Όλα τα Νέα

Συνήγορος του Πολίτη: Ερχονται χειρότερες μέρες για τους ασφαλισμένους

Ο Συνήγορος του Πολίτη μιλάει για τα έργα και τις ημέρες της Ανεξάρτητης Αρχής

252
Είναι ο θεματοφύλακας των δικαιωμάτων μας τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Με τη διαμεσολάβησή του στον κλάδο υγείας εξασφαλίστηκαν επιστροφές στους πολίτες πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Συνήγορος του Πολίτη συμπλήρωσε ήδη 20 χρόνια δημιουργικής παρουσίας. Με εύστοχες μάλιστα πρωτοβουλίες υπέρ του δοκιμαζόμενου από την κρίση πολίτη, ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης ξεδιπλώνει τα έργα και τις ημέρες της Ανεξάρτητης Αρχής, της οποίας ηγείται τα τελευταία δύο χρόνια.

Αναφερόμενος στις τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, μιλάει για έλλειψη σχεδιασμού και λειτουργικότητας του νέου ασφαλιστικού φορέα (ΕΦΚΑ), προβλέποντας ότι έρχονται χειρότερες μέρες για τους ασφαλισμένους.

Χαρακτηρίζει κρίσιμη την κατάσταση στα νησιά που φιλοξενούν πρόσφυγες και καλεί την κυβέρνηση να αποφορτίσει τα hotspots λέγοντας ότι οι άμεσοι και οι δυνητικοί κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι. «Χάθηκε πολύτιμος χρόνος καθώς δεν υπήρξε σχέδιο αλλά ένας πανικός».

Κρίση και πολίτης. Μεγάλο θέμα, μεγάλη συζήτηση, αλλά από αποτελέσματα δεν πάμε καλά. Δεν υπάρχει η εικόνα ενός δημόσιου τομέα που να ανταποκρίνεται στις νέες έκτακτες συνθήκες που πλήττουν όλο και πιο μεγάλα τμήματα του πληθυσμού;

«Είναι γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία οι συνθήκες για το σύνολο του πληθυσµού επιδεινώθηκαν δραµατικά.

Ο δηµόσιος τοµέας και η δηµόσια διοίκηση κλήθηκαν να αντισταθµίσουν τις επιπτώσεις της πολυετούς διαδικασίας δηµοσιονοµικής προσαρµογής, της ύφεσης και των οριζόντιων πολιτικών.

Με σηµαντικές περικοπές σε υλικοτεχνική υποδοµή, µείωση του ανθρώπινου δυναµικού και διαδοχικές µεταρρυθµιστικές απόπειρες. Στην ετήσια έκθεσή του για το 2017 ο Συνήγορος του Πολίτη παρέχει αναλυτική τυποποίηση των προβληµάτων που αντιµετωπίζει η δηµόσια διοίκηση στην εποχή της οικονοµικής και δηµοσιονοµικής κρίσης.

Και αναδεικνύει ως βασικό γενεσιουργό αίτιο της αδυναµίας της διοίκησης να ανταποκριθεί στις αυξηµένες απαιτήσεις της εποχής το νοµοθετικό πλαίσιο που καλείται να εφαρµόσει.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ανδρέα Ποττάκη … εδώ