Όλα τα Νέα

Συνεδριάζει η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης

131

Η Εκκλησία της Κρήτης αντέδρασε έντονα στη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου εκφράζοντας ισχυρές επιφυλάξεις αλλά και προβληματισμό για την αδιαφορία που επιφύλαξαν Τσίπρας και Ιερώνυμος για τις Εκκλησίες Κρήτης και Δωδεκανήσου που δεν υπάγονται στην Εκκλησία της Ελλάδος αλλά καταυθείας στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Κάτω από αυτό το αρνητικό κλίμα συνεδρίασε σήμερα η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης.

Νωρίτερα, με τον Αρχιεπίσκοπο συναντήθηκε ο Γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης και όπως είπε:

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι συνυφασμένη με την πορεία του έθνους, της χώρας μας και της ιστορίας του. Κατά την Νέα Δημοκρατία αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να γίνει. Όχι όμως στο άρθρο 3. Για αυτό το λόγο και κάναμε μια αναλυτική συζήτηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και εκπροσώπους της Ιεράς Συνόδου. Ανταλλάξαμε επιχειρήματα, πληροφορίες και καταθέσαμε επίσημα τη θέση του κόμματός μας. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση εκπροσώπων της Ιεράς Συνόδου και εκπροσώπου κληρικών της Κρήτης με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη», τόνισε ο κ. Αυγενάκης.

Και πρόσθεσε:

«Η Ορθόδοξος Εκκλησία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την πορεία του Ελληνικού έθνους και της Ελληνικής ιστορίας. Η ΝΔ δεν κρίνει αναγκαία την αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος που αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας.

Η ανεξιθρησκία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν την απόλυτη συνταγματική κατοχύρωση».

Το ενδεχόμενο ουσιαστικής κατάργησης του άρθρ. 3 ή του Προοιμίου του Συντάγματος δεν θα προσέφερε σήμερα τίποτα ουσιαστικό. Αντιθέτως, θα υποβάθμιζε τον ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας, κάτι που θα συνιστούσε εθνικό σφάλμα και πολιτικό ολίσθημα.

Ούτως ή άλλως, κατά το ισχύον Σύνταγμα η Ελλάδα είναι χώρα θρησκευτικά φιλελεύθερη, ισχύει η θρησκευτική ελευθερία για όλους, χωρίς περιορισμούς.

Η έννοια της επικρατούσας θρησκείας είναι ιστορικού και  περιγραφικού περιεχομένου και δεν θεμελιώνει (ούτε μπορεί) περιορισμούς της θρησκευτικής ελευθερίας»

Ο κ. Τσίπρας μετέβαλε αιφνιδίως τον τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών. Εκτιμάται ότι για τους περίπου 10.000 κληρικούς, το κράτος θα δίνει ετησίως στην εκκλησία ένα ποσό της τάξης των 200 εκ. ευρώ.

Ποιος θα καθορίζει τους ακριβείς μισθούς των κληρικών; Με ποια διαδικασία ελέγχου; Ποιος θα διασφαλίζει στο εξής τα δικαιώματα -εργασιακά και ασφαλιστικά- που έχουν οι σημερινοί και κυρίως οι μελλοντικοί κληρικοί;

Ποιος θα αναλάβει το συνταξιοδοτικό κόστος των κληρικών; Tι θα γίνει με τους κληρικούς που δεν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο;

Τι θα γίνει με την ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, η οποία είναι ανεξάρτητη και υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο;

Ο κ. Τσίπρας αποφεύγει μέχρι στιγμής να απαντήσει στα συγκεκριμένα αυτά ερωτήματα αναδεικνύοντας πόσο πρόχειρα και επιπόλαια έγιναν τελικά οι ανακοινώσεις της.

Η κυβέρνηση οφείλει να σέβεται και να διαφυλάσσει το λειτούργημα των κληρικών και τη ζωή των οικογενειών τους και όχι να διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία της εκκλησίας με πρόχειρες και ακατέργαστες επιλογές.

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «η ΝΔ έχει ταχθεί κατά μια συνταγματικής αλλαγής που να αφορά τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας.

Μάλιστα, είναι άξιο σχολιασμού το γεγονός ότι η Ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, όπως και άλλες Μητροπόλεις που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξαιρέθηκαν από τις ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνοντας την προχειρότητα και την επιπολαιότητα με την οποία η Κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα.

Οι όποιες δυσλειτουργίες υπάρχουν επιβάλλεται να επιλυθούν με διάλογο, χωρίς να υπάρξει Συνταγματική αναθεώρηση, την οποία άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να προωθεί για επικοινωνιακούς λόγους».