Όλα τα Νέα

Ύβα Κουμαντάκη : Ο στίχος έγινε μέσα μου αναγκαία διέξοδος διαφυγής από την καθημερινότητα

Εκφράζομαι στα γραπτά μου, βιωματικά. Λογικό είναι πολύ προσωπικά μου συναισθήματα να μην τολμώ πάντα να τα κοινοποιώ.

3,567

Συνέντευξη στο Γιάννη Θεοδωράκη

• Με χαρά σήμερα θα σας παρουσιάσω μια φίλη από το μακρινό μου παιδικό παρελθόν, μια φίλη η οποία γνωρίζουμε μέσα από τους στίχους της, τις ραδιοφωνικές της παραγωγές, τις δημοσιογραφικές της προτάσεις και τις παρουσιάσεις – διοργανώσεις εκδηλώσεων! Ύβα Κουμαντάκη καλώς βρεθήκαμε!
– Καλώς βρεθήκαμε και έτσι Γιάννη μου μιας και εμείς βρισκόμαστε και τα λέμε συχνά λόγω της φιλίας χρόνων που έχουμε. Ήρθε η στιγμή να αλλάξουμε θέσεις ε;
• Δυο λόγια για σένα από που μας έρχεσαι και που σε βρίσκουμε αυτόν τον καιρό ;

– Τα τελευταία 10 χρόνια ασχολούμαι επαγγελματικά με ραδιοφωνικές παραγωγές στην συχνότητα του Νότου 97,1 μέσα από αυτήν την δράση μου προέκυψαν παράλληλες συνεργασίες με Μ.Μ.Ε (τηλεόραση, web tv, εφημερίδες & site) επίσης νιώθω μεγάλη τιμή που από διάφορες μορφές τέχνης και επιχειρηματικών χώρων με έχουν επιλέξει για την οργάνωση, προώθηση ή παρουσίαση εκδηλώσεων.

Στην διοργάνωση του Φεστιβάλ παιδικού Θεάτρου του Δήμου Γόρτυνας

• Να γυρίσουμε στο παρελθόν στα παιδικά σου χρόνια, ήθελα να μάθω τι είναι αυτό που σε κάνει να θες να ασχοληθείς με την μουσική του τόπου σου;
– Αγάπησα την Κρήτη από απόσταση μιας και έχω γεννηθεί από μετανάστες γονείς στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Οι Κρήτες εκείνης της εποχής είχαν μέσα τους την πατρίδα με μεγάλη αγάπη και νοσταλγία. Ο πατέρας μου ερασιτεχνικά στην Κρητική αδελφότητα μάθαινε τα παιδιά δεύτερης γενιάς Κρητικών τους παραδοσιακούς μας χορούς. Έμαθα να χορεύω με τα μάτια. Λάτρεψα τις φορεσιές και ό,τι είχε να κάνει με την Κρήτη, φάνταζε στα μάτια μου μαγικό, σε τέτοιο σημείο που όταν επιστρέψαμε μόνιμα στην Κρήτη περίμενα να δω τον κόσμο να φοράει μόνο την παραδοσιακή μας φορεσιά. Όλα τα άλλα ήρθαν εντελώς φυσικά και αυτονόητα.
• Με ποιον τρόπο έρχεται η ενασχόληση σου με τον στίχο και τι είναι αυτό που σε κάνει να θέλεις να γράψεις;
– Στα εφηβικά μου χρόνια συνειδητοποίησα ότι είχα μια ευκολία να πλέκω τις λέξεις και να φτιάχνω ρίμες. Αυτό σε βάθος χρόνου όπως είναι φυσικό, ωρίμασε μέσα μου και έγινε τρόπος έκφρασης και αναγκαία διέξοδος διαφυγής από την καθημερινότητα.
• Ξεκινώντας να γράφεις σιγά σιγά είχες όνειρο και στόχο να κάνεις τραγούδια;
– Δεν το περίμενα ποτέ και ούτε το επιδίωξα. Δεν βάζω ποτέ τίτλους και ρεφρέν σε ό,τι γράφω και όσοι είναι κοντά μου και γνωρίζουν το πως λειτουργώ το ξέρουν καλά. Κρυφό πόθο σίγουρα είχα να ακούσω κάποια στιγμή κάποιες από τις σκέψεις μου στο ραδιόφωνο αλλά φάνταζε πολύ μακρινό και άπιαστο.
• Θυμάσαι πως και πότε έρχεται στη ζωή σου το πρώτο σου μουσικό ολοκληρωμένο όνειρο;

– Προέκυψε η γνωριμία μου με τον Χρήστο Στιβακτάκη πριν περίπου 11 χρόνια μέσα σε μια φιλική παρέα. Κάποιος του είπε ότι γράφω και ζήτησε να διαβάσει στίχους μου μιας και εκείνη την εποχή ολοκλήρωνε το διπλό του cd «Από χρυσάφι και φωτιά». Η αλήθεια είναι οτι ντρεπόμουν να πω ότι γράφω. Το «Ποιος», που μελοποίησε και ερμήνευσε μοναδικά, το είχα γράψει ως απάντηση σε μια φίλη σε ένα μήνυμα. Είχε πέσει και στα χέρια ενός συνθέτη μεγάλων επιτυχιών στην Αθήνα και μου είχε πει ότι αυτό δεν τραγουδιέται, άρα όπως καταλαβαίνεις όταν τελικά το άκουσα πρώτη φορά από τον Χρήστο είχα μεγάλη χαρά.

• Ήρθες ποτέ σε δύσκολη θέση από διάφορες μουσικές σου συνεργασίες;
– Οι λίγες συνεργασίες που έχω στιχουργικά έχουν προκύψει μέσα από στενή φιλική σχέση, άρα όπως είναι φυσικό, σε κάθε άλλο από δύσκολη θέση έχω έρθει. Νιώθω αν θέλεις λίγο άβολα όταν κάποια στιγμή μου ζήτησαν να γράψω κατά παραγγελία ή όταν μου ζητήσει κάποιος που ξέρει ότι γράφω, να του πω μια «καλή» μαντινάδα … Είναι λίγο περίεργο. Τι θα πει μια καλή μαντινάδα ; Με ποιο κριτήριο να ξεχωρίσω μια μου σκέψη από την άλλη ;
• Υπάρχει σεβασμός σήμερα; Με το χέρι στην καρδιά.
– Οι μουσικοί και οι ερμηνευτές βασίζονται πάνω στο στίχο για ένα τραγούδι, όπως φυσικά και το αντίστροφο. Άρα είναι λογικό ότι χωρίς συνεργασία και σεβασμό δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει σεβασμός. Εγώ προσωπικά δεν έχω εισπράξει ασέβεια στις συνεργασίες μου.
• Ισχύει ότι όλα έγιναν δανεικά σήμερα; Δώσε μου να σου δώσω;

– Δεν νομίζω ότι χρωστάει κάποιος κάτι σε κάποιον. Όταν υπάρχει συνεργασία όλα μοιράζονται. Για να έχει κάποιο αποτέλεσμα, επιτυχία, βάζει ο κάθε ένας από την δική του πλευρά κάτι, είτε λέγεται στίχος, είτε μουσική ή ερμηνεία. Άρα ;;

• Είχες ποτέ αυλή; Είχες μπει ποτέ σε κλίκες ;
– Χαμογελώ! Αυτά μου φαίνονται λίγο αστεία . Θεωρώ ότι υπάρχουν παρέες ανθρώπων που ταιριάζουν περισσότερο από άλλους. Έτσι προκύπτουν και οι μόνιμες συνεργασίες που συναντάμε πολύ συχνά στην τοπική μας μουσική. Δεν το βλέπω αρνητικά.
• Υπάρχει αγαπημένος τραγουδιστής μουσικός που σε ταξιδεύει εκεί που πραγματικά αγαπάς;
– Έχω αδυναμίες από διάφορους μουσικούς χώρους. Κάποιους είχα την τιμή να τους γνωρίσω και προσωπικά και να κρατάω στενή επικοινωνία μαζί τους.
• Θα μπορούσες να συνεργαστείς ποτέ με ανθρώπους που δεν είναι στο γούστο σου;

– Έχω συνεργαστεί με ανθρώπους σε διάφορους τομείς, καθαρά επαγγελματικά. Έχω κάνει και συνεργασίες που ξεκίνησαν επαγγελματικά και εξελίχτηκαν σε στενή σχέση φιλίας και νιώθω ωραία για αυτές. Επιδιώκω περισσότερο να προτείνω πράγματα που και εγώ η ίδια θα ήθελα να μου προτείνουν. Αυτό όμως όπως καταλαβαίνεις δεν είναι πάντα εφικτό.

Σε παρουσίαση του βιβλίου της Βάσως Γουλιερμάκη

• Πότε ξεκινάει η μουσική παρουσία στο ραδιόφωνο και τι ήταν αυτό που έσπρωξε να κάνεις μια εκπομπή;
– Πριν περίπου 10 χρόνια μέσω κοινού γνωστού με προσέγγισε ο κ. Λεκάκης Γιώργος από τον ραδιοφωνικό Σταθμό «Ερωτόκριτος» και μου πρότεινε να αναλάβω την μεσημεριανή ζώνη της ροής του προγράμματός του. Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα . Άλλαξα ραδιοφωνική στέγη στη συνέχεια και βρέθηκα στο Studio της συχνότητα του Νότου (www.radiomires.gr) που η άριστη συνεργασία μας κρατάει έως και σήμερα.
• Τα πράγματα στο ραδιόφωνο είναι όπως τα έχεις φανταστεί; Υπάρχουν κακώς κείμενα στον χώρο του;

– Έχω βιώσει διάφορες καταστάσεις που δεν περίμενα, η αλήθεια είναι. Με έκαναν να νιώσω άσχημα από κακόβουλα σχόλια και επικρίσεις αλλά και σε ποιο χώρο δεν υπάρχουν οι συμπάθειες και οι αντιπάθειες. Το ραδιόφωνο είναι ένα μέσο δυνατό που σου δίνει βήμα να εκφραστείς και να προτείνεις. Δεν αρέσεις σε όλους και αυτό είναι λογικό! Αλλά έχω βιώσει άπειρες συγκινήσεις που δεν συγκρίνονται με τίποτα. Για εμένα το ραδιόφωνο είναι τρόπος ζωής, είναι κομμάτι μου .

• Τι σε κάνει να γράφεις σήμερα και να θες να το δώσεις να μελοποιηθεί και τι σε κάνει να το κρύβεις στο συρτάρι σου;
– Εκφράζομαι στα γραπτά μου, βιωματικά. Λογικό είναι πολύ προσωπικά μου συναισθήματα να μην τολμώ πάντα να τα κοινοποιώ. Τα έντονα συναισθήματα κυρίως τα αρνητικά και τα θυμωμένα θα με στρέψουν στο χαρτί. Όταν είμαι σε πολύ καλή φάση, όπως αυτήν την εποχή δεν γράφω συχνά.
• Έχεις σκεφτεί αυτά που έχεις γράψει να τα εκδώσεις;
– Δεν είναι στις προτεραιότητές μου. Αλλά θα ήθελα κάποια στιγμή να φτιάξω κάποια αντίτυπα σκέψεων να τα δωρίσω σε ανθρώπους που αγαπώ.
• Μουσικές συνεργασίες υπάρχουσες, να πούμε δυο λόγια;
– Έχουμε πολλά τραγούδια έτοιμα με τον Χρήστο Στιβακτάκη εκτός από την πρώτη μας συνεργασία στο «Απο χρυσάφι και φωτιά», όπως και στην τελευταία του δουλειά «Στην Άκρη της σιωπής» . Με τον καλό μου φίλο Νίκο Μανιουδάκη, είχαμε μια πολύ ωραία συνεργασία στις «Δώδεκα Στιγμές» σε αρκετά τραγούδια. Ο Γιώργος Ρινακάκης με εμπιστεύτηκε στην δισκογραφική του δουλειά «Κόσμος φανταστικός». Με τον Κώστα Σταυρουλιδάκη φτιάξαμε μαζί ένα τραγούδι που τραγούδησε μαζί με τον Διονύση Κορνηλάκη. Ο Κώστας Ψαρουλάκης διάλεξε μια μαντινάδα μου στο cd του «Στου σεβντά τα μονοπάτια» Και αυτή την στιγμή κυκλοφόρησε ο Μάνος Λιδάκης ένα τραγούδι που γράψαμε μαζί στο cd του «Άστο να γίνει».
• Μελλοντικά τραγούδια που ηχογραφούν σήμερα δικά σου υπάρχουν;
– Υπάρχουν αρκετοί στίχοι μου στα χέρια μουσικών που ελπίζω να βγουν στον κόσμο κάποια στιγμή. Είναι μια δύσκολη δισκογραφικά στιγμή για όλους. Δεν βιάζομαι Γιάννη, όλα θα γίνουν στο χρόνο τους.
• Υπάρχει κάτι που σε στεναχωρεί σήμερα μέσα στον στίχο και σε όσους τον υπηρετούν ;

– Είναι λυπηρό να μην τολμάς πια να πεις μια σκέψη σου στην παρέα ή να την κοινοποιήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φοβούμενος, ότι θα την κλέψουν ή θα την παραποιήσουν βαφτίζοντας την δίκη τους. Αυτό με θλίβει όταν το βλέπω να συμβαίνει.

• Υπήρξε ποτέ η σκέψη να σταματήσεις να γράφεις; Ζεις χωρίς να παιδεύεις το μυαλό σου στιχουργικά;
– Αυτή είναι μια εποχή όπως σου είπα ξανά, που δεν γράφω. Γενικά δεν το παιδεύω το μυαλό μου. Όταν θα έρθει κάτι θα βγει αβίαστα στο χαρτί και θα το αφήσω εκεί.
• Μια άλλη σου ενασχόληση είναι η διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων. Είναι εύκολο;
– Είναι μια ευθύνη μεγάλη. Όπως θυμάσαι και στην δίκη σου παρουσίαση στο Βιβλίο «Ο Άγγελός μου», που σε ευχαριστώ για την μεγάλη αυτή εμπειρία που μου χάρισες πριν 8 χρόνια. Θέλει σωστή οργάνωση και σταθερά βήματα.
• Ο μεγαλύτερος ρόλος σου σήμερα είναι αυτός της μάνας;
– Ε ναι! Είναι το πρώτο πράγμα που με καμάρι λέω όταν με ρωτάνε με τι ασχολούμαι. Ποια μάνα δεν καμαρώνει γι’ αυτό, πόσο μάλλον όταν βλέπουν το Κωνσταντίνο μου που είναι στα 16 και την Υακίνθη μου που είναι στα 11 και εκπλήσσονται θετικά που έχω τόσο μεγάλα παιδιά. Γι’ αυτό έχω μόνο μια ευχή. Να μεγαλώνουμε μαζί … Αυτό ‘ ναι το όνειρό μου … Να είμαι στην ανάγκη τους και να ‘ναι στο πλευρό μου.
• Ύβα μου σε ευχαριστώ πολύ για την τιμή και τον χρόνο που χάρισες καλή επιτυχία σε ότι κάνεις!!
– Φίλε μου εγώ σε ευχαριστώ πολύ από καρδιάς για όλα, καλή συνέχεια και σε εσένα και στα “Παραπολιτικά Κρήτης”!
Στην παρουσίαση του cd του Γιώργου Ζερβάκη: “ΜΩΣΑΙΚΟ”