Όλα τα Νέα

Βόμβα από Τουρκία! Οι δύο Έλληνες Στρατιωτικοί ερευνώνται και για κατασκοπεία!

Η Τουρκία επιλέγει να το τραβήξει στα άκρα!

441
Το χειρότερο σενάριο φαίνεται ότι έχει επιλέξει η Τουρκία σχετικά με την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι στην Αδριανούπολη.

Νωρίτερα το μεσημέρι με παρέμβασή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε ότι ερευνώνται και για στρατιωτική κατασκοπεία.

Έτσι η Τουρκία δείχνει τις πραγματικές της προθέσεις για ένα συμβάν που μέχρι πρότινος επιλύονταν σχεδόν αυθημερόν  και με απλές διαδικασίες.

Νωρίτερα βέβαια απερρίφθη η ένσταση για την προφυλάκιση που κατέθεσαν οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που έχουν προφυλακισθεί με την κατηγορία εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sabah, το αίτημα απορρίφθηκε λόγω του ότι οι δύο στρατιώτες δεν διαθέτουν κάποια κατοικία στην περιοχή, καθώς επίσης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η έρευνα για το περιεχόμενο των κινητών τους τηλεφώνων.

Η υπεράσπιση είχε ζητήσει να δηλωθεί ως προσωρινή κατοικία των δύο στρατιωτικών το ελληνικό Προξενείο στην Αδριανούπολη, ώστε να αποφυλακιστούν, μέχρι να εκδικαστεί η έφεση. Υπέρίσχυσε όμως η άποψη της πλήρους εξέτασης του περιεχομένου των κινητών.

Το επόμενο ερώτημα αφορά τον προσδιορισμό της δίκης. Και εδώ τα σενάρια είναι πολλά. Όσο πιο αργά θα προσδιορισθεί η δίκη των δύο Ελλήνων, τόσο η Τουρκία θα θέλει να διασύρει και να πιέζει την Ελλάδα, ειδικά τώρα που στοχεύει στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία η δίκη μπορεί να προσδιορισθεί από αύριο έως κατ’ ανώτατο όριο μέσα σε τρεις μήνες.

Η απόρριψη λοιπόν της έφεσης για την προφυλάκιση έχει δύο όψεις. Αρχικά η θετική και μάλλον αδύνατη, που θέλει να προσδιορίζεται πολύ σύντομα η δίκη και άρα επουλώνεται γρήγορα το πρόβλημα που έχει προκύψει και έπειτα η αρνητική, ισχυρότερη και δυσμενής που θα έχει ως στόχο την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Φαίνεται ότι αυτή την επιλογή έχει κάνει η Τουρκία.

Με δήλωσή του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς έχει ζητήσει από την Τουρκία να μην μεταβάλλει μια καθημερινή διαδικασία, σε μεγάλο νομικό και προλιτικό πρόβλημα, καλώντας την ταυτόχρονα να εφαρμόσει, ως οφείλει, τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο.

Νωρίτερα πάντως, `ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ, μιλώντας σε δημοσιογράφους έκανε σαφές ότι η Τουρκία δεν θέτει ζήτημα ανταλλαγής των δύο στρατιωτικών με κάποιον ή κάποιους από του οκτώ εκζητούμενους από την Τουρκία στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.