Τρία σημαντικά έργα για την Ψυχική Υγεία στο επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης

Κέντρο ημέρας για πάσχοντες με Αλτσχάιμερ στο Ηράκλειο, ιατρείο διαταραχών μνήμης και κατ’ οίκον νοσηλεία στο Ρέθυμνο

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε τη χρηματοδότηση από Πε-ριφερειακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» τριών σημαντικών έργων για την Ψυχική Υγεία, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.

Πρόκειται για τη λειτουργία ενός Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια και νόσο Alz-heimer στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Τo Κέντρο Ημέρας αποτελεί εξειδι-κευμένη δομή που καλύπτει τις ανάγκες διάγνωσης, φροντίδας, κινητοποίησης, εκπαίδευ-σης, δημιουργικής απασχόλησης και συνέχεια της θεραπείας των ασθενών με νόσο Alz-heimer και συναφείς διαταραχές.

Στόχος, όπως τόνισε η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, αλλά και ο καθηγητής ψυχιατρικής Αλέξανδρος Βγόντζας, Διευθυντής του Ψυχιατρικού Τομέα Πα.Γ.Ν.Η. είναι να λειτουργήσει στο μέλλον στον αστικό ιστό του Ηρακλείου. Για δι-καίωση του πολύχρονου αιτήματος έκανε λόγο η Ιωάννα Κορτσιδάκη, υπεύθυνη της ε-ταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ νομού Ηρακλείου, για την ενεργό και υγιή γήρανση.
Στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου δημιουργείται επίσης το πρόγραμμα νοσηλείας κατ’ οίκον που θα ενισχύσει την «Κινητή Μονάδα υπηρεσιών ψυχικής υγείας του Κέ-ντρου Ψυχικής Υγείας που δρα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, όπως εξηγεί ο ψυχίατρος Αντώνης Λιοδάκης, Διευθυντής του Κ.Ψ.Υ. Ρεθύμνου.

Στο πλαίσιο αυτό θα στηριχθεί με το απαιτούμενο προσωπικό και το Ιατρείο Διαταραχών Μνήμης που εξυπηρετεί την πόλη του Ρεθύμνου, όπως και περιοχές ευρύτερα της πόλης. Απευθύνεται, κυρίως, σε άτομα άνω των 60 ετών αλλά και σε άτομα μικρότερης ηλικίας, που τυχόν εμφανίζουν πρώιμα σημάδια ανοϊκού συνδρόμου. Παρέχει ήδη τις υπηρεσίες του στις οποίες περιλαμβάνονται η διάγνωση, η θεραπεία και παρακολούθηση ασθενών με όλες τις μορφές άνοιας. Επίσης, σε εβδομαδιαία βάση πραγματοποιείται ομάδα νοητι-κής Ενδυνάμωσης.

«Πρόκειται για τρία σημαντικά έργα που αναβαθμίζουν τις παροχές στον τομέα της ψυχι-κής υγείας στην Κρήτη», υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοι-νωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς.