Όλα τα Νέα

Στο Ρέθυμνο σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

338

Με μια «ανοιχτή συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα» ολοκληρώνει σήμερα από το Ρέθυμνο, την διήμερη περιοδεία του στη δυτική Κρήτη, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο πρώην πρωθυπουργός άρχισε την περιοδεία του από τα Χανιά χθες, ενώ σήμερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα του:

  • στις 10:30 θα βρεθεί στα Σελλιά Αγίου Βασιλείου,
  • στις 12.30 θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συζήτηση στην κεντρική πλατεία του Περάματος στον Μυλοπόταμο,
  • ενώ στις 7:30 το απόγευμα πραγματοποιεί τη μεγάλη ανοιχτή συζήτηση και εκδήλωση στην πλατεία Σοχώρας.

Κάλεσμα συστράτευσης και συμμετοχής απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κρήτη, το δημοκρατικό «κάστρο», που αποτελεί τον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του.

«Να πάρετε την τύχη της προοδευτικής παράταξης, όπως η Κρήτη έκανε από τα χρόνια του Βενιζέλου μέχρι σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το Κολυμπάρι, τις Μουρνιές και τα Σφακιά.

«Εμείς δεν θέλουμε να είσαι απλά ψηφοφόρος και χειροκροτητής στις συγκεντρώσεις, θέλουμε να μοιραστούμε την ευθύνη, να συγκροτήσουμε μια μεγάλη, πλειοψηφική παράταξη, της προόδου, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το Κολυμπάρι του Δήμου Πλατανιά μιλώντας σε πολίτες. Σήμερα ο Αλ. Τσίπρας θα επισκεφτεί τα Σελλιά, το Πέραμα -όπου θα συζητήσει με τους πολίτες σε ανοιχτή εκδήλωση- και το Ρέθυμνο.

Το βράδυ, στις 7 μ.μ., στην Πλατεία Σοχώρας, στο κέντρο της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου θα συμμετάσχει σε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

“Περιμένουμε την επόμενη νίκη”

Ο πρώην πρωθυπουργός έγινε δεκτός με χειροκροτήματα, ενθουσιασμό και φυσικά… μαντινάδες, ρακές και κεράσματα τόσο στο Κολυμπάρι όσο και στις Μουρνιές. «Καλωσορίζουμε τον αρχηγό της δημοκρατικής παράταξης», «Σε ένα τρίμηνο τα έκαναν μαντάρα»,

«Περιμένουμε την επόμενη νίκη» ήταν μερικά από αυτά που άκουσε ο Αλέξης Τσίπρας φτάνοντας στο Κολυμπάρι. Εκατοντάδες ήταν οι κάτοικοι που είχαν βγει στους δρόμους των δύο χωριών απ’ όπου πέρασε και με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει.

Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε αρχικά το Κολυμπάρ, έφτασε στο καφενείο πάνω από το λιμάνι, το οποίο, σημειωτέον, ξεκίνησε να κατασκευάζεται επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

“Να συναντηθούμε με τον κόσμο για ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, με ρίζες στην κοινωνία”

Όπως ανέφερε, στόχος είναι να διεξαχθεί ένα συνέδριο τομής, «μετασχηματισμού και ανασυγκρότησης».

Έχοντας δίπλα του τους βουλευτές Χανίων και Ρεθύμνου Παύλο Πολάκη και Ανδρέα Ξανθό, τους πρώην βουλευτές Χανίων Γιώργο Σταθάκη, Βάλια Βαγιωνάκη, Αντώνη Μπαλωμενάκη, τον πολιτευτή Μιχάλη Χαιρετάκη, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και δεκάδες πολίτες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «κάνουμε μια μεγάλη καμπάνια να συναντήσουμε τον κόσμο που οκτώ χρόνια τώρα μας στηρίζει, δίνει τις μάχες στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, μάχες πολλές φορές ιστορικής σημασίας, με νίκες μεγάλες και με ήττες», τονίζοντας την ανάγκη να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα «μαζικό, λαϊκό, με ρίζες μέσα στην κοινωνία και με ένα πρόγραμμα το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να ξαναβρεθεί η χώρα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και να κυβερνηθεί όχι σε συνθήκες πίεσης, όπως το 2015 – 2019, αλλά πλέον σε συνθήκες κανονικότητας, που εμείς την αποκαταστήσαμε».

«Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο για να μάθουμε από τα λάθη μας και να ακούσουμε όλες και όλους εσάς. Την κριτική σας, τις παρατηρήσεις σας, τις αγωνίες σας και να τις μετουσιώσουμε σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις Μουρνιές.

“Θα έβγαζαν την Κρήτη από τον εκλογικό χάρτη αν μπορούσαν”

Ο Αλ. Τσίπρας άκουσε και συζήτησε για αρκετή ώρα με τους παρευρισκόμενους απαντώντας μάλιστα σε σειρά ερωτημάτων τόσο για τα προβλήματα της Κρήτης όσο όμως και για την ευρύτερη πολιτική συγκυρία.

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για την υπόθεση της ψήφου των ομογενών, καθώς χθες συνεδρίαζε και η αρμόδια διακομματική επιτροπή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως στην κυβέρνηση πέφτουν «στον λάκο που έσκαψαν», εκτιμώντας ότι «στόχος της Δεξιάς χρόνια τώρα είναι η αλλοίωση του εκλογικού σώματος».

«Αν μπορούσαν να βγάλουν την Κρήτη από τον εκλογικό χάρτη, θα το έκαναν» είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης και εξηγώντας ότι πάντοτε ο βασικός όγκος των ψηφοφόρων κινείται στον χώρο της προοδευτικής παράταξης. «Έμπλεξαν τώρα όμως» υπογράμμισε και έκανε την πρόβλεψη ότι πάλι η «κυβέρνηση θα αλλάξει θέση».

Διαψεύστηκαν προπαγάνδα και προεκλογικές υποσχέσεις

Η περιοδεία συνεχίστηκε στις ιστορικές Μουρνιές, την πατρίδα του Ελευθέριου Βενιζέλου, με τον Αλ. Τσίπρα να επισκέπτεται το σπίτι όπου γεννήθηκε ο ιστορικός ηγέτης. Στην πλατεία του χωριού, όπου τον περίμενε πλήθος κόσμου, ο Αλέξης Τσίπρας στη σύντομη εισαγωγή του σημείωσε ότι η Κρήτη αποδείχθηκε κάστρο απόρθητο ακόμα και στην ήττα.

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δημιούργησε υψηλές προσδοκίες που «δεν τους βγαίνουν».

Τόνισε παράλληλα ότι διαψεύστηκαν και οι τέσσερις άξονες της «προεκλογικής προπαγάνδας» της Νέας Δημοκρατίας, το «Μακεδονικό», το προσφυγικό, στο Μάτι, καθώς και το σκάνδαλο Novartis.

Υπενθύμισε πως προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχόταν ανάπτυξη 4% και τώρα περιορίζει τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,8%, σε έναν προϋπολογισμό που κατήρτησαν ανάποδα «μόνο και μόνο να τους βγουν τα νούμερα».

Σχολίασε ακόμα τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη: «Δυστυχώς όμως, κι αυτός ο προϋπολογισμός βλέπουμε ότι είναι ένας ένας προϋπολογισμός που δεν δίνει ανάσα και προοπτική στη λεγόμενη μεσαία τάξη.

Οι ελαφρύνσεις είναι στοχευμένες στις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν πολύ μεγάλα κέρδη, αλλά στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τη μεσαία τάξη οι ελαφρύνσεις είναι ελάχιστες» τόνισε, επικαλούμενος μάλιστα σχετικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της κυριακάτικης «Καθημερινής», «που κάθε άλλο παρά τον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει».

Συμβολικά από το Ακρωτήρι

Από το συμβολικό Ακρωτήρι των Χανίων, όπου βρίσκονται οι Τάφοι των Βενιζέλων, ο πρώην πρωθυπουργός παρέθεσε μια εφόλης της ύλης συνέντευξη στο Κρήτη ΤV, όπου μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με εγγραφές νέων μελών, την προοδευτική παράταξη της Αριστεράς και τον ιστορικό ρόλο του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών και την πορεία της οικονομίας, αλλά και στον Γιάννη Στουρνάρα για τον ρόλο που διαδραμάτισε τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη.