Όλα τα Νέα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντά στις απειλές Γιλντιρίμ

229
Τη σημαία του ψυχρού πολέμου με την Ελλάδα έχει σηκώσει η Άγκυρα. Σε μια προσπάθεια να επιβάλει τις ανεκδιήγητες διεκδικήσεις της, δεσμεύει περιοχές στο Αιγαίο, που έχει ήδη δεσμεύσει η Αθήνα, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Παραβιάζει δηλαδή τη σχετική συμφωνία Παπούλια-Γιλμάζ, στην οποία γίνεται ιδιαίτερη μνεία για τις περιόδους που περιλαμβάνονται Πάσχα και 25η Μαρτίου.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός απηύθυνε ξανά προειδοποιήσεις προς την Κύπρο για το ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Σε χθεσινές προκλητικές του δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό των Κατεχόμενων, Τουφάν Ερχουμάν, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έκανε λόγο για «μονομερείς ενέργειες».

«Όλοι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου είναι ο κοινός πλούτος όλων των κατοίκων του νησιού. Συνεπώς μονομερείς ενέργειες δεν είναι καλοδεχούμενες από εμάς. Ούτε από την “τουρκική δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”», είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους πόρους της στην ΑΟΖ» και επανέλαβε την πάγια αμερικανική θέση ότι οι φυσικοί πόροι της κυπριακής δημοκρατίας πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια.

Σε ερώτηση για τις νέες απειλές Γιλντιρίμ και ενόψει των γεωτρήσεων της ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της ΑΟΖ, ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε πως «η πολιτική των ΗΠΑ στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρόχρονη και δεν έχει αλλάξει».

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε.