Όλα τα Νέα

Στην Κρήτη η επόμενη Τριμερής Σύνοδος για τον EastMed

353

Σε διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EastMed κατέληξαν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της 5ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στην πόλη Μπερ Σέβα.

Σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, αφού τύχει πρώτα της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι με τον East Med στόχος είναι να διασφαλιστεί η μεταφορά των ενεργειακών πηγών της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Αποκάλυψε επίσης ότι η επόμενη τριμερής συνάντηση θα γίνει κοντά στην Κνωσσό, στην Κρήτη, από την οποία θα περνά ο EastMed.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένος από την Μπερ Σεβά, καθώς πρόκειται πόλη στη μέση της ερήμου που έχει γίνει κέντρο τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας.

Τάχθηκε εξάλλου υπέρ της συνέργειας του Ισραήλ για την ίδρυση ενός τεχνολογικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη, για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, επί τάπητος στην τριμερή συνάντηση τέθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία, με τον Πρωθυπουργό να κάνει λόγο για ανησυχία, η οποία σχετίζεται με την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για απόσυρση στρατευμάτων, αλλά και σε ό,τι αφορά τους ρόλους της Ρωσίας και της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε εξάλλου στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι από την 1η Ιουλίου θα λειτουργεί Γραμματεία για τη συνεργασία των τριών κρατών, ως συστατικό στοιχείο της οποίας περιέγραψε τον τομέα της ενέργειας.

Είπε επίσης ότι η συμφωνία για τον EastMed θα κατατεθεί στην Κομισιόν.