Όλα τα Νέα

Στοιχεία-σοκ από το Λιμενικό: Το Αιγαίο… πνίγει τα παιδιά του

Για μια ακόμα χρονιά η χώρα μας μετρά απώλειες, με δεκάδες πνιγμούς να σημειώνονται κάθε χρόνο στη θάλασσα.

348
Ο αριθμός των ζωών που χάνονται λίγα μέτρα από την ακτή αυξάνεται καθημερινά και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να μεγαλώνει μέχρι το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δίνει το Λιμενικό, από την 1η Ιουνίου μέχρι το τέλος Ιουλίου η Ελλάδα μετρά 125 νεκρούς, οι περισσότεροι σε προχωρημένη ηλικία.

«Ο αριθμός είναι ιλιγγιώδης. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα, δυστυχώς, αυτά τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα. Αν αρχίσουμε όμως να τηρούμε κάποια απλά πράγματα, μπορούμε εύκολα να τα μειώσουμε», λέει στη «Νέα Σελίδα» ο έμπειρος ναυαγοσώστης Τάσος Τριγάζης, επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση αυτή μπορεί και πρέπει να αλλάξει».

Αυτό που τονίζει η έκθεση που δημοσίευσε το Λιμενικό είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για πνιγμούς, καθώς τα θύματα δεν εξέπνευσαν λόγω υπερβολικής κατάποσης νερού, αλλά από παθολογικά αίτια. Γι’ αυτό η Λιμενική Αστυνομία επισημαίνει στη «Νέα Σελίδα» ότι είναι λανθασμένη η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, ότι οι Ελληνες πνίγονται επειδή δεν ξέρουν να κολυμπούν, καθώς τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν σε ανθρώπους άνω των 70 ετών, γεγονός που δείχνει ότι τα θύματα δεν ακολουθούν τους κανόνες ασφάλειας στις παραλίες.

Όλα είναι θέμα παιδείας

«Δεν πιστεύω ότι οι Ελληνες δεν έχουν καλή σχέση με τη θάλασσα ή δεν ξέρουν να κολυμπούν.

Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι είναι θέμα παιδείας», τονίζει στη «Νέα Σελίδα» ο ναυαγοσώστης Αντώνης Πανηγυράκης, ο οποίος επί πολλά καλοκαίρια αντιμετωπίζει περιστατικά σε παραλίες της Κρήτης.

«Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό απ’ όλους τους πολίτες είναι ότι οι ναυαγοσώστες δεν είμαστε μόνο για να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες όταν παραστεί ανάγκη, αλλά είμαστε και υπεύθυνοι να καθοδηγούμε τους λουόμενους για να διασφαλίσουμε την ομαλή παραμονή τους στην παραλία», προσθέτει.

Τα λάθη των κολυμβητών

Οι υπεύθυνοι του Λιμενικού εκτιμούν ότι η έλλειψη κολυμβητικής συμπεριφοράς και πρόληψης ευθύνεται για τους πολλούς θανάτους λουόμενων. Την παραπάνω θέση έρχεται να επιβεβαιώσει και ο ναυαγοσώστης Τάσος Τριγάζης, ο οποίος υπογραμμίζει τη σημασία της επισταμένης προσοχής από το κοινό.

«Τα κύρια λάθη στα οποία υποπίπτουν οι λουόμενοι είναι η κολύμβηση σε σημεία της θάλασσας πολύ μακριά από τη στεριά, όπου σε περίπτωση απροόπτου η βοήθεια από τους ναυαγοσώστες θα αργήσει να έρθει λόγω απόστασης.

Κάτι ακόμα που όλοι ξέρουμε, αλλά λίγοι τηρούμε, είναι ότι απαγορεύεται αυστηρά η κατανάλωση φαγητού και ποτού πριν από το κολύμπι.

Δυστυχώς, εμείς οι ναυαγοσώστες το παρατηρούμε αυτό καθημερινά και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», σημειώνει ο ίδιος.

Αυτό που τονίζουν οι ειδικοί είναι ότι, εκτός από το φαγητό, η κατανάλωση αλκοόλ πριν από την είσοδό μας στη θάλασσα είναι βασικό αίτιο για πλήθος θανάτων κάθε χρόνο.

Η στιγμή της διάσωσης

Ο Αντώνης Πανηγυράκης περιγράφει στη «Νέα Σελίδα» τη στιγμή που ένας ναυαγοσώστης καλείται να σώσει από τα επικίνδυνα νερά μιας παραλίας έναν άνθρωπο που κινδυνεύει.

«Ολα ξεκινούν από την εκτίμηση του κινδύνου. Ο ναυαγοσώστης πρέπει να καταλάβει πότε ένας άνθρωπος κινδυνεύει στο νερό, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο.

Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να έχουμε τα μάτια μας συνεχώς στον κόσμο.

Αφού επιβεβαιωθεί ότι ένας λουόμενος κινδυνεύει, ακολουθεί η άμεση κινητοποίηση του ναυαγοσώστη, την οποία οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας από τις ταινίες.

Ο ναυαγοσώστης τρέχει στην παραλία, βουτάει στο νερό και με γρήγορες κινήσεις προσεγγίζει το θύμα, δίνοντάς του το σωσίβιο, εφόσον έχει τις αισθήσεις του, και βγαίνουν μαζί στην ακτή».

15 νεκροί σε ένα τριήμερο

Από την Παρασκευή 20 Ιουλίου μέχρι και την Κυριακή 22 Ιουλίου το Λιμενικό κατέγραψε σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές της χώρας 15 θανάτους λουόμενων, ανάμεσα σε αυτούς ενός παιδιού 13 ετών στη Νάξο και ενός 38χρονου στη Χαλκιδική, ενώ 9 αφορούσαν σε άτομα άνω των 70 ετών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη «Νέα Σελίδα» το γραφείο Τύπου του Λιμενικού, τα θύματα του τριημέρου ήταν τα εξής:

Την Παρασκευή στην Πορταριά Χαλκιδικής ένας 83χρονος, στην Πλάκα Δρεπάνου Αργολίδας ένας άνδρας επίσης 83 ετών, στη Νέα Μάκρη Αττικής μια γυναίκα 71 χρόνων, στους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης ένας άνδρας περίπου 70 χρόνων, ένας 64χρονος άνδρας στην Καταλυκή Κόκκινου Πύργου στη Φαιστό της Κρήτης, στο Λουτράκι στην περιοχή Φλάμπουρο μια 70χρονη, ένας 83χρονος στην Αγία Τριάδα Μεσολογγίου και στην Καλαντό Νάξου ένα 13χρονο αγόρι.

Το Σάββατο ένας 38χρονος στο Αυλάκι Παλιουριού Χαλκιδικής, ένας 64χρονος στη Νέα Πέραμο Καβάλας, στην Ιερισσό ένας 76χρονος, στην παλιά πλαζ του Δήμου Αμφιλοχίας ένας 84χρονος και ένας 72χρονος στην παραλία Νέο Θρόνιο Φθιώτιδας.
Την Κυριακή χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ένας 69χρονος από την περιοχή Αστέρια του Δήμου Χαλκιδέων και ένας 64χρονος από τον Κόλπο Χανίων.

Εκστρατείες ενημέρωσης από το Λιμενικό

Η Ελλάδα διαθέτει ακτογραμμή 13.676 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα η σχέση των κατοίκων της με τη θάλασσα να είναι ιδιαίτερα στενή.

Ετησίως κατά μέσο όρο καταγράφονται 300 περιστατικά θανάτων σε παραλίες, πολλά από τα οποία οφείλονται στην απουσία γνώσης βασικών κανόνων κολύμβησης και κυκλοφοριακής συμπεριφοράς με σκάφος.

Για όλους αυτούς τους λόγους και με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και τη μείωση των ατυχημάτων και των πνιγμών, η διεύθυνση της Λιμενικής Αστυνομίας πραγματοποιεί εκστρατείες ενημέρωσης σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα «Προσέχω – Μαθαίνω – Νοιάζομαι» άρχισε να εφαρμόζεται από το 2011 και στους μαθητές, στους οποίους παρέχεται η δυνατότητα να εκπαιδευτούν παίζοντας, διασκεδάζοντας και συζητώντας τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς στην παραλία.

Πηγή: Νέα Σελίδα