Όλα τα Νέα

Η Τουρκία βράβευσε τον Γιώργο Παπανδρέου για τη συνεισφορά του στην ειρήνη

220
Τον Γιώργο Παπανδρέου βράβευσε ο δήμαρχος του Μπεϊλίκντουζου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, για τη συμβολή του στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας και τη συνεισφορά του στην προώθηση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το βραβείο στον Γιώργο Παπανδρέου παρέδωσε ο συνθέτης Ζουλφού Λιβανελί σε μια κατάμεστη αίθουσα παρουσία δημάρχων, βουλευτών και διανοουμένων, δηλώνοντας πως «ο φίλος Γιώργος Παπανδρέου είναι ο άνθρωπος που άλλαξε την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πέρα από ηγέτη, θα τον χαρακτήριζα πολιτικό φιλόσοφο και νομίζω ότι αυτή η ιδιότητα έχει ιδιαίτερη αξία στην εποχή μας».

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ στη δήλωσή του τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «θέλω να αφιερώσω το βραβείο αυτό σε όσους θαρραλέα άνοιξαν το δρόμο της συνεργασίας των δύο λαών. Πολλοί από αυτούς είναι και σήμερα συνοδοιπόροι σε αυτή τη μακρά πορεία για την ειρήνη και την κατανόηση».

«Δεν πρέπει να θεωρούμε την ειρήνη δεδομένη. Πρέπει να την συντηρούμε, προς όφελος των μελλοντικών γενεών. Γιατί η ειρήνη δεν είναι μόνο σημαντική για τις σχέσεις μεταξύ κρατών ή λαών. Είναι σημαντική και για την διατήρηση της εσωτερικής ισορροπίας μιας κοινωνίας» πρόσθεσε.

 

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως «η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να μείνουν εκτός της επικίνδυνης ζώνης αστάθειας. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά όταν κινούμαστε με πνεύμα συνεργασίας. Μακριά από απειλές και πράξεις που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. Όταν περνάμε το μήνυμα ότι παρά τις διάφορες μας επενδύουμε στο αμοιβαίο όφελος».

«Αυτό το όραμα μοιράστηκα με τον Ισμαΐλ Τζέμ κι αλλάξαμε τη ροή των ελληνο-τουρκικών σχέσεων μετά την κρίση των Ιμίων. Ασφαλώς, δεν λύσαμε όλα μας τα προβλήματα. Αλλά βάλαμε τα θεμέλια για μια συνύπαρξη που διαρκεί εδώ και περίπου είκοσι χρόνια», κατέληξε ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ.Η Τουρκία βράβευσε τον Γιώργο Παπανδρέου για τη συνεισφορά του στην ..