Όλα τα Νέα

Στους 70000 τόνους η φετινή παραγωγή και η τιμή θα κυμανθεί από 3,50 ευρώ έως 3,70 ευρώ

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης

424

Στους 70000 τόνους η φετινή παραγωγή και η τιμή θα κυμανθεί από 3,50 ευρώ έως 3,70 ευρώ: Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, η φετινή παραγωγή αφενός σε ποιότητα και αφετέρου σε ποσότητα θα κυμανθεί  σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι. Γεγονός που δεν αντιστοιχεί με τις προσδοκίες των παραγωγών.

Η εκτίμηση ανέρχεται κοντά στους 70.000 ή 80.000 τόνους. Όταν η μέση παράγωγη συνήθιζε να κυμαίνεται  κοντά στους 100.000 τόνους. Πρόκειται για τιμές που προκύπτουν από τον μέσο όρο ανάμεσα σε μια σειρά από περιοχές. Με τις τιμές να είναι αυξομειουμενες από περιοχή σε περιοχή.

Όσον αφορά τη φετινή τιμή του ελαιολάδου, αυτή αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Εκτός απροόπτου, θα κυμανθεί από 3,50 ευρώ έως 3,70 ευρώ το κιλό.

“Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου”, ανέφερε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης «η φετινή χρονιά προβλέπεται καλή, αφού μπορεί να αναμένεται αύξηση στην παγκόσμια παραγωγή 12% , αλλά παρατηρείται μείωση των αποθεμάτων κατά 40%.

Αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης 5% επομένως υπάρχει ζήτηση του προϊόντος και οι τιμές κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί. Να μην θεωρούμε δεδομένο ότι η τιμή θα ανέλθει στα 4, 5 ,6 €. Η αγορά πρέπει να τροφοδοτείται ομαλά. Να υπάρχει σωστή ροή για να μην χάσουμε και τις αγορές. Και φυσικά να τηρούμε τους κανόνες για να έχουμε καλή ποιότητα.

Με τους Ισπανούς να επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο και την ποιότητα της παραγωγής τους δεν μπορούμε να εφησυχάζει κανένας.