Τα μέλη της Ν.Ε Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήκαν για όλα σε συνέντευξη τύπου

Τοποθετήθηκαν κατά σειρά:

Δημήτρης Κλαράκης, Συντονιστής Ν.Ε Ηρακλείου

Ανέστης Κιούλπαλης, Δ/ντης ΕΚΑΒ, μέλος της Ν.Ε,

Νίκος Μεντζίνης, εκπαιδευτικός, μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας,

Μαντώ Ραασούλη, Οργανωτική Γραμματέας Συλλόγου Εφοριακών Αν. Κρήτης, επικεφαλής ΑΣΚΙ Εφοριακών Αν. Κρήτης,

Νίκος Μακατουνάκης, εκπαιδευτικός, μέλος της ΝΕ, Συντονιστής της ΟΜ Εκπαιδευτικών ΣΥΡΙΖΑ, μέλος του Νομαρχιακού της ΑΔΕΔΥ,

Κώστας Κονταξάκης, μέλος της Ν.Ε, Επίκουρος Καθηγητής στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο,

Ευχαριστούμε για την κάλυψη της συνέντευξης.

Ν.Ε Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι η μητέρα όλων των μαχών.

Το κρίσιμο ερώτημα μπροστά από την κάλπη, είναι εάν θέλουμε η χώρα να προχωρήσει μπροστά, να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί ή να γυρίσουμε πίσω.

Πρέπει να ηττηθεί στις επερχόμενες εκλογές το σχέδιο της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη για παλινόρθωση του παλιού συστήματος πουχρεοκόπησε τον τόπο, οικονομικά και αξιακά.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που στέρησαν σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού την πρόσβαση στην δημόσια υγεία, απέλυσαν εκπαιδευτικούς- σχολικούς φύλακες,- καθαρίστριες, έκλεισαν νοσοκομεία, σχολεία, έριξαν το μαύρο στην ΕΡΤ, γέμισαν με κάγκελα και φόβο όλη την Ελλάδα, σάρωσαν την κοινωνία με περικοπές και απολύσεις.

Φεύγοντας το Γενάρη του 2015 άφησαν πίσω τους τα ταμεία άδεια, χαμένο το 25% του ΑΕΠ, 28% ανεργία, 35% απώλεια εισοδημάτων για τη μεσαία τάξη, την 5η αξιολόγηση του προγράμματος που οι ίδιοι είχαν υπογράψει στον αέρα, μια χώρα όμηρο και χρεοκοπημένη. Επένδυσαν στην καταστροφή του τόπουγια να επιστρέψουν τάχα ως σωτήρες.

Όμως τους διαψεύσαμε, τα καταφέραμε και βγάλαμε τη χώρα απ τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια και την οδηγούμε σε ασφαλές μονοπάτι με πρόγραμμα και όραμα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Τώρα κρίνεται το αύριο, σε ποια κατεύθυνση, με ποιο πρόγραμμα, ποια κυβέρνηση και ποιο πρωθυπουργό θα πορευθεί η Ελλάδα την επόμενη τετραετία.

Ήδη μιλάνε για ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, για τσεκούρι στις συντάξεις, επαναφορά του κανόνα 5 αποχωρήσεις για μια πρόσληψη στο δημόσιο, κατάργηση του οκταώρου, επταήμερη εργασία, θεωρούν ταεπιδόματα περιττό δημοσιονομικό βάρος και το ΔΝΤ φυσικό τους σύμμαχο.

Απέναντι σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα αντιτάσσεται ξεκάθαρα το δικό μαςπροοδευτικό πολιτικό σχέδιο για μια κοινωνία αλληλεγγύης, με βιώσιμη ανάπτυξη, καλοπληρωμένες δουλειές για όλους, για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, με δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία, με εργασιακά δικαιώματα.

Εμείς δεν θεωρούμε όπως η ΝΔ τα εργασιακά δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος βαρίδια, προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη αλλά τις βάσεις πάνω στις οποίες δομείται για να είναι βιώσιμη.

Τα καλύτερα χρόνια είναι τα χρόνια που είναι μπροστά μας. Χωρίς μνημόνια, με υγιή πλέον δημόσια οικονομικά, με τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες και με μια θέση της χώρας ξανά δυνατή, ισχυρή στην Ευρώπη.

Αυτή τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019 και ώρα 20:30 ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου.

Καλούμε όλους τους πολίτες να παραβρεθούν, να στείλουμε όλοι μαζί από την Κρήτη των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων και παραδόσεων, ηχηρό μήνυμα νίκης, ελπίδας, προοπτικής για το αύριο.

 

Δεν μας αξίζει να γυρίσουμε πίσω. Και δεν θα γυρίσουμε πίσω.

Στις 7 Ιούλη ψηφίζουμε με τη λογική και με την καρδιά μας.

Τώρα είναι η ώρα να πάμε πάλι μπροστά όλοι μαζί.

Αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Αποφασίζουμε για το μέλλον μας. Και θα νικήσουμε.

 

Καλό μας αγώνα.

Ηράκλειο, 29/06/2019

Ο Συντονιστής

της Ν.Ε Ηρακλείου Κρήτης

 

Δημήτρης Κλαράκης

……………………………………………………………………………………………………………………..

Από τη μεριά της προοδευτική Συμμαχίας Ηρακλείου, καλούμε κάθε προοδευτικό, κάθε δημοκρατικό πολίτη να δώσει το παρόν στην κεντρική μας εκδήλωση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του πρωθυπουργού, για συμμαχία των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων. Αναγκαίος όρος για την κοινωνική ευημερία η αναχαίτιση της δεξιάς και της ακροδεξιάς.

Η σημερινή κυβέρνηση, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετώπισε τους εκβιασμούς της νεοφιλελεύθερης ηγεσίας των πιστωτών από το εξωτερικό και του ανεύθυνου αντιπολιτευτικού λαϊκισμού στο εσωτερικό. Κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια και παρά τις δεσμεύσεις που εξακολουθούν να ισχύουν, απέδειξε με τις πολιτικές της πως υποστηρίζει τους πολλούς και ασθενέστερους.

Προχώρησε σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, νομοθέτησε σε δύσκολα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών.

Απέναντι σε αυτές τις θετικές αλλαγές στον τόπο η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ευαγγελίζονται την ζούγκλα του νεοφιλελευθερισμού και την παλινόρθωση της λιτότητας. Κάποιοι αλαζόνες ήδη ράβουν κουστούμια και περνοδιαβαίνουν στις δημόσιες υπηρεσίες τάζοντας οφίτσια και ρουσφέτια. ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ!!! Εμείς δεν τους ακολουθούμε συνεχίζουμε την ενημερωτική μας πορεία στο λαό του Ηρακλείου, προβάλλοντας το ΕΡΓΟ μας. Η θετική μας εικόνα είναι το όπλο μας για την ανατροπή και τη ΝΙΚΗ.

Σήμερα αποφασίζουμε για τη ζωή μας, αποφασίζουμε για το μέλλον της χώρας. Όλοι να δώσουμε το παρόν στη μεγάλη συγκέντρωση με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.

Νίκος Μεντζίνης

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

H ΝΔ σε κάθε ευκαιρία αποκαλύπτει την ιδεοληπτική της εμμονή με οτιδήποτε σχετίζεται με το Δημόσιο και τον κόσμο της εργασίας.

Προτείνουν την ιδιωτικοποίηση της υγείας, της ασφάλισης και της παιδείας, μιλούν για επταήμερη εργασία και ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο, διαφωνούν με την 13ησύνταξη τα επιδόματα και το δώρο Χριστουγέννων. «Πρέπει να μειωθεί το αποτύπωμα της παρουσίας του δημοσίου και να δοθεί ο χώρος στον ιδιωτικό τομέα να μπορέσει να αναπνεύσει»  όπως λέει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ούτε σφάλει ούτε κρύβεται ούτε λάθη των 120 επικοινωνιολόγων συμβούλων του είναι. Δηλώνει ότι  θα επιχειρήσει ωμή, ευθεία και σκληρή επίθεση στο κοινωνικό κράτος, στο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα όλων των κοινωνικών λειτουργιών της ζωής μας.

