Σοφία Μαλανδράκη: “Ό,τι αφορά τα Χανιά αφορά και όλη την Κρήτη”

Η Σοφία Μαλανδράκη, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στο στο συνδυασμό «ΚΡΗΤΗ, η ζωή μας» με το Σταύρο Αρναουτάκη, παραχώρησε συνέντευξη στα Παραπολιτικά Κρήτης και την Αλκυόνη Χριστοδουλάκη.

Για ποιο λόγο επιλέξατε να συμμετέχετε στις περιφερειακές εκλογές και γιατί με τον Σταύρο Αρναουτάκη;

Η Περιφέρεια με τον επιτελικό της ρόλο και τα χρηματοδοτικά της εργαλεία έχει την ευθύνη για το στρατηγικό σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων και δράσεων με γνώμονα την Κρήτη του μέλλοντος, την Κρήτη των παιδιών μας. Μια Κρήτη που θα μπορεί να κρατήσει τους νέους να παραμείνουν στον τόπο τους, μια Κρήτη που θα ξαναγίνει ελκυστική για τους Κρητικούς που έφυγαν, κυρίως στο εξωτερικό, να ξαναεπιστρέψουν, μια Κρήτη που θα είναι ελκυστική για όλους τους ανθρώπους να έρθουν να ζήσουν και να δραστηριοποιηθούν.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης, πέρα από τις ικανότητες του και την αποτελεσματικότητά του, έχει δείξει ότι έχει ΟΡΑΜΑ. Από νωρίς είδε τη σημασία της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όταν, ως δήμαρχος Αρχανών, είχε γραφείο στις Βρυξέλλες.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης συνεχίζει να έχει στραμμένο το βλέμμα προς την Ευρώπη και εργάζεται στο να παντρέψει γόνιμα την ευρωπαϊκή προοπτική με την κρητική κουλτούρα και την κρητική πραγματικότητα.

Ήδη έχουν γίνει και είναι σε εξέλιξη έργα υποδομών, ενέργειας, οδοποιίας, αναπλάσεις, η διαχείριση των αποβλήτων, , έργα για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την άυλη κληρονομιά, έργα για το περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη και τη κλιματική αλλαγή.
Εχει επίγνωση του κομβικού ρόλου της Κρήτης στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να αναδείξει αυτό το ρόλο, δουλεύοντας ομαδικά και εμπνέοντας τους συνεργάτες του και τους Κρητικούς.

Πως πιστεύετε ότι μπορεί να λειτουργήσει η απλή αναλογική;

Είναι καθαρά στο χέρι μας να λειτουργήσει. Μας δίνεται η ευκαιρία να απαντήσουμε θετικά και πιστεύω πως στους δήμους και τις Περιφέρειες συναντά κανείς πιο εύκολα χώρο και περιθώρια για σύγκλιση και σύνθεση απόψεων και πρακτικών. Μια συνθήκη συνεργασίας ανάμεσα σε αντίθετα πολιτικά κόμματα μπορεί στην κεντρική πολιτική σκηνή να προκαλεί σύγχυση, αλλά η αυτοδιοίκηση είναι ο κατάλληλος χώρος για να πετύχει και να εξελιχθεί σε σύνθεση. Καλώς ή κακώς ο νόμος του Κλεισθένη μας καλεί να συνεργαστούμε και οι σύμβουλοι που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι αυτοί που θα συμβάλλουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην επομένη μέρα με την καλή τους διάθεση για συνεργασία.

Ποιο είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή σας;

Τα τροχαία δυστυχήματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αποτελούν μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται, πράγμα το οποίο είναι επιτακτικό στον τόπο μας με τους θλιβερά μεγάλους αριθμούς νεκρών, τραυματιών και αναπήρων ετησίως. Μια Περιφέρεια, που θέτει ως στόχο την ευημερία των κατοίκων της, αναγνωρίζει το πρόβλημα και δημιουργεί τις αντικειμενικές συνθήκες τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό δίκτυο, με στοχευμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις, ώστε να μηδενιστεί η πιθανότητα Οδικής Ανασφάλειας.

Ποια θα είναι η κατεύθυνση για τα Χανιά και την Κρήτη την επόμενη μέρα;

Τα Χανιά έχουν, λόγω της γεωγραφικής θέσης τους, ξεχωριστές δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο, μοναδικό στο είδος του, που σου επιτρέπει μέσα σε 40 λεπτά από την χιονισμένη κορυφή να κολυμπάς σε υπέροχα νερά, τη γεωθερμία, το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή τους. Οι παρεμβάσεις μας θα πρέπει να επικεντρώνονται στην προστασία και ανάδειξη αυτού του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος.

Διανύουμε, όμως, και μια εποχή που λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, συνειδητά και με σωστό σχεδιασμό, συντονισμό και εφαρμογή να βάλουμε σε προτεραιότητα την προστασία και ασφάλεια των αδύναμων, την καταπολέμηση της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με άξονες την εξαγωγική ανακατεύθυνση των
επιχειρήσεων, την προώθηση των διεθνών συνεργασιών και την υιοθέτηση καλών
πρακτικών, μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, που είναι και το ζητούμενο.
Έχω μεγαλώσει και διατηρώ τον επαγγελματικό μου χώρο σε μια αγροτική
περιοχή. Γνωρίζω πολύ καλά πως η στήριξη των αγροτών μας περνάει μέσα από τη
συντονισμένη ανάδειξη ,κατοχύρωση ,μεταποίηση και προώθηση των προϊόντων τους.
Απαραίτητη η ολοκλήρωση των αρδευτικών υποδομών, των φραγμάτων και των λιμνοδεξαμενών

Ότι αφορά τα Χανιά αφορά και όλη την Κρήτη και ότι αφορα την Κρητη αφορά και τα Χανιά.

Σε περίπτωση που εκλεγείτε, σε ποιον τομέα θα εστιάσετε;

Το επάγγελμα μου είναι οδοντίατρος και, ως εκ τούτου, ο τομέας της υγείας μου είναι οικείος και πιστεύω ότι, πέραν των κινητών μονάδων πρόληψης της Περιφέρειας, που ήδη λειτουργούν, μπορούν, με τη βοήθεια των ανωτάτων ιδρυμάτων του νησιού μας, να γίνουν μελέτες, σε συνεργασία με τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, και να βγουν συμπεράσματα που θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας και όσο αφορά τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού μας.

Τα χαρακτηριστικά των ταξιδιωτών βλέπουμε ότι αλλάζουν ταχύτατα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε προσαρμόσει τις υπηρεσίες μας στις νέες ανάγκες. Ο ιατρικός τουρισμός, όπως και ο εναλλακτικός, με μελέτη και σχεδιασμό είναι τομείς που θα μπορούσαν να δώσουν νέο προσανατολισμό και ώθηση στην οικονομία, έχοντας ως σημείο αναφοράς την Κρήτη του μέλλοντος.

Ως Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων του Δήμου Χανίων ήρθα σε επαφή με το χώρο της παιδείας και της εκπαίδευσης. Υπάρχει δυνατότητα μέσω της Περιφέρειας να υπάρξει συνεργασία σε θέματα όπως η τοπική ιστορία, το περιβάλλον κ.α. στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Πιστεύω ότι η Περιφέρεια μπορεί να επενδύσει και να συνεργαστεί με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα της Κρήτης ώστε να παράγουν πρωτογενή έρευνα για την κατεύθυνση ανάπτυξης που θα πρέπει να έχει η ΚΡΗΤΗ, σε διάφορους τομείς.

Θα ήταν σπουδαίο και σημαντικό η συνέργια αυτή της Περιφέρειας και των Ιδρυμάτων να οδηγήσει σε δημιουργία προϊόντων καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας, που θα μπορούσαν να παραχθούν εδώ στον τόπο μας και να είναι ανταγωνιστικά και περιζήτητα στο εξωτερικό. Έτσι θα μπορούσε να επιτευχθεί και ένας άλλος ύψιστος στόχος, η παραμονή των νέων στον τόπο τους όπως τους πρέπει να ζουν αλλά και η προσέλκυση νέων επιστημόνων από όλο τον κόσμο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.