Όλα τα Νέα

Τί θα αλλάξει με την νέα ρύθμιση των 120 δόσεων

542
Λύσεις στο μεγάλο «αγκάθι» των ληξιπρόθεσμων χρεών, με μεγάλες ρυθμίσεις και έως 120 δόσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Στόχος να «σπάσουν» οι μεγάλες οφειλές, ώστε οι φορολογούμενοι/ ασφαλισμένοι να πάρουν μία ανάσα και να έχουν τη δυνατότητα να τις αποπληρώσουν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φυσικών και νομικών προσώπων προς το Δημόσιο, εάν συνυπολογιστούν και τα ποσά των προσαυξήσεων, των τόκων και των λοιπών πρόσθετων συνεισπραττόμενων επιβαρύνσεων, φτάνουν τα 182,28 δις ευρώ (101,588 δις αρχικό κεφάλαιο)!

Ένα «βουνό» χρεών το οποίο είναι όσο το ελληνικό ΑΕΠ και συνεχίζει να αυξάνεται. Αν προστεθούν και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία (33,8 δις ευρώ το β’ τρίμηνο του 2018), τότε φτάνουν τα 216 δις και γίνεται εμφανές ότι αν δεν υπάρξει μία γενναία ρύθμιση, οι οφειλέτες δεν θα μπορούν να τα αποπληρώσουν.

Ο νέος μεγάλος κίνδυνος για την ελληνική Οικονομία, είναι το ιδιωτικό χρέος. Το οικονομικό επιτελείο ήδη έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια νέα ρύθμιση οφειλών προς Ταμεία και Εφορία, στα πρότυπα του εξωδικαστικού μηχανισμού, αλλά η νέα ρύθμιση θα απευθύνεται σε όσους έμειναν έξω από αυτόν.

Ειδικά για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ, η βάση της ρύθμισης θα είναι ο μηχανισμός του εξωδικαστικού συμβιβασμού με νέες προβλέψεις για όσους είχαν μείνει εκτός από την προηγούμενη ρύθμιση, κυρίως όσους δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι διεξάγεται κάποιου είδους διαπραγμάτευση, με στόχο πριν το τέλος της χρονιάς να έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό όσων μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί εκτός, γιατί δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.

Παρά το γεγονός ότι στόχος είναι να μπουν όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες η πρόταση, θα περιλαμβάνει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Αυτό θα γίνει για να μην την εκμεταλλευτούν στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά και για να πάρει και το πράσινο φως από τους τεχνοκράτες των θεσμών.

Μεγάλο αντίκτυπο στη διαμόρφωση του νέου χάρτη των οφειλετών εκτιμάται ότι θα έχει η νέα πάγια ρύθμιση. Ήδη, στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται προτάσεις για σημαντική αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης, από 12 σε 36.

Ο τριπλασιασμός των δόσεων, αναμένεται να ρίξει τα ποσά των δόσεων σε ρεαλιστικά επίπεδα, ώστε οι νέες ρυθμίσεις να μην χάνονται με την ίδια ευκολία με τις προηγούμενες.

Όπως έγινε γνωστό, η πρόταση αφορά οφειλές, έως 5.000 ευρώ, και στηρίζεται επίσης στη λογική των ενιαίων κανόνων για όλους. Στην προηγούμενη ρύθμιση των 120 δόσεων, για χρέη 3.000 – 5.000 ευρώ, οι δόσεις είναι έως 36, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

Μπορεί η χώρα να έχει ξεφύγει από την μέγγενη της επιτροπείας των δανειστών, όμως για να μην υπάρξουν αντιδράσεις που μπορεί να κάνουν δυσμενέστερο το κλίμα της αγοράς για την Ελλάδα, προτιμάται η οδός της συμφωνίας.

Η άλλη πλευρά, είναι γενικά αντίθετη στην αύξηση των δόσεων γιατί σύμφωνα με τα δικά τους μοντέλα, ο χρόνος εξόφλησης είναι πολύ μεγάλος και υπάρχει ο κίνδυνος να μαζευτούν πολλές οφειλές.