Όλα τα Νέα

Το τελεσίγραφο του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες

278
«Μη µας θεωρείτε δεδοµένους», είναι το µήνυµα που στέλνει και δηµόσια πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους δανειστές, οι οποίοι σε γενικές γραµµές εκτιµούν ότι η επόµενη κυβέρνηση θα είναι το ίδιο συνεργάσιµη µε την παρούσα, η οποία, ιδίως κατά τον τελευταίο ενάµιση χρόνο, δεν προέβαλλε ουσιαστικά καµία αντίρρηση στη µεγάλη πλειονότητα των αιτηµάτων τους.

Τόσο στις συναντήσεις που κάνει στο πλαίσιο των συνεδρίων και συνόδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος όσο και στις συνοµιλίες που κατά καιρούς έχει µε εκπροσώπους των δανειστών, ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας έχει πολλάκις επισηµάνει ότι το µείγµα της πολιτικής που έχουν επιβάλει σε συνεργασία µε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι εσφαλµένο και πως τα λάθη που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια είναι πολλά.

Στενοί συνεργάτες του µάλιστα επισηµαίνουν ότι σε κλειστές συσκέψεις στην Πειραιώς ο κ. Μητσοτάκης έχει αναφέρει εδώ και πολύ καιρό ότι οι πιστωτές της χώρας φέρουν µεγάλη ευθύνη για την καταστροφική φορολογική πολιτική που εφαρµόζεται στην Ελλάδα.

«Υποτιµούν την Ελλάδα. Υποτιµούν τους Ελληνες και το πόσο έχουµε ωριµάσει µέσα από αυτή την επώδυνη περιπέτεια. Υποτιµούν όµως και κάτι άλλο ή µάλλον προτιµούν να το ξεχάσουν: το πόσο λάθος, το πόσο καταστροφικό είναι το πρόγραµµα που σήµερα -και µε τη δική τους συµφωνία και υπογραφή- εφαρµόζεται στην Ελλάδα», είπε από το βήµα της ∆ΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σηκώνοντας για πρώτη φορά τόσο ψηλά τους τόνους της κριτικής κατά των δανειστών.

Συνέχισε µάλιστα στο ίδιο αυστηρό ύφος: «Φόρεσαν µια θηλιά που στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τοµέα, τις παραγωγικές και δηµιουργικές δυνάµεις του Ελληνα, και στη συνέχεια αναρωτιούνται γιατί αυτός διαµαρτύρεται ότι πνίγεται. Τους ρωτώ ευθέως: Θα συµφωνούσαν σε µια τέτοια πολιτική, αν αφορούσε τη δική τους χώρα; Εµείς αυτήν τη θηλιά θα την κόψουµε». Εστειλε έτσι ένα ξεκάθαρο µήνυµα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει χωρίς δισταγµό στη γενναία µείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ θα ζητήσει επιτακτικά τη µείωση των στόχων για τα ετήσια πρωτογενή πλεονάσµατα.

Οπως αναφέρει στα «Παραπολιτικά» συνεργάτης του προέδρου της Ν∆, «ήταν µια πατριωτική τοποθέτηση και φυσικά αληθινή: οι δανειστές έχουν πραγµατικές ευθύνες για όσα έχουν συµβεί στη χώρα, καθώς ανέχθηκαν την απίστευτη υπερφορολόγηση, που έγινε θηλιά στον λαιµό της κοινωνίας και της οικονοµίας».

Η κλιµάκωση της επίθεσης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά των δανειστών έγινε προοπτικά.

Η αρχή τοποθετείται περίπου πριν από δύο χρόνια: τον Ιούνιο του 2016, από το βήµα του συνεδρίου του «Economist» στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας προχώρησε στην πρώτη, ήπια κριτική προς το κουαρτέτο των δανειστών, λέγοντας: «Εδώ θα χρειαστεί να πω και µερικά λόγια που πιθανώς να δυσαρεστήσουν τους εταίρους φίλους µας.

Επιτρέψατε µια πραγµατικά ακατανόητη αύξηση των φόρων αντί µιας λελογισµένης περικοπής δαπανών για την επίτευξη των δηµοσιονοµικών στόχων. Και για να καλύψετε τα νώτα σας συµφωνήσατε στον λεγόµενο ‘κόφτη’ δαπανών».

Το Νοέμβριο του 2017, µιλώντας στη συνέλευση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο κ. Μητσοτάκης, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπερφορολόγησε τη µεσαία τάξη, σηµείωσε αµέσως µετά ότι αυτή την «καταστροφική επιλογή» τη «δέχθηκαν δυστυχώς και οι πιστωτές µας, χωρίς να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο που θα είχε αυτή στην πραγµατική οικονοµία, στη δηµιουργία θέσεων εργασίας και στην κοινωνική συνοχή».

Η ανοχή των δανειστών στις πρακτικές της κυβέρνησης στη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, µε την κατακόρυφη αύξηση των συµβασιούχων, την τοποθέτηση κοµµατικών φίλων στις νέες θέσεις των διοικητικών γραµµατέων κ.λπ. ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τον κ. Μητσοτάκη, που ως υπουργός ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης έβλεπε τους εκπροσώπους των δανειστών να εξαντλούν την αυστηρότητά τους στα θέµατα του ∆ηµοσίου και να εµµένουν πεισµατικά ακόµα και σε µικρολεπτοµέρειες.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 22/9/2018