Tοποθέτηση Δημάρχου Ρεθύμνης σε συνέντευξη του σε τοπικό μέσο

Tοποθέτηση Δημάρχου Ρεθύμνης επί σχολίων σχετικά με την αναφορά του στα ΜΜΕ σε συνέντευξη του στο Daynight

Σε απάντηση σχετικών σχολίων που δημοσιεύονται, κατά σύμπτωση, στα χθεσινά φύλλα και των δύο ημερήσιων τοπικών εφημερίδων , θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής:

Η συνέντευξη που παραχώρησα στον ενημερωτικό ιστότοπο «Daynight», εγινε με αφορμή τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνης σε δύο πολύ σημαντικές επιστημονικές Ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα: την Πέμπτη Στη διημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με αντικείμενο τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) την π. Πέμπτη 16/1 και στο Συνέδριο της διοργάνωσης «Eco – Fest 2020», με επίκεντρο τις Πράσινες Πόλεις, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία και την Ηλεκτροκίνηση, την π. Κυριακή 19/1, στην Αθήνα.

Είχα την τιμή να είμαι προσκεκλημένος ομιλητής και στα δύο συνέδρια, ως πρεσβευτής των καλών πρακτικών που υλοποιεί ο Δήμος στους συγκεκριμένους τομείς και πραγματικά οι αναφορές των συμμετεχόντων ήταν μόνον θετικές για το Ρέθυμνο.

Ερωτήθηκα λοιπόν από τον δημοσιογράφο του «Daynight» ποιος είναι ο λόγος παραμονής μου στην Αθήνα και από την απάντηση μου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «….δεν είναι λίγες οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειές του που δεν φτάνουν στα αυτιά του μέσου Ρεθυμνιώτη/Ρεθυμνιώτισσας», στην έλλειψη δηλαδή της επικοινωνίας της έκτασης και της ποιότητας του δημοτικού έργου, στην τοπική κοινωνία, σημαντικές πτυχές του οποίου γνωρίζουν οι συμμετέχοντες επιστήμονες και το κοινό, στα διεθνή κι εγχώρια φόρα στα οποία παρουσιάζεται και αγνοούν αρκετοί ρεθυμνιώτες, παρότι τους αφορά.

Του εξήγησα ότι, δυστυχώς, δεν διαθέτω επικοινωνιολόγους και φωτογράφους για να καλύπτουν με πληρότητα αυτό το κενό, όπως συμβαίνει με άλλους συναδέλφους μου στην Αυτοδιοίκηση και στην κεντρική πολιτική σκηνή, με αποτέλεσμα στο Δήμο Ρεθύμνης πολλά από όσα γίνονται να μην κοινοποιούνται στην τοπική κοινωνία λόγω αδυναμίας του Δήμου να διοχετεύει σταθερά, σχετικό έντυπο και φωτογραφικό υλικό για την προβολή τους. Για παράδειγμα για τη συμμετοχή του Δήμου στο Συνέδριο για τη βιώσιμη κινητικότητα δεν διέθετα ούτε μια φωτογραφία για να συνοδεύσει το σχετικό Δελτίο Τύπου και το ίδιο θα συνέβαινε και με το Συνέδριο για την Ηλεκτροκίνηση, αν ο συνάδελφος και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δ. Παπαστεργίου δεν αναλάμβανε αυθόρμητα την ευγενική πρωτοβουλία να μου αποστείλει μερικές φωτογραφίες.

Σε αυτό, λοιπόν, το πνεύμα εντάχθηκε η τοποθέτησή μου. Ούτε υπαινίχθηκα ότι κάποιο ΜΜΕ μου ζήτησε χρήματα για την προβολή του δημοτικού έργου ούτε καν διανοήθηκα να το σκεφτώ. Άλλωστε μια τέτοια σκέψη θα αφορούσε και το Μέσο που μου πήρε τη συνέντευξη.
Θεωρώ μάλιστα τυχερό το Ρέθυμνο που διαθέτει δύο τοπικές ημερήσιες εφημερίδες και μία εβδομαδιαία, όταν η Θεσσαλονίκη π.χ. δεν έχει τέτοια δυνατότητα στην έντυπη ενημέρωση. Έχω άλλωστε κι άλλες φορές χαρακτηρίσει ηρωϊκό τον καθημερινό αγώνα των ιδιοκτητών και εργαζομένων στα περιφερειακά ΜΜΕ να τα διατηρήσουν ενεργά στην καθημερινή ενημέρωση του πολίτη.

Από την άλλη δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την επίσης αντικειμενική αδυναμία των τοπικών ΜΜΕ να παρακολουθούν καθημερινά το έργο και τις δράσεις ενός Δήμου που , δόξα τω Θεώ, πάντα έχει κάτι καινούριο να καταθέσει. Θα μπορούσα να ανασύρω πολλά παραδείγματα ακόμα κι από τα σημερινά φύλλα των εφημερίδων. Δεν το κάνω αφενός διότι δεν επιθυμώ να υπαγορεύσω τρόπους και μεθόδους υπηρέτησης του δημοσιογραφικού έργου και αφετέρου διότι επικεντρώνομαι στην ουσία της απάντησης μου και σε ουδέν άλλο.
Ελπίζω με αυτήν, να απαντήθηκαν όλες οι απορίες όσων αισθάνθηκαν συκοφαντημένοι ώστε να μην χρειαστεί να επανέλθω για περεταίρω διευκρινήσεις. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

ΓΙΩΡΓΗΣ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.