Όλα τα Νέα

Τοποθέτηση Δημάρχου Χανίων, Τάσου Βάμβουκα, στην παρουσίαση των τουριστικών σποτ του Δήμου Χανίων

169

Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που έχει διοργανώσει ο Δήμος μας, για την παρουσίαση των έξι οπτικοακουστικών σποτ τουριστικής προβολής των Δημοτικών Ενοτήτων Ακρωτηρίου, Ελ. Βενιζέλου, Θερίσου, Κεραμιών, Ν. Κυδωνίας και Σούδας, τα οποία φέρουν την “υπογραφή” της ΝΕΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. Με τη ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και τα στελέχη της συνεργαστήκαμε το προηγούμενο διάστημα άψογα, προκειμένου να έχουμε το άρτιο τόσο αισθητικά όσο και ποιοτικά αποτέλεσμα, που θα σας παρουσιάσουμε στη συνέχεια.

Τα σποτ προβάλλουν τη φύση και τις ομορφιές των περιαστικών μας περιοχών, ενσωματώνοντας τις αξίες του παρελθόντος, υπογραμμίζοντας τη θέληση του παρόντος και προβάλλοντας τη δυναμική του μέλλοντος για τον τόπο μας. Δημιουργείται έτσι μια νέα αφήγηση εικόνων, χρωμάτων, ήχων και συναισθημάτων, που αγγίζει τους ανθρώπους. Στόχος μας, άλλωστε, μέσω των συγκεκριμένων σποτ, είναι να ενισχύσουμε και να προβάλλουμε αποτελεσματικά και κυρίως στοχευμένα την ενδοχώρα του τόπου μας. Στο σημείο αυτό θέλω να παρατηρήσω ότι είναι η πρώτη φορά για τον Δήμο μας, που παρουσιάζει τις ομορφιές της μοναδικής ενδοχώρας του, χάρη στα τουριστικά σποτ για την κάθε Δημοτική του Ενότητα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν είτε μεμονωμένα είτε ως συνολικό τουριστικό αφιέρωμα.

Φίλες και φίλοι,

Ο Δήμος μας, με τους υψηλούς τουριστικούς πόρους, τις ποιοτικές υποδομές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που διαθέτει, αποτελεί τον ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου, προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, σε όλα τα επίπεδα, ικανοποιώντας απόλυτα ακόμα και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, κατά τη διάρκεια της δημοτικής μας θητείας με συστηματικότητα, μεθοδικότητα και προσήλωση στο στόχο μας, αναλάβαμε πρωτοβουλίες για να προβάλλουμε τις φυσικές ομορφιές και τα πλεονεκτήματα του τόπου μας. Ο πολιτισμός, η τοπική μας παράδοση, τα προϊόντα της κρητικής γης, η κρητική διατροφή, οι παραδεισένιες παραλίες, τα φαράγγια, τα παραδοσιακά χωριά, οι αμέτρητες εκκλησιές, τα πανέμορφα γραφικά ξωκλήσια και τα μοναδικής αρχιτεκτονικής μοναστήρια, που υπάρχουν στο Δήμο μας, αποτελούν έναν ανεκτίμητο θησαυρό που «σαγηνεύει» κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η οργάνωση και η ανάπτυξη του Πράσινου Τουρισμού προωθήθηκε κατά το προηγούμενο διάστημα, καθώς αξιολογήθηκε ως συγκριτικό πλεονέκτημα για τον Δήμο μας και βασικός πυλώνας για την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Σας είναι ήδη γνωστές οι δράσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος “Meet Nature”, που στόχο είχε να φέρει άτομα τρίτης ηλικίας (άνω των 55 ετών) σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον των Χανίων, σε περιόδους μάλιστα μεσαίας και χαμηλής τουριστικής επισκεψιμότητας.

Ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται στο Δήμο μας χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από το INTERREG ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ, στοχεύοντας στην προβολή του συγκριτικού πλεονεκτήματος των Χανίων, περιλαμβάνοντας πέραν των άλλων και μελέτη city branding. Επιπλέον, έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ε.Π. ΚΡΗΤΗ 2014-20 και θα υλοποιηθούν άμεσα τέσσερις πράξεις, συνολικού προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, που αφορούν την τουριστική ανάδειξη και προβολή, με εργαλεία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, όπως:
• εικονική περιήγηση στην Παλιά Πόλη των Χανίων,
• ανάδειξη των χώρων πολιτισμού του Δήμου,
• θεματικές διαδρομές στο αστικό κέντρο, αναδεικνύοντας παράλληλα και περιοχές εκτός των τειχών, μέσω κατάλληλων εφαρμογών και το κυριότερο
• την ανάπτυξη καινοτόμου application για την ανάδειξη των σημείων ενδιαφέροντος του συνόλου των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνεργασία όλων των Δήμων του Νομού, όπου με επικεφαλής τον Δήμο μας θα αναπτυχθεί ένα application, με ολοκληρωμένη και οργανωμένη πληροφόρηση για τον επισκέπτη, μέσω σύγχρονων εργαλείων για όλα τα σημεία ενδιαφέροντος.

Επίσης, έχει εκπονηθεί η σχετική μελέτη και θα υλοποιηθεί άμεσα η προσπάθειά μας για την ανάδειξη των πεζοπορικών διαδρομών, που βρίσκονται στα όρια του Δήμου μας, όπως τη διαδρομή Γουβερνέτου – Σταυρού, το Φαράγγι του Δικτάμου, κ.α.
Οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειές μας στον τομέα του τουρισμού είναι πολλές και σημαντικές. Επιπρόσθετα σας αναφέρω τα νέα μας τουριστικά περίπτερα, την αντικατάσταση των πινακίδων τουριστικής πληροφόρησης, την έκδοση του δίγλωσσου συλλεκτικού τουριστικού λευκώματος: “Χανιά, Ταξίδι στο Όνειρο”, με φωτογραφίες σημείων μοναδικού φυσικού κάλλους.

Κυρίες και κύριοι,
Τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας είναι ήδη ορατά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις σημαντικές διακρίσεις, που έχουν λάβει τα Χανιά μας, καθώς περιλαμβάνονται πλέον μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα. Η ενδοχώρα μας μπορεί να αποτελέσει το διαβατήριο για περαιτέρω ενίσχυση της καλής εικόνας, που έχουμε ως προορισμός, ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν, προσδίδοντας, μεταξύ άλλων δυναμικό χαρακτήρα στις προσπάθειες προβολής του νησιού μας.
Σας ευχαριστώ.