Θέτει με επιθετικό τρόπο την πιο σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που εκπορεύεται από την αντίληψη ότι μια κοινωνία χωρίς ανισότητες και αδικίες είναι αντίθετη με την ανθρώπινη φύση.

Οι ακροδεξιές πολιτικές ακριβώς πάνω στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων βασίζονται. Ο εργασιακός μεσαίωνας που μας επιφυλάσσουν είναι εισηγήσεις του ΔΝΤ και της περίφημης σχολής του Σικάγο του Φρίντμαν και πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τη Θάτσερ στη Μ. Βρετανία, τον Όρμπαν στην Ουγγαρία, τον Μπολσονάρο στην Βραζιλία και τον Μάκρι στην Αργεντινή.

Η ΝΔ έχει υιοθετήσει ότι πιο ακραίο και νεοφιλελεύθερο υπάρχει στην βιβλιογραφία και έχει εφαρμοστεί παγκοσμίως.

Στην παιδεία υπόσχεται να καταργήσει όλους τους νόμους Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου. Δεν θα κάνει προσλήψεις αλλά απολύσεις καθώς λέει χρειαζόμαστε περισσότερους αστυνομικούς παρά γιατρούς και εκπαιδευτικούς. Θα επαναφέρει την ατομική αξιολόγηση που θα οδηγεί σε απολύσεις, τα πειθαρχικά, την ασυδοσία στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Το μοντέλο που οραματίζονται είναι το σχολείο της αγοράς όπου η παιδεία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και οι μαθητές και οι γονείς τους ως πελάτες με την εξής δομή: Κατηγοριοποίηση των σχολείων, αξιολόγηση και απόλυση εκπαιδευτικών, αυτονομία και εξάρτηση των σχολείων από ιδιωτικά κεφάλαια χορηγούς που θα μπορούν να επεμβαίνουν και στο πρόγραμμα σπουδών. Κουπόνια στους γονείς για ελεύθερη επιλογή σχολείου, μάνατζερ διευθυντές   και πρόσληψη εκπαιδευτικών από τις σχολικές μονάδες.

Θα ακυρωθούν έτσι όλα τα θετικά βήματα που έγιναν τα 4 τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.

 

Στην προσπάθεια απαξίωσης του δημόσιου σχολείου και των μεταρρυθμίσεων που έγιναν επιστρατεύθηκαν όλα τα θεμιτά και κυρίως τα αθέμιτα μέσα. Ενδεικτικά αναφέρω: Μας έλεγαν ότι έρχεται η αξιολόγηση. Η πραγματικότητα είναι ότι καταργήθηκε όλο το νομικό πλαίσιο της αξιολόγησης που οδηγούσε σε απολύσεις. Μας έλεγαν ότι διαλύεται η τεχνική εκπαίδευση. Η πραγματικότητα είναι ότι καταργήθηκε η διαθεσιμότητα, επαναπροσλήφθηκαν οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί, εγκρίθηκαν περισσότερα ολιγομελή τμήματα από ποτέ, ενισχυτική διδασκαλία και 2ος καθηγητής στην τάξη, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα ΕΠΑΛ. Η μαθητεία ήταν ανήλικη, υποχρεωτική, απλήρωτη, ανασφάλιστη και έγινε ενήλικη, εθελοντική, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με το 75% του βασικού μισθού και με πτυχίο που εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα.

Μας έλεγαν υποβαθμίζεται και διαλύεται η ειδική αγωγή. Η πραγματικότητα είναι ότι ιδρύθηκαν 40 νέα σχολεία ειδικής αγωγής, 570 νέα τμήματα ένταξης και έγιναν υπερδιπλάσιες προσλήψεις αναπληρωτών. 12566 εκπαιδευτικοί δούλεψαν φέτος στην ειδική αγωγή.

Μας έλεγαν έρχονται νέες μειώσεις μισθών. Η πραγματικότητα είναι ότι ξεπάγωσαν τα μισθολογικά κλιμάκια και είχαμε και αυξήσεις μέχρι 107 ευρώ στους νέους συναδέλφους.

Μας έλεγαν για το μικρό και φτωχό σχολείο που θα απολύσει 7000 αναπληρωτές. Η πραγματικότητα είναι ότι φέτος δούλεψαν 31296 αναπληρωτές και στις δύο βαθμίδες. 21718 στην Α/θμια και 9578 στην Δ/θμια. Από αυτούς 12566 στην ειδική αγωγή. Αριθμός υπερδιπλάσιος από το 2015. Καλύφθηκαν πλήρως όλα τα παιδιά με παράλληλες στηρίξεις και υπήρξαν χιλιάδες ώρες πλεόνασμα που διατέθηκαν σε ενισχυτική διδασκαλία. Καθιερώθηκε ο ενιαίος τύπος του ολοήμερου δημοτικού σχολείου και εμπλουτίστηκε το πρόγραμμα διδασκαλία ς στα 834 ολιγοθέσια σχολεία με μαθήματα ειδικοτήτων.

Μας έλεγαν δεν θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί. Η πραγματικότητα είναι ότι διορίστηκαν οι διοριστέοι του ΑΣΕΠ 2008, καθώς και οι επιτυχόντες του ίδιου διαγωνισμού που δικαιώθηκαν δικαστικά. Τρέχει ήδη η προκήρυξη και βρίσκεται στο τελικό της στάδιο για τους 4500 διορισμούς στην ειδική και έχει εκδοθεί η ΠΥΣ για τους 10500 διορισμούς στη γενική αγωγή. Ο κύριοι Βλάχος και Χατζηδάκης δήλωσαν ότι αυτοί οι μόνιμοι διορισμοί βρίσκονται στον αέρα και ότι θα ακολουθήσουν μια περιοριστική πολιτική στο θέμα των προσλήψεων.

Μας έλεγαν θα πάτε τα νηπιαγωγεία στους δήμους. Η πραγματικότητα είναι ότι ένα αίτημα 60 χρόνων του εκπαιδευτικού κινήματος ικανοποιήθηκε με τη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. 298 δήμοι έχουν ήδη ενταχθεί και το επόμενο έτος εντάσσονται και οι υπόλοιποι 27 για να έχουμε την καθολική εφαρμογή.  Το 84% των νηπίων και προνηπίων θα φοιτούν στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Φέτος φοίτησαν 24000 προνήπια και αναμένονται άλλα 16000 απελευθερώνοντας ισάριθμες θέσεις στους παιδικούς σταθμούς για μικρότερα παιδιά και βρέφη. Σε συνδυασμό και με τη μείωση του αριθμού παιδιών ανά τμήμα στα 22, κατοχυρώθηκαν και αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας των νηπιαγωγών.

 

Μας έλεγαν θα καταργήσετε την πρωινή προσευχή, το μάθημα των θρησκευτικών, την ιστορία , τα λατινικά,  θα κατεβάσετε τις εικόνες, θα καταργήσετε σχολεία, θα δοθούν τα σχολεία στο υπερταμείο, θα αυξηθεί το ωράριο και άλλα που νομίζω ότι η ίδια η ζωή έχει δώσει απαντήσεις.

Η πραγματικότητα είναι ότι την πενταετία 2010-14 είχαμε 34% μείωση των δαπανών για την παιδεία. Η πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου 2014-18 ήταν οι συνεχείς μειώσεις για να καταλήξουν στο 1,9% του ΑΕΠ. Αυτό αποτυπώθηκε με δραματικό τρόπο στην εκπαιδευτική καθημερινότητα με καταργήσεις και συγχωνεύσεις χιλιάδων σχολείων, μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών, απολύσεις εκπαιδευτικών, με μειώσεις μισθών, με αύξηση του ωραρίου, με μείωση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών για τη συντήρηση και τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Το 2019 για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός για την παιδεία έφτασε στο 2,9% με το ευρωπαϊκό ΜΟ να βρίσκεται στο 5% επί του ΑΕΠ.

Σ΄ αυτές τις εκλογές δύο κόσμοι, δύο οπτικές, δύο διαφορετικές αντιλήψεις συγκρούονται: Από τη μια μεριά υπάρχει ο συντηρητικός πόλος με τους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού με τις εθνικιστικές και τις ακροδεξιές αποκλίσεις τους, με σαφείς διατυπωμένες θέσεις για την ιδιωτικοποίηση της υγείας της ασφάλισης και της παιδείας και από την άλλη εκείνοι που δεν ξεχνούν ποιοι και γιατί μας χρεωκόπησαν, τα μνημόνια που μας επέβαλαν, τη φτωχοποίηση, τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν και την παραμικρή ευνοϊκή χαραμάδα που δημιουργείται με τη λήξη των μνημονίων για την ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας και τη βελτίωση των όρων ζωής και δουλειάς της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Σ΄ αυτές τις εκλογές διακυβεύονται και οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην εκπαίδευση και που είχαν στο επίκεντρό τους το μαθητή ως μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα και ενεργό αυριανό πολίτη, το σχολείο ως βασικό πυλώνα  ενός κοινωνικού κράτους που παρέχει ποιοτική εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά χωρίς καμιά διάκριση, ενός σχολείου που προάγει τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα σε αντίθεση με το σχολείο του άκρατου ανταγωνισμού, της αγοράς, που αντιμετωπίζει τη γνώση ως εμπόρευμα και τους μαθητές ως πελάτες.

Σ΄ αυτά τα πλαίσια καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς  με την παρουσία τους στη συγκέντρωση της Δευτέρας να ενωθούν με το πλειοψηφικό προοδευτικό δημοκρατικό ρεύμα και με την ψήφο τους στις 7 του Ιούλη να μην επιτρέψουν να σβήσει η ελπίδα για ένα καλύτερο δωρεάν δημόσιο σχολείο που θα χωράει όλα τα παιδιά και όλους τους εκπαιδευτικούς, να μην σβήσει η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Και μια σημαντική ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας:

Ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός για την επόμενη σχολική χρονιά είναι ήδη έτοιμος. Είναι έτοιμα ακόμα και τα σχέδια των Υ.Α. και απομένουν οι υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πρόσληψης 33.000 αναπληρωτών, έναντι 31.300 της φετινής χρονιάς, στις 5 του Σεπτέμβρη, με όλες τις πιστώσεις να είναι εξασφαλισμένες.

Νίκος Μακατουνάκης

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Τι πετύχαμε μέχρι σήμερα

 1. Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Δημιουργήθηκε μια νέα αρχιτεκτονική της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα από τον Ενιαίο Χώρο Εκπαίδευσης και Έρευνας, με τη δημιουργία νέων Τμημάτων και συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ανά Περιφέρεια.

Σε όλες τις περιπτώσεις, μετά από διάλογο με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και τοπικούς φορείς, δημιουργούνται νέα Τμήματα, με στόχο την ισχυροποίηση των Ακαδημαϊκών Μονάδων και τη δημιουργία προοπτικών αναβαθμισμένης παρουσίας στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Στην Περιφέρεια Κρήτης: Η ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Νέος νόμος για την οργάνωση και λειτουργία των ΑΕΙ, ο οποίος βρίσκεται πλέον σε πλήρη εφαρμογή:

Στην χώρα μας πλέον, όπως και διεθνώς, η τριτοβάθμια εκπαίδευση γίνεται μόνο σε Πανεπιστήμια που προσφέρουν σπουδές όλων των επιπέδων σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό σύστημα:

 •                          Σπουδές επιπέδου 5, με την ίδρυση των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης εντός των ΑΕΙ για διετή Προγράμματα Σπουδών με δωρεάν φοίτηση και παροχή επαγγελματικών πιστοποιητικών ευρωπαϊκών προσόντων.
 •                          Σπουδές επιπέδου 6, με τετραετείς σπουδές.
 •                          Σπουδές επιπέδου 7, με πενταετείς ή μεταπτυχιακές σπουδές .
 •                          Σπουδές επιπέδου 8, με εκπόνηση διδακτορικών διατριβών.

Έγινε πολύ σημαντική Ενίσχυση των Πανεπιστημίων με διδακτικό προσωπικό.

 • 1690 θέσεις μελών ΔΕΠ (πρώτη φορά μετά το 2010).
 • 5200 θέσεις για νέους επιστήμονες, για την απόκτηση διδακτικής εμπειρίας στα ΑΕΙ, με βελτιωμένες συνθήκες εργασίας.
 • Από το 2019 κάθε θέση ΔΕΠ που συνταξιοδοτείται επαναπροκηρύσσεται.

Ενισχύθηκε η φοιτητική Μέριμνα και η οικονομική ενίσχυση για τους φοιτητές:

 • Διασφάλιση της δωρεάν πρόσβασης στα μεταπτυχιακά σε όσους δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες.
 • 39 εκ. € ετησίως για επίδομα ενοικίου σε δικαιούχους φοιτητές.
 • Επέκταση των δυνατοτήτων μετεγγραφής, με τη θεσμοθέτηση της μετεγγραφής αδελφών φοιτητών, ώστε καμιά οικογένεια να μην έχει την επιβάρυνση συντήρησης τριών σπιτιών.
 • Οργάνωση προγραμμάτων ενίσχυσης οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών με προπτυχιακές υποτροφίες σε 3685 φοιτητές ευπαθών κοινωνικών ομάδων (3420 € ετησίως).

Καταργήθηκε ο ν. 4009/2011 (νόμος Διαμαντοπούλου) που απορρύθμιζε τα Πανεπιστήμια και ήταν ένα πλήγμα στην δημοκρατική τους λειτουργία και η αντικατάστασή του από τον νόμο που καταργούσε τα Συμβούλια Ιδρυμάτων. Διασφαλίστηκε η συμμετοχή όλων των μελών της Ακαδημαϊκής κοινότητας στα Όργανα Διοίκησης και επανήλθε η φοιτητική εκπροσώπηση.

Πραγματοποιήθηκε αύξηση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ μετά από 8 χρόνια μείωσής της.

Πραγματοποιήθηκε αύξηση στις Μεταπτυχιακές και Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Πραγματοποιήθηκε η θεσμοθέτηση ενιαίων και αδιάσπαστων Τίτλων Σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου που παρέχονται από πενταετή προγράμματα σπουδών.

Πραγματοποιήθηκε η καθιέρωση ακαδημαϊκών διαδικασιών για τη μετατροπή των προγραμμάτων σπουδών τετραετούς φοίτησης των σχολών μηχανικών σε προγράμματα πενταετούς φοίτησης και αντιστοίχισή τους με προγράμματα πολυτεχνικών σχολών.

Πραγματοποιήθηκε η καθιέρωση διαδικασίας για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους μηχανικούς ΤΕ με την εμπλοκή όλων των συναρμόδιων υπουργείων.

Πραγματοποιήθηκε η επαναφορά του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου.

Πραγματοποιήθηκε η ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΣΕΚΑΑΔ) για τη μελέτη της σχέσης των πτυχίων με την εργασία και τα επαγγέλματα.

Δημιουργήθηκαν Επιτροπές Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας σε κάθε ΑΕΙ και Ερευνητικό Κέντρο.

Έγινε η Σύσταση Επιτροπής για την Ακαδημαϊκή Ελευθερία και Ειρήνη στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

 

 1. ΕΡΕΥΝΑ

Α. Έρευνα και Καινοτομία

 • Για πρώτη φορά οι δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ: 2,03 δισ. € ή 1,13% του ΑΕΠ για δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης (2017) από 1,48 δισ. € ή 0,83% του ΑΕΠ (2014).
 • Διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση (διαθέσιμο στοerevna.minedu.gov.gr).
 1. B. Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού – Νέες θέσεις εργασίας
 • Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ): ένας νέος θεσμός που μετασχηματίζει το ερευνητικό τοπίο και στηρίζει τους νέους επιστήμονες με δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 300 εκ. για την περίοδο 2017-2020, ενισχύει την ποιοτική ελεύθερη Έρευνα και συνεισφέρει στην αναχαίτιση του brain drain και τουbrain waste με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες.
 • 4.500 νέες θέσεις εργασίας για υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδάκτορες και ερευνητές για την περίοδο 2017-2022 από το ΕΛΙΔΕΚ. To 50% των δικαιούχων του ΕΛΙΔΕΚ επιστρέφουν ή παραμένουν στη χώρααποκλειστικά χάρη στη χρηματοδότηση των ερευνητικών τους έργων από το ΕΛΙΔΕΚ.
 • 4.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας για επιστημονικό προσωπικό από τον Α’ Κύκλο του προγράμματος «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ)
 • 2.800 ποιοτικές θέσεις εργασίας με έμφαση στην ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού τμημάτων R&Dκαινοτόμων επιχειρήσεων από τον Β’ Κύκλο του ίδιου προγράμματος.
 • 1000 θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό από τα προγράμματα των Εθνικών Ερευνητικών Υποδομών και της Δράσης ενίσχυσης των ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων της χώρας
 • 110 νέες θέσεις Ερευνητών στα Ερευνητικά Κέντρα την περίοδο 2017-2019, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια και 157 νέες θέσεις για εξειδικευμένο επιστημονικό/τεχνικό προσωπικό στα Ερευνητικά Κέντρα, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια (υπό προκήρυξη εντός του 2019)

Γ. Στήριξη ερευνητικών υποδομών

 • 147 εκ. για τη στήριξη 28 εθνικών ερευνητικών υποδομών σε ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα.
 • 64 εκ. € για σύγχρονο ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος και τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου για την παρακολούθηση της Κλιματικής Αλλαγής από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
 • 113 εκ. € για την εθνική χρηματοδότηση και την επιβράβευση των ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων της χώρας για τις επιδόσεις τους στα Ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας
 • Ανανέωση της συμμετοχής της χώρας στο διεθνές ερευνητικό κέντρο CERN με καλύτερους όρους καιαύξηση της ανταποδοτικότητας της ετήσιας εισφοράς προς όφελος των ερευνητών και της βιομηχανίας.
 • 85 εκ. € για διεθνείς συνεργασίες (διμερείς διακρατικές συμφωνίες με Γερμανία, Ισραήλ, Ρωσία και Κίνα, πρόγραμμα PRIMA, Euro –High Power Computing, ERANETs, Τεχνητή Νοημοσύνη) από τη ΓΓΕΤ.
 • 54 εκ. από τη Δράση Περιφερειακής Αριστείας για την ενίσχυση ερευνητικών υποδομών σε παραμεθόριες και νησιωτικές περιφέρειες της χώρας, καθώς και σε περιφέρειες με χαμηλές επιδόσεις στην έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη.

Δ. Ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας

 • Ολοκλήρωση της Εθνικής Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση (RIS3).
 • 360 εκ. για 576 ερευνητικά έργα και συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων, ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων (Α’ κύκλος).
 • Χρηματοδοτικά εργαλεία για επενδύσεις υψηλού ρίσκου: Το Equifund (2016) στηρίζει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα με την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων από τα ΑΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας προάγοντας την υγιή επιχειρηματικότητα.
 • Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων (Innovation Clusters).

Ε. Θέσπιση θεσμικών εργαλείων για την παροχή φορολογικών κινήτρων σε επιχειρήσεις υψηλής έντασης γνώσης.

ΣΤ. Εμβληματικές Πρωτοβουλίες – Δημιουργία Εθνικών Δικτύων σε τομείς με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα.

 • Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία (2018): η Έρευνα μεταφράζεται σε κλινικές εφαρμογές για την πρόληψη και εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου με σύγχρονες γονιδιωματικές προσεγγίσεις.
 • Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία (2019): η Έρευνα μεταφράζεται σε κλινικές εφαρμογές για τα κληρονομικά καρδιολογικά νοσήματα με έμφαση στην εθνική καταγραφή των περιστατικών αιφνίδιου θανάτου στη χώρα.
 • Εθνικά Δίκτυα για την Αγροδιατροφή (2018): «Οι δρόμοι της Ελιάς», «Οι δρόμοι των Αμπελώνων» , «Οι δρόμοι της Μέλισσας»
 • Εθνικό Δίκτυο παρακολούθησης της Κλιματικής Αλλαγής που θα απαρτίζεται από ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς της χώρας και θα εστιάζει στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της.
 • Εθνικό Δίκτυο για τις Κβαντικές Τεχνολογίες για την επώαση αναδυόμενων επιστημονικών τομέων που θα καθορίσουν το τοπίο των τεχνολογιών της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Τελικό, βέβαια, κριτήριο επιτυχίας των πρωτοβουλιών μας θα είναι η κοινωνική τους αποδοχή . Γνωρίζουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις μας «απειλούν» πολιτικές και κόμματα που έβλεπαν και την Εκπαίδευση ως σημαντικό τμήμα μιας πολιτικής κουλτούρας που την χαρακτήριζε η διαπλοκή, ο νεποτισμός και η παράκαμψη των δημοκρατικών προταγμάτων. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι «ξεβολεύονται» λόγω των πρωτοβουλιών μας. Οι αντιδράσεις από όσους «απειλούνται» και όσους «ξεβολεύονται» αποτελεί αναμενόμενη αντίδραση σε κάθε προσπάθεια που μετασχηματίζει ουσιωδώς το εκπαιδευτικό πεδίο και αναδιανέμει ρόλους και ευθύνες. Ωστόσο, τελικός κριτής είναι η κοινωνία που μας παρακολουθεί όλους καθημερινά. Αυτή κρίνει το Υπουργείο με δεδομένες τις υπαρκτές αδυναμίες του αλλά και το εξίσου υπαρκτό και εκτενές μεταρρυθμιστικό του έργο, που κύριο στόχο έχει την βελτίωση και την επέκταση της Δημόσιας Παιδείας προς όφελος όλων των πολιτών. Κρίνει όμως εξίσου και όσους «απειλούνται» και όσους «ξεβολεύονται».

 

Οι στόχοι μας για την επόμενη περίοδο

 • Αύξηση των δημόσιων δαπανών για την εκπαίδευση και έρευνα για να φτάσουμε σταδιακά στο τέλος της νέας τετραετίας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, 5% του ΑΕΠ.
 • Δημιουργία 10.000 θέσεων νέων ερευνητών έως το 2021.
 • Συνέχιση και εμπέδωση των προγραμμάτων για νέους επιστήμονες, ώστε να ανασχεθεί περαιτέρω το brain drain.
 • Εμπέδωση του ενιαίου χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, με στήριξη των Ιδρυμάτων.
 • Ενίσχυση των ΑΕΙ για τη συμμετοχή τους στο θεσμό των Ευρωπαικών Πανεπιστημίων.
 • Ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας μέσω της οικοδόμησης νέων εστιών και της αύξησης του στεγαστικού επιδόματος.
 • Επέκταση των Διετών προγραμμάτων σε όλα τα Πανεπιστήμια με αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση.

Κώστας Κονταξάκης