Στα αναθεωρητέα τελικά το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας

Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας για τα άρθρα του Συντάγματος που θα τεθούν προς αναθεώρηση από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση διέψευσε τις αρχικές πληροφορίες ότι το άρθρο 3 το οποίο αφορά τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας έμεινε εκτός των αναθεωρητέων.

Με συγκλίνουσες πληροφορίες να αναφέρουν ότι το άρθρο 3 την αναθεώρηση του οποίου πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, σηκώνοντας μάλιστα ψηλά το ζήτημα στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης του προοδευτικού και αριστερού προφίλ του,  δεν συγκέντρωνε την απαραίτητη πλειοψηφία των 151 ψήφων για να περάσει στην δεύτερη ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί σε ένα μήνα, όλοι μίλησαν για μεγάλη πολιτική ήττα.

Ωστόσο, ευτυχώς για την κυβέρνηση, η τελική και επίσημη καταμέτρηση έφερε την «ανατροπή» με το άρθρο 3 να συγκαταλέγεται τελικά στα προς αναθεώρηση άρθρα με 151 θετικές ψήφους (101 «όχι» και 19 «παρών»).

Τι αναφέρει το άρθρο 3

Το άρθρο 3 του υφισταμένου Συντάγματος προβλέπει τα εξής:

1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.

Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

Η προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ τροποποίηση του άρθρου 3 προέβλεπε την εξής διατύπωση:

1. Η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία βρίσκεται αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και με κάθε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία και τηρεί απαρασάλευτα τους Κανόνες των Αποστόλων και των Οικουμενικών Συνόδων και την εκκλησιαστική παράδοση. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας είναι αυτοκέφαλη και διοικείται σύμφωνα με όσα ορίζουν ο Καταστατικός Χάρτης της, ο Πατριαρχικός Τόμος του 1850 και η Συνοδική Πράξη του 1928. Το εκκλησιαστικό καθεστώς της Κρήτης και των Δωδεκανήσων δεν αντίκειται στις παραπάνω διατάξεις.

Το άρθρο, πάντα κατά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμπληρωνόταν από την εξής ερμηνευτική δήλωση:

«Ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.