Τα Parapolitika Kritis μπαίνουν στο Γηροκομείο Ρεθύμνου…

επείγει ο σταδιακός εξοπλισμός μεμονωμένων δωματίων

142

Κάλεσμα στήριξης προς όλους τους Ρεθεμνιώτες με σκοπό τον εξοπλισμό της νέας πτέρυγας του Γηροκομείου Ρεθύμνου

Όσο μεγαλώνεις συνειδητοποιείς όλο και περισσότερο ότι τα σημαντικά πράγματα στην ζωή μας είναι απλά. Λιγότερο φανταχτερά από ότι τα είχες φανταστεί.

υπογράφει ο Νίκος Νεβεσκιώτης

Δεν είναι εύκολα. Δεν είναι δεδομένα. Δεν είναι καν πράγματα. Το αντιλαμβάνεσαι συνήθως σε δύσκολες στιγμές. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ξαφνικά μπορείς να δεις. Νιώθεις το σφίξιμο. Αναγνωρίζεις το λάθος σου. Την επιπολαιότητα που είχες δείξει όταν πίστεψες πως «τίποτα δεν σου πηγαίνει καλά». Δακρύζεις. «Ξεπλένεις» την ψυχή σου. Πλέον ξέρεις. Αντιλαμβάνεσαι τι είναι σημαντικό. Δεν είσαι αχάριστος.

Βλέπεις, κανείς δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει το τέλος. Μπορείς να προσπαθήσεις, να προνοήσεις, να χαράξεις το δικό σου μονοπάτι. Ποτέ όμως δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πως θα στα φέρει η ζωή. Που θα βρεθείς όταν πια μεγαλώσεις, γεράσεις και «αποσυρθείς». Ο σεβασμός και η αγάπη προς την τρίτη ηλικία αποτελεί χρέος μας. Μια ελάχιστη υποχρέωση προς τους ανθρώπους πους μας μεγάλωσαν και πλέον δοκιμάζονται. Η ψυχή δεν γερνάει ποτέ. Παραμένει ίδια. Τα χρόνια δεν την αγγίζουν. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι. Χαμογελαστοί, σε καλημερίζουν, με μάτια αγνά, γεμάτα χαρά και αγάπη. Σήμερα αυτοί. Αύριο εμείς. Όλοι πρωταγωνιστές στον κύκλο της ζωής.

Ως ανταποκριτής σε εξωτερικές συνδέσεις, στην ραδιοφωνική εκπομπή «Τα λέμε», του Παντελή Σπυριδάκη, στο μικρόφωνο του Παραπολιτικά Κρήτης 102,4, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το Παράρτημα ΑμΕΑ Ρεθύμνου, κομμάτι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης. Γνωστό στους περισσότερους ως ένας πραγματικά ξεχωριστός χώρος φιλοξενίας ηλικιωμένων. Μαζί με την κα. Μπριλάκη Ζωή, υπεύθυνη του Ιδρύματος, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τους ανθρώπους που μας μεγάλωσαν και σήμερα δοκιμάζονται καθημερινά, τις κοινωνικές δομές πρόνοιας και τα προβλήματα και τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων για προσοχή και φροντίδα.

«Λειτουργούμε από το 1973 και σήμερα φιλοξενούμε 33 ηλικιωμένα άτομα. Άτομα που μετά από μια δύσκολη αλλά παραγωγική ζωή, βρέθηκαν, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, κοντά μας. Μέσα από μεγάλη και διαρκή προσπάθεια επιδιώκουμε να βελτιώσουμε την «καθημερινότητα» τους. Για αυτούς τους ανθρώπους είναι σημαντικό να έχουν συχνές συναναστροφές. Ο ηλικιωμένος προτιμάει να μην φάει αλλά να έχει παρέα, να συζητήσει και να αναφέρει τα προβλήματα του. Προσπαθούμε οι άνθρωποι αυτοί, στο τέλος της ζωής τους, να τύχουν της καλύτερης μεταχείρισης, γιατί πραγματικά το αξίζουν», μας αναφέρει η κα. Μπριλάκη.

Παράλληλα, απεύθυνε, μέσα από το μικρόφωνο του Παραπολιτικά Κρήτης 102,4, κάλεσμα στήριξης προς όλους τους Ρεθεμνιώτες, με σκοπό τον εξοπλισμό της νέας πτέρυγας του Ιδρύματος. «Δράττομαι της ευκαιρίας να πραγματοποιήσω ένα κάλεσμα σε όλους τους Ρεθεμνιώτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να μας βοηθήσουν. Πριν ένα χρόνο πραγματοποιήσαμε την προσωρινή παραλαβή της νέας πτέρυγας του Ιδρύματος, η οποία δυστυχώς, έχει ολοκληρωθεί μόνο κτηριοδομικά. Ακόμα και σήμερα, παρά τα αιτήματα μας, εκκρεμεί ο εξοπλισμός της. Στόχος μας πλέον, αποτελεί ο σταδιακός εξοπλισμός μεμονωμένων δωματίων. Ήδη έχουμε προϋπολογίσει το κόστος εξοπλισμού για ένα δωμάτιο. Αν δεν μπορεί να γίνει όλο μαζί, τουλάχιστον να ξεκινήσουμε. Για αυτό το λόγο καλώ, όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, να μας βοηθήσουν. Η νέα πτέρυγα μπορεί να μας εξασφαλίσει 30 επιπρόσθετες θέσεις φιλοξενίας. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αφενός μεν για το Ρέθυμνο, αφετέρου δε για ολόκληρη την Κρήτη».

Εμείς σας καλούμε να ανταποκριθείτε στο κάλεσμα. Οι κοινωνικές δομές χρειάζονται την στήριξη όλων μας. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα στελέχη, τους εθελοντές και τους εργαζομένους για την προσπάθεια που καταβάλλουν. Η φροντίδα των ηλικιωμένων είναι δείγμα πολιτισμού.

www.parapolitikakritis.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά, αλλά Trackbacks και Pingbacks είναι ανοιχτά.