Βόρεια Μακεδονία και επίσημα: Αλλάζουν πινακίδες, σύμβολα και επίσημα έγγραφα

To νέο επίσημο σύμβολο της Βόρειας Μακεδονίας, μετά και τα επίσημα «βαφτίσια» παρουσίασε η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Στο πλαίσιο των αλλαγών που γίνονται τις τελευταίες ημέρες, το νέο όνομα της χώρας αναγράφεται στους επίσημους ιστότοπους της κυβέρνησης και των υπουργείων της χώρας, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ εμφανίζεται πλέον, στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , ως υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. Ήδη άλλαξε το σύμβολο της κυβέρνησης σε κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας τόσο στα σλαβομακεδονικά όσο και στα αλβανικά.

Σήμερα άλλαξε η πινακίδα στα σύνορα των δυο χωρών στην Γευγελή. Μόνο που λόγω χρόνου οι σκοπιανές αρχές δεν πρόλαβαν να ετοιμάσουν την νέα πινακίδα, έτσι φρόντισαν να σκεπάσουν την παλιά με χαρτί, που πάνω γράφει Βόρεια Μακεδονία. Οι Σκοπιανοί σπεύουν από το πρωί να αλλάξουν άρον – άρον τις πινακίδες και να αναδείξουν τη νέα εποχή που ξημέρωσε για τη χώρα τους.

Το νέο όνομα, «Σεβέρνα Μακεντόνια» στα σλαβικά, θα  μπει σε όλα τα δημόσια κτίρια της γειτονικής χώρας αλλά και στις διπλωματικές αντιπροσωπείες. Επίσης έχουν ξεκινήσει οι αλλαγές στις πινακίδες στους δρόμους ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσει και η διαδικασία αλλαγής των διαβατηρίων ή άλλων επίσημων εγγράφων που μέχρι πρότινος έγραφαν Μακεδονία.

Kατά την έξοδο ή είσοδο στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στα υφιστάμενα ταξιδιωτικά έγγραφα και σε εκείνα που εκδόθηκαν κατά την μεταβατική περίοδο, θα θέτει σφραγίδα με την οποία θα διευκρινίζει ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα ανήκουν σε πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Στις ίδιες αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής της χώρας τονίζεται ότι:

* Εντός έξι μηνών θα πρέπει να γίνει εξέταση και αναθεώρηση του καθεστώτος των αγαλμάτων, των δημοσίων κτιρίων και των υποδομών και, εφόσον αφορούν την αρχαία ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό ως μέρος της ιστορικής κληρονομιάς της Ελλάδας, να ληφθούν τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα και δράσεις.

* Εντός έξι μηνών θα πρέπει να απομακρυνθεί το σύμβολο που εμπεριείχε η πρώην κρατική σημαία της χώρας (σ.σ. ο Ήλιος της Βεργίνας) από κάθε δημόσιο χώρο και να σταματήσει η δημόσια χρήση του, με εξαίρεση τους αρχαιολογικούς χώρους.

Το νέο σύμβολο

Στη συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει ειδική διάταξη για τις πινακίδες αυτοκινήτων της Βόρειας Μακεδονίας πλέον, στην οποία προβλέπονται ως νέοι κωδικοί σήμανσης για τα οχήματα της χώρας το ΝΜ και το ΝΜΚ.

Βεβαίως, οι πινακίδες με τις νέες σημάνσεις θα αρχίσουν να μπαίνουν στα οχήματα, που θα ταξινομούνται ή θα μεταβιβάζονται από εδώ και εμπρός στη Βόρεια Μακεδονία και θα μείνουν ως έχουν στα παλαιότερα, που δεν είναι υποχρεωμένα να τις αλλάξουν. Αν θελήσουν ωστόσο να κυκλοφορήσουν τα τελευταία στο εξωτερικό, θα διατηρήσουν μεν τις παλαιές πινακίδες τους, ωστόσο είναι και αυτά υποχρεωμένα να αντικαταστήσουν τα αυτοκόλλητα ΜΚ με τα νέα ΝΜ ή ΝΜΚ.

Oι τελωνειακές Αρχές της χώρας πρέπει εντός τριών ημερών να τοποθετήσουν αυτοκόλλητα στις πινακίδες των συνοριακών διόδων και στα δύο αεροδρόμια της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια και Οχρίδα) με το νέο όνομα της χώρας.

Αλλαγή και στο κόμμα

Ο Ζόραν Ζάεφ αποκάλυψε ότι θα αλλάξει και το όνομα του κόμματός του.

Το «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση της «Μακεδονίας» είτε θα ονομαστεί Σοσιαλδημοκράτες της Βόρειας Μακεδονίας (SDSM) ή απλώς, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDS).

Όπως σημειώνει η σκοπιανή εφημερίδα «Νεζαβίσεν», η αλλαγή του ονόματος του κόμματος θα οριστικοποιηθεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον Απρίλιο, ωστόσο, μέλη του δεν αποκλείουν τη λήψη απόφασης κατά το προσεχές Συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.