταγγελίες. Αν γινόταν αυτό, δεν θα χρειαζόταν η αντιπολίτευση να επέμβει κατά αυτό τον τρόπο και με αυτό το ρόλο. Όταν έχει ήδη υπάρξει μια καταγγελία κάπως θα πρέπει να αντιδράσει πρώτα από όλους η Συμπολίτευση και σε δεύτερο βαθμό η Αντιπολίτευση».

Πρέπει να προστατευτούν οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί  

«Η συμπολίτευση θα έπρεπε να είχε βγει εφόσον δεν υφίσταται τίποτα κατά τους ίδιους, υπερασπιζόμενοι τον εαυτό τους και τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί, προτείνοντας η ίδια διαχειριστικό έλεγχο. Οι «σκιές» πρέπει να απομακρυνθούν. Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στους Ρεθεμνιώτες να τα ξεκαθαρίσουμε αυτό. Ακόμα και να μην συμβαίνει τίποτα, που σε ένα βαθμό το ευχόμαστε όλοι, πρέπει να φύγει κάθε σκιά που υπάρχει πάνω από την ΚΕΔΗΡ».

Σχετικά με τα ερωτήματα που είχαν τεθεί προς την ΚΕΔΗΡ

«Αν κάτι υπήρξε που μας έκανε εντύπωση σχετικά με τη έκθεση του ορκωτού λογιστή ήταν το γεγονός ότι ενώ ζήτησε την απογραφή έναρξης , ουσιαστικά δηλαδή αυτό που είπε  και ο Δήμαρχος, από ΔΑΝΕΡ σε ΚΕΔΗΡ, πότε δεν του δόθηκε. Αυτό το αναφέρει στην έκθεση του ο ορκωτός λογιστής που έκανε τον έλεγχο στην ΚΕΔΗΡ.  Ήταν ένα στοιχείο που εμάς αρχικά μας  παραξένεψε, μας προβλημάτισε και μας έκανε να προχωρήσουμε σε κάποια ερωτήματα πριν όλο αυτό τα θέμα πάρει τις διαστάσεις αυτές. Που δεν γνωρίζαμε ότι θα πάρει. Τότε, είχαμε καταθέσει κάποιες ερωτήσεις προς την ΚΕΔΗΡ, ζητώντας κάποια χαρτιά επιπλέον».

Απόλυτη σιωπή

«Αυτός είναι ο λόγος που οι παρατάξεις τις αντιπολίτευσης αναγκαστήκαν να καταθέσουν το αίτημα για μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο και παραπομπή της ΚΕΔΗΡ σε έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο. Η Δημοτική Αρχή έπρεπε να είχε δώσει απαντήσεις αμέσως μέτα τις καταγγελίες. Απομακρύνοντας τις σκιές εφόσον δεν υπάρχουν και καταλογίζοντας ευθύνες εφόσον αυτές υπάρχουν.  Αντιθέτως, δεν υπήρξε καμία εξήγηση, καμία δικαιολογία. Παρά μόνο απόλυτη σιωπή στα πάντα.  Αυτό ήταν το κλίμα το οποίο επικρατούσε τις τελευταίες μέρες».

Το διαπαραταξιακό αίτημα ως αναγκαιότητα

«Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο. Όποιος ζει στην κοινωνία του Ρεθύμνου, οποίος κυκλοφορεί στην πόλη ακούει αυτές τις μέρες τις συζητήσεις και τα αιτήματα του κόσμου καταλαβαίνει. Οι συμπολίτες μας ζητάνε απόλυτη διαφάνεια. Αυτό λοιπόν μπορεί να συμβεί μόνο με αυτόν τον τρόπο. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ  να σκεφτώ άλλον τρόπο. Κανείς μας δεν μπορεί να σκεφτεί τι διαφορετικό θα μπορούμε να κάνουμε για να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Ήταν μονόδρομος. Έπρεπε να προχωρήσουμε σε μια τέτοια λύση».

Επόμενο βήμα

«Αν υπάρξει κάτι θα το συζητήσουμε στην πορεία. Χρειάζεται επιμονή και επιμονή . Δεν υπάρχει λόγος για κορώνες. Κάνουμε αυτό που μας επιτάσσει ο κόσμος του Ρεθύμνου. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο».

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά, αλλά Trackbacks και Pingbacks είναι ανοιχτά.