Σοβαρά προβλήματα με τις καθιζήσεις του δρόμου Ηράκλειο- Μεσαρά καταγγέλλει το ΚΚΕ.

Προς τον Υπουργό Υποδομών και μεταφορών

Θέμα: Για τα σοβαρά προβλήματα με τις καθιζήσεις του δρόμου Ηράκλειο- Μεσαρά.

Οι καθιζήσεις που έχει υποστεί ο δρόμος Ηράκλειο- Μεσαρά, ο οποίος εγκαινιάστηκε μόλις προεκλογικά, ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα στην κατασκευή του έργου και καθιστούν αυξημένο τον κίνδυνο σε τροχαία ατυχήματα, καθώς η κίνηση των οχημάτων γίνεται από την εστία των κατολισθήσεων.
Σύμφωνα με την τεχνική πρόταση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης προβλέπεται η μετακίνηση του δρόμου και η κατασκευή πασσαλοτοιχίας – τοίχων αντιστήριξης, ώστε να ελεγχθεί το πρόβλημα των κατολισθήσεων. Τα παραπάνω είναι τα άμεσα έργα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του δρόμου, όμως απαιτείται να υπάρξουν μόνιμες λύσεις σε ό,τι αφορά την οριστική επίλυση της μετακίνησης των εδαφών και την ασφάλεια του οδικού δικτύου. Τα έργα αυτά έχουν τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, καθώς με τις όποιες καθυστερήσεις και με τις επόμενες βροχοπτώσεις θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση των φαινομένων μετατόπισης των εδαφών, με ενδεχόμενο να υποχωρήσει ο δρόμος.
Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται η προχειρότητα υλοποίησης του έργου, αναδεικνύονται οι ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων για τη μελέτη και για την κατασκευή ενός δρόμου, που καμία σχέση δεν έχει με ένα σύγχρονο, ασφαλές, ολοκληρωμένο δίκτυο που έχει ανάγκη ο λαός, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι επαγγελματίες/ βιοτέχνες της Μεσαράς, με τις απαραίτητες προσαρμογές, ώστε να εξασφαλίζεται γρήγορη και ασφαλής μετακίνηση και αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων, με όλα τα απαραίτητα συνοδά έργα πχ κόμβοι.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει:
• Να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές λόγω των καθιζήσεων που παρουσιάζει ο δρόμος Ηράκλειο- Μεσαρά.
• Να εκπονηθούν οι αναγκαίες μελέτες και να εκτελεστούν τα απαραίτητα έργα για την οριστική επίλυση της μετακίνησης των εδαφών και την ασφάλεια του οδικού δικτύου με τα απαραίτητα συνοδά έργα πχ κόμβος στο Καστέλλι.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω