Όλα τα Νέα

Σύμβαση μετά από 12 χρόνια αλλά να καταστεί υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στο τουρισμό

352

Μετά από 12 χρόνια υπεγράφη η κλαδική συλλογική σύμβαση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να κηρύξει τη σύμβαση υποχρεωτική.

Στη σχετική ανακοίνωση η Ομοσπονδία σημειώνει:
“Υπογράφηκε μετά από 12 χρόνια η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στα πάσης φύσεως τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα της χώρας από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό/Τουρισμό με τους εκπροσώπους των αντίστοιχων εργοδοτικών οργανώσεων της ΓΣΕΒΕΕ.

Η σύμβαση στον τουρισμό είναι διετής και τίθεται σε εφαρμογή αναδρομικά από την 21η Φεβρουαρίου του 2019 έως και την 20ή Φεβρουαρίου 2021 προβλέποντας σωρευτική αύξηση μισθών 1,5%. Η συγκεκριμένη σύμβαση συμφωνήθηκε και υπογράφηκε από τα δύο μέρη και δεν είναι προϊον διαμεσολάβησης ή διαιτησίας διατηρώντας και τις ρυθμίσεις για τους διανομείς. Και τα δύο μέρη συμφώνησαν με συγκεκριμένο άρθρο της σύμβασης ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης να την κηρύξει υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Κλαδική Σύμβαση στην Ελλάδα αφού αφορά περίπου 400.000 εργαζόμενους του κλάδου”.

Η Ομοσπονδία καταλήγει:

“Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να κηρύξει τη σύμβαση γενικώς υποχρεωτική ώστε να έχουμε ρυθμισμένους όρους αμοιβής και εργασίας που προβλέπονται από τη σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου του επισιτισμού.

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας δεν θα σταματήσει τον αγώνα για τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας στους κλάδους τους οποίους εκπροσωπούμε