Όλα τα Νέα

Στις φωτιές το Παρίσι: Δεκάδες τραυματισμοί και εκατοντάδες συλλήψεις [Pics]

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών μπήκε ακόμα και η Αψίδα του Θριάμβου και άλλα μνημεία

155

Εκτείνεται το κύμα βίαιων επεισοδίων στο Παρίσι ύστερα από μία μεγάλη διαδήλωση των λεγόμενων κίτρινων γιλέκων, ανθρώπων δηλαδή που διαμαρτύρονται για το δυσβάσταχτο κόστος ζωής.

Τουλάχιστον 90 άνθρωποι τραυματίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου και ανάμεσά τους είναι και 11 αστυνομικοί, ενώ σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 200 συλλήψεις.

Τουλάχιστον 19 σταθμοί του μετρό στο κεντρικό Παρίσι έκλεισαν εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Ανάμεσα στους σταθμούς που έκλεισαν είναι οι Σαρλ ντε Γκολ-Ετουάλ που βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Λεωφόρου Σανζ Ελιζέ, Οπερά και Βαστίλη.

Δύο ιστορικά πολυκαταστήματα στο κεντρικό Παρίσι, οι Γκαλερί Λαφαγιέτ και το Πρεντάν έκλεισαν τις πόρτες τους λόγω της κλιμακούμενης βίας στην πρωτεύουσα μεταξύ των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους διαβίωσης, δήλωσαν στο Reuters εκπρόσωποι των δυο καταστημάτων.

Την ίδια ώρα, πυροσβέστες πραγματοποιούν επιχείρηση κατάσβεσης φωτιάς σε κτίριο κοντά στα Ηλύσια Πεδία. Οι καπνοί από τις φωτιές που έβαλαν διαδηλωτές κάλυψαν μεγάλο μέρος της πόλης.

Μάλιστα, κάποιοι προχώρησαν ακόμα παρακάτω, αφού έκλεψαν αυτόματο τουφέκι από όχημα της αστυνομίας στο κέντρο του Παρισιού.

«Μυρίζει επανάσταση»: από την Οπερά στη λεωφόρο Φος περνώντας από την οδό Ριβολί και τη λεωφόρο Οσμάν, αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού έγιναν σήμερα το θέατρο σκηνών αντάρτικου πόλης στο περιθώριο της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων», μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η διεύθυνση της Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι έγιναν 205 συλλήψεις μετά τα βίαια επεισόδια στο Παρίσι. «Οι ταραχές και η βία που βλέπουμε σήμερα στο Παρίσι είναι απαράδεκτες και οι διαδηλωτές πρέπει να αντιταχθούν στις εξτρεμιστικές ομάδες που επωφελούνται από την κατάσταση υπονομεύοντας τις εύλογες καταγγελίες των «κίτρινων γιλέκων», δήλωσε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησης των κίτρινων γιλέκων είχε 75.000 διαδηλωτές σήμερα στη Γαλλία στις 15.00 τοπική ώρα.

Η πρώτη ημέρα εθνικής δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου είχε 282.000 διαδηλωτές και η δεύτερη 106.000, από τους οποίους οι 8.000 ήταν στο Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

«Συγκλονισμένος από τις επιθέσεις στα σύμβολα της χώρας» δηλώνει ο γάλλος πρωθυπουργός

«Είμαι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις στα σύμβολα της Γαλλίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντουάρ Φιλίπ, στους δημοσιογράφους.

«Είμαστε προσηλωμένοι στον διάλογο, αλλά και στον σεβασμό του νόμου